Pedagoški program

Koki_pedagoski_program

SOBA ZA RADOVEDNE – PROSTOR ZA PEDAGOŠKE DEJAVNOSTI


V Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu posebno pozornost namenjamo pedagoškim dejavnostim. V ta namen smo v mesecu oktobru 2013 odprli  »SOBO ZA RADOVEDNE«, ki ostaja trajna pridobitev naše galerije.
Predstavljanje sodobne umetnosti otrokom in mladini, pa tudi odraslim, ter preizkušanje v ustvarjanju ob predhodni izkušnji videnega, ki služi kot vir navdiha, je eden od prioritetnih ciljev naše dejavnosti.

S »SOBO ZA RADOVEDNE« se odpira prostor za ustvarjalna druženja vseh generacij.

 

 

 


 

Pedagoški program za šole v Galeriji Slovenj Gradec                                             

 

Pedagoški program za šole v Galeriji Ravne 

 

 Program za dijake 

 


 

BERNEKERJEVE POLETNE USTVARJALNICE 2014

 

Bliža se poletje in spet je čas za torkova druženja na Bernekerjevih ustvarjalnicah v Koroški galeriji likovnih umetnosti. Tokrat bo vodilo ustvarjalnic razstava Podobe telesa, ki bo na ogled še vso poletje. Otroci bodo naredili volneno sliko, mobile z letečimi junaki, pahljače in klobuke v bran poletni vročini, ugotovili kaj je to camera obscura in izdelali svojo, kiparili, sestavili mozaik, po svojih željah oblekli narisano figuro in ustvarili pomanjšano podobo mesta polno prebivalcev in obiskovalcev.

 

 Program Bernekerjevih poletnih ustvarjalnic v Galeriji Slovenj Gradec 

 

 Program Bernekerjevih poletnih ustvarjalnic v Galeriji Ravne 

 


Otroci, ki redno obiskujejo Bernekerjeve ustvarjalnice so strnili svoje vtise in nam odgovorili na nekaj vprašanj. Vprašali smo jih sledeče:


Kaj je galerija?                                              g_koki_viga_pomanjana


Ivana Duša, 5 let: Ena hiša, samo da so v tej hiši noter slikice. Tam se riše. Midva z Ištvanom hodiva tja, Davidi in Nika. Tam dela učiteljica. To so Nina, Štefka in ne vem več katera. V galeriji vidimo lepe in ogromne slike.

Ištvan, 6 let: Galerija je stavba, kjer je polno slik. Tja hodijo slikarji, umetniki, obiskovalci, otroci. Tam dela Nina, Štefka pa Petra. Tam se dogajajo delavnice.

Timotej, 4 leta: Galerija je tam, ko ustvarjamo, gledamo, se igramo, zabavamo … Tja hodim jaz, punce, fantje, pa Neža. Vidimo slike, lepe slike, domače slike.

Neža, 4 leta: Galerija je stavba, kjer vidimo različne izdelke, vrančka Kokija, slike.

Hana, 7 let: Galerija je stavba, kjer so noter kipi in slike. Noter ustvarjamo. Tja hodijo otroci in starejši. Tam dela učiteljica Nina.

Kiara, 7 let: V galeriji si lahko ogledaš slike in umetniške stvari.

Naja, 7 let: Tam so slike, ki se jih ne dotika. V galeriji se sprehajamo in si ogledujemo razstave različnih umetnikov. Tam delajo ljudje, tam so tudi rože in tam je veliko delavnic vrančka Kokija od Tisnikarja.

Mojca, 6,5 let: Galerija je tam, ko so razstavljene slike, ko jih naslikajo umetniki in še drugi ljudje. Tam še dela tisti, ko tam sedi, a veš, kako se mu že reče? Tisti tam, ko prideš v galerijo. Delajo tudi tisti, ko postavljajo razstave. Tja hodijo obiskovalci, ki si ogledujejo razstave, pa vranček Koki, seveda. No, on je tako vedno tam. Nina mi je povedala, da se tam za slikami skriva in nas opazuje.

Tigo in Yuri, 7 let: Tam, kjer so slike.

Blaž, 10 let: Galerija je stavba, v katerih se dogajajo različne prireditve in razstave. V galeriji delajo kustosi in kustosinje. Tam vidimo različne slike in kipe. Galerije pa so zelo velike.

Gašper, 8,5 let: Galerija je prostor, v katerem so slike in kipi. Ogledamo si lahko razstave in tehnološke stvari. Tja hodijo različni obiskovalci. Tam delajo direktorji in kustosi.

Eva, 10 let: Galerija je velik prostor, kjer si lahko ogledamo različne razstave, tam vidimo slike, tam delajo učiteljice, ki učijo, kako se kakšna stvar ustvari.

                                                                                          

Kdo je vranček Koki, kakšen je in kaj počne v galeriji?        Koki_srameljiv


Ivana Duša, 5 let: Vranček je žival. V galeriji sem ga videla na sliki. Tisto sliko je naslikal en gospod … Mogoče Marko Košan?

