Poletne aktivnosti za vse generacije v KGLU

V mesecu juniju v KGLU Slovenj Gradec cikel predavanj umetnostnega zgodovinarja in muzejskega svetnika Marka Košana

ter torkove poletne Bernekerjeve ustvarjalnice za otroke v KGLU Slovenj Gradec in Galeriji Ravne. Vabljeni!

 

Poletni cikel predavanj v Koroški galeriji likovnih umetnosti

5.–26. 7. 2018

Jože Tisnikar in njegov svet
Četrtek, 5. julija, ob 19.00

Slikarski samouk Jože Tisnikar se je kot svojevrsten fenomen novejšega slovenskega slikarstva vzpostavil predvsem z izvirno, nadvse iskreno ikonografsko temo upodabljanja končnih postaj človeškega bivanja. Slike so natančni, domala zrcalni odsev njegovega plahega, v današnjem času brezobzirnega hlastanja za minljivimi dobrinami nepojmljivo prostodušnega značaja, ki je brez trohice metafizične spekulativnosti ter z osupljivo preprostostjo in iskrenostjo sestavil neverjetno galerijo sugestivnih upodobitev nezaustavljivega življenjskega krogotoka, zaznamovanega z igro usode, nepredvidljivega krmarja v hoji za križem ali mimo njega.
Carinik Rousseau in naivna umetnost
Četrtek, 12. julija, ob 19.00

Samorastniškemu slikarskemu primitivcu sredi Pariza v svetovni prestolnici likovne umetnosti so se za časa življenja (1844–1910) posmehovali, danes ga štejemo za enega izmed začetnikov moderne umetnosti. S svojimi deli je pomembno vplival na številne predstavnike umetniške avantgarde od Matissa, Picassa in Braqua do Legerja, bil je predhodnik nadrealizma, za svojega so ga prepoznali umetniki, ki so se borili proti elitistični pariški meščanski kulturi.
»Outsider Art« - umetnost izven osrednjih ustvarjalnih tokov
Četrtek, 19. julija, ob 19.00

Z oznako »outsider art« označujemo umetniško produkcijo ustvarjalcev, ki delujejo izven umetnostnega establišmenta in v nasprotju s splošno sprejetimi kulturnimi normami. Na izvirno izrazno moč te ustvarjalnosti je opozoril zlasti pomemben modernistični slikar in kipar Jean Dubuffet, ki je v Parizu ustanovil gibanje »Art Brut« in ga utemeljil v skladu z njegovim pojmovanjem, kakšna bi morala biti umetnost: divja, spontana, samotna in skrajno subjektivna izkušnja, pri kateri ima v nasprotju z ravnanjem intelektualcev posnemanje majhno ali celo nikakršno vlogo. 
Tradicija ekspresionističnega slikarstva v evropski umetnosti
Četrtek, 26. julija 2018, ob 19.00