Ištvan, 6 let: Vranček Koki je vrana. Po trebuščku je rumen, mislim obleko ima rumeno, glavo ima črno, ima tud kremplje in kljun in velike oči.

Timotej, 4 leta: Vranček Koki je ptica. Je debel pa kosmat. Gleda, piše, računa.

Neža, 4 leta: Vranček Koki je vran, ki ima očala in majico.

Hana, 7 let: Vranček Koki je vran, ki je doma v galeriji. Ima rumen plašč, je črne barve in ima očala. V galerijo je prišel, ker ga je ustvaril Jože Tisnikar. Tam mu je bilo zelo všeč, zato je tam tudi ostal.

Kiara, 7 let: Vranček je bil od Tisnikarja prijatelj, ko je Tisnikar umrl so ostale v spomin slike od Vrančka Kokija in Jožeta Tisnikarja. Vranček je, takrat, ko je Tisnikar še živel, ves čas gledal Tisnikarja pri ustvarjanju, ker ga je zelo zanimalo kaj slika.

Naja, 7 let: Vranček je črne barve in nam otrokom pri delavnicah pomaga in nas opazuje. Dobimo tudi sponke vrančka, pa velika rdeča očala ima za svoje velike oči. Ima zelo velik rep in velik je. Vranček je od Tisnikarja in velikokrat sta na portretih skupaj, kot tudi posamezno.

Mojca, 6,5 let: Vranček Koki gleda otroke, ki si pridejo ogledat slike. On je od onega slikarja ... Nooo, kako mu je že ime? Čakaj, grem pogledat, ko imam eno knjigo. Jože Tisnikar mu je ime. A veš, on je imel prav svojo vrano in jo je poimenoval Koki. Kadar je Jože slikal, mu je Koki sedel na rami. Velikokrat je tudi Kokija naslikal. Enkrat, ko je Koki padel iz gnezda, ga je Jože pobral in mu oskrbel rano, Kokiju je bilo tako všeč, da je hotel pri njem ostati. Enkrat je Jože s Kokijem prišel v galerijo in Kokiju je bilo tako všeč, da je hotel kar tam ostati. Jože ga je pustil tam in zdaj gleda otroke in starše in tiste, ki si pridejo v galerijo pogledat slike.

Tigo in Yuri, 7 let: Ne vem kaj dela, je pa vran.

Blaž, 10 let: Vranček Koki je vranček, ki je čuvaj galerijske zbirke. V pedagoški sobi nas vedno pričaka in je pripravljen na delavnice. Vranček Koki je galerijska maskota.

Gašper, 8,5 let: Vranček Koki je vran, če ga pogledaš se ne premakne, če pa gledaš stran se pa veliko premika. V galeriji čuva slike in včasih opazuje razstavo.
Eva, 10 let: Vranček Koki je črn, ima rumen kljunček, po njem se imenujejo delavnice.

 

Kako poteka posamezna ustvarjalnica?      vranek_koki_vesel


Ivana Duša, 5 let: Da delaš in se tudi igraš. Lepo se igramo. Take igrice, da lavfamo.

Ištvan, 6 let: Delamo in se igramo. Fajne igre. Poučne. Delamo zelo različne stvari, so zanimive, včasih velike, včasih male, delamo jih za razstavo in za domov.

Timotej, 4 leta: V redu. Igramo se tudi. S kockami, hobotnicami, plešemo, skačemo, emmm …

Neža, 4 leta: Ko pridemo tja izdelujemo škatle, knjigice, različne stvari. Se igramo. Igre o barvah, tekamo ...

Hana, 7 let: Najprej se malo razmigamo, da se zbudimo. Potem se usedemo pred slike, kjer nam učiteljica Nina pove, kaj bomo delali. Potem ustvarjamo, na koncu pa se lahko še malo igramo. Igramo se čarovnica meša barve in lovimo se.

Kiara, 7 let: Fajn, ker izdelujemo stvari in se učimo. Na začetku nam učiteljice povejo stvari in pravila, včasih telovadimo, ko končamo pa se gremo malo poigrat. Če nam ostane dovolj časa preden pridejo starši.

Naja, 7 let: Vranček Koki je z nami in izdelujemo raznorazne stvari. In tam je veliko otrok. Velikokrat se igramo veliko iger in raznorazne igre tudi izdelujemo, kot tudi lampijončke, ki se svetijo ponoči.

Mojca, 6,5 let: Kadar dobim vabilo, grem tja, če imam čas. Najprej se razgibamo, potem tiste, ki nas imajo, saj veš Nina in Petra, nam povejo kaj bomo delali. Pogledamo si, če je kaj novega na razstavi, potem tudi mi slikamo, ali delamo kaj drugega. Ko se spravimo k delu, ga tudi naredimo, izdelek nesemo domov, če želimo pa ga lahko tudi tam pustimo. Jaz ga vedno nesem domov, zato ker mi je lep in ga tudi želim pokazat staršem in drugim, saj se za vsak izdelek zelo potrudim. Na koncu, če je še kaj časa, se igramo s katerimi stvarmi, ali pa tudi brez njih.