Z besedo ekspresija označujemo vsako človekovo zmožnost komuniciranja, v avantgardnem likovnem snovanju na začetku 20. stoletja pa t. i. fauvizem in ekspresionizem kot dve med sabo dopolnjujoči se umetniški usmeritvi zavestno postavljata v ospredje izrazno moč likovne govorice, ki izhaja iz osebnih izkušenj in občutenja sveta ustvarjalca samega. Potemtakem se torej umetnost rodi tako rekoč v umetniku samem in nato le poišče svojo zunanjo formo? 
Predava Marko Košan, kustos KGLU.
Vstopnine ni.
Program poletnih Bernekerjevih delavnic
Bernekerjeve ustvarjalnicev Galeriji Ravne: 
Bitja iz odpadkov
Sreda, 4. 7., 10.00–12.00
Ob ogledu razstave Irmgard Schaumberger se bomo naučili, kako nastane razstava, kaj dela kustos, ter spoznali pomembne koroške umetnike, katerih dela hranimo v galeriji. Ob sestavljanki bomo spoznali še delo Jožeta Tisnikarja, nato pa ustvarjali bitja iz odpadnih materialov.
Postani kipar
Sreda, 11. 7., 10.00–12.00
Ogledali si bomo razstavo Irmgard Schaumberger, pripravili glinene plošče ter jih po vzoru umetnice opremili z napisi in ilustracijami.
Večplastne zgodbe
Sreda, 18. 7., 10.00–12.00
Irmgard Schaumberger je na svoja dela vpisovala različna sporočila, s slikanjem na folije in plastenjem, bomo ustvarili izdelke, ki vsebujejo nam pomembna sporočila.
Postani grafik
Sreda, 25. 7., 10.00–12.00
Preko glinenih plošč iz razstave Irmgard Schaumberger bomo spoznali učinek ponavljanja, ki ga bomo uporabili v lastnem ustvarjanju grafik.
Bernekerjeve ustvarjalnice v KGLU Slovenj Gradec:
Bitja iz odpadkov
Torek, 3. 7., 10.00–12.00
Na delih Jožeta Tisnikarja najdemo upodobljene različne živali, po ogledu razstave bomo reciklirali različne odpadne materiale, tako da bomo iz njih ustvarili svoje živali.
Postani kipar
Torek, 10. 7., 10.00–12.00
Ogledali si bomo skulpture pred galerijo, nato pa tudi sami postali kiparji gline.
Večplastne zgodbe
Torek, 17. 7., 10.00–12.00
Na razstavi Jožeta Tisnikarja bomo spoznali tehniko oljnega slikarstva, kjer slika nastaja po plasteh, potem pa tudi sami izdelali večplastno sliko iz akrilnih barv.
Postani grafik
Torek, 24. 7., 10.00–12.00
Ob razstavi Jožeta Tisnikarja bomo spoznali učinek ponavljanja elementov v slikarstvu, ki ga bomo uporabili v lastnem ustvarjanju grafik.
Načrtovanje mesta
Torek, 31. 7., 10.00–12.00
Ob pogovoru o našem mestuse bomo poučili o osnovah krajinske arhitekture in načrtovali mesta prihodnosti.
Vrtljive podobe
Torek, 7. 8., 10.00–12.00
Na razstavi bomo videli številne portrete, ki nam bodo inspiracija za vrtljive kocke, na katerih bodo naši portreti.
Soba pobega
Petek, 10. 8.
Termini: 10.00–11.15, 15.00–16.15, 17.00–18.15
V sobi pobega, bodo otroci morali rešiti številne umetniške uganke, ki jim bodo pomagale najti ključ, ki pa ne odpira le vrat sobe pobega, ampak tudi vrata do bogatega znanja o umetnosti. Da se bodo lahko rešili iz sobe, bodo udeleženci morali najprej namige poiskati med deli Jožeta Tisnikarja, pri iskanju ključa pa jim bo na pomoč priskočil Vranček Koki, čuvaj muzejske zbirke.
Soba pobega je primerna za otroke od 10–15 let. V skupini je lahko največ 5 udeležencev, potrebne so predhodne prijave na This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it / 02 620 36 58. 
Slike postanejo tipanke
Torek, 14. 8., 10.00–12.00
Izbrali bomo slike iz razstave Jožeta Tisnikarja, ki jih bomo nato z različnimi materiali poustvarili v tipanke.
Mala šola analogne fotografije
Torek, 21. 8., 10.00–14.00
Na mali šoli analogne fotografije nam bo fotografinja Katja Goljat predstavila osnove analogne fotografije, ogledali si bomo različne vrste analognih fotoaparatov, nato pa se tudi sami podali na sprehod, kjer bomo posneli svoje fotografije. Za otroke bomo med delavnico pripravili tudi malico. Po malici bomo v improvizirani temnici izdelali fotograme, ob koncu pa posneli še skupinski portret. Udeleženci bodo po delavnici prejeli diplome, fotografije, ki so jih posneli na delavnici, in skupinski portret.
Delavnica bo potekala v sodelovanju z društvom Umetnost za vse!.
***
Vse ustvarjalnice razen sobe pobega so namenjene otrokom od 4. leta do konca osnovne šole.
Cena posamezne ustvarjalnice je 1,5 €, razen Male šole analogne fotografije.
Na ustvarjalnice se je potrebno prijaviti na: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it / 02 620 36 58