Tigo in Yuri, 7 let: Prvo nekaj poslušamo, ustvarjamo, pol pa še igre igramo.

Gašper, 8,5 let: Posamezna ustvarjalnica poteka: najprej si vzamemo kar potrebujemo, nato se domislimo, kaj bomo naredili, ko se domislimo, naredimo izdelek.

Eva, 10 let: Ustvarjalnice so super, na začetku učiteljica pove, kaj bomo ustvarjali, potem začnemo ustvarjat, med ustvarjanjem uživamo, na koncu se tudi igramo z izdelkom.

 

Katera ustvarjalnica ti je ostala najbolj v spominu in kaj ste počeli?               vranek_koki_frontalen

 

Ivana Duša, 5 let: Tista, ko smo delali Koki škatle.

Ištvan, 6 let: Ko smo delali odtise v gips in glino. Polivanje gipsa mi je bilo zanimivo. In to da sem delal odtise s storži, školjkami in vejami. Pa iglice so tudi bile.

Timotej, 4 leta: Risanje sam sebe.

Neža, 4 leta: Prva. Delali smo hišice iz lesa ali karkoli smo želeli izdelovati iz lesa.

Hana, 7 let: Najbolj mi je ostala v spominu ustvarjalnica, ko smo delali veternice. Na papir smo risali, potem nam ga je učiteljica Nina zložila in zabila žebljiček v palčko.

Kiara, 7 let: Ko smo delali knjigo o Frančku Kokiju in ko smo delali sestavljanke iz kartona.

Naja, 7 let: Tista, v kateri smo izdelovali lampijončke.

Mojca, 6,5 let: Ko smo delali hiške. Najprej smo si vzeli ploščice iz lesa in potem smo jih lepili tako, kot smo sami zamislili. Z barvicami smo jo tudi pobarvali in tudi narisali kaj.

Tigo in Yuri, 7 let: Vrančel Koki iz gline z magnetom.

Blaž, 10 let: Najbolj mi je ostala v spominu delavnica, ko smo delali škatle, na katere smo risali motive z vrančkom Kokijem.

Gašper, 8,5 let: Najbolj mi je bila všeč ustvarjalnica, ko smo delali škatle, najbolj pa mi je bilo všeč, ko smo narisali vrančka Kokija.

Eva, 10 let: Zelo mi je bila všeč delavnica, ko smo izdelovali nakit.

 

Bi še kaj povedal(-a) ostalim otrokom, ki še ne poznajo Bernekerjevih ustvarjalnic?     vraek_Koki_leti

 

Ivana Duša, 5 let: Da je to ustvarjalnica, kjer delaš in se igraš. Pa fajne učiteljice imaš.

Ištvan, 6 let: Tako fajn je, da bi ti lahko prišel.

Timotej, 4 leta: Da lahko pridejo.

Neža, 4 leta: Povedala bi jim o vrančku Kokiju, da tam izdelujemo, da se igramo igrice, pa nič več.

Hana, 7 let: Ustvarjalnice so zelo fajn. Na njih se zelo zabavamo.

Kiara, 7 let: Bi, če bi imela to priložnost. Tistim, ki še niso bili v galeriji, bi povedala, da se moraš lepo obnašat in da ne smeš tekati po hodnikih, ker

je galerija en tak umirjen prostor.

Naja, 7 let: Da se naj vključijo, ker so delavnice zelo zabavne, spoznamo nove stvari, imamo veliko zgodb, sestavljanke izdelujemo … In rišemo avtoportrete in portrete.

Mojca, 6,5 let: Bi kar povedala, da jih vsi vabimo, ker je tam tudi zelo zabavno, saj ne samo delamo. Še med ustvarjanjem se lahko malo igraš, če hočeš. Pa med ustvarjanjem se lahko tudi pohecaš in narišeš zelo smešne stvari. Lahko tudi tako narediš, da je samo tebi smešno ali pa lepo, v glavnem, da pač narediš tako, kot je tebi všeč. Ampak ... jaz si vedno predstavljam, da bom lepše narisala, ampak potem jaz vedno grše narišem.

Tigo in Yuri, 7 let: Fajn je tam.

Blaž, 10 let: Da so ustvarjalnice kar zanimive, vsakič drugačne in da je na njih fajn.

Gašper, 8,5 let: Tam notri počnemo različne stvari, recimo rišemo vrančka Kokija, naredimo svoj kip ali pa naredimo različne izdelke.

Eva, 10 let: Pridite na delavnice, izdelali bomo čudovite stvari, poskusite in uživajte!

 

                                                                                           vranek_koki_slikar

Utrinki iz Bernekerjevih ustvarjalnic

 

Bernekerjeve_poitnike_ustvarjalnice   Bernekerjeve_sobotne_ustvarjalnice

                                                 

 

IMG_1473   IMG_0033

 

   IMG_0260  IMG_0887

 

   IMG_8378  IMG_1688

 

 

 

Financerji in sponzorji:

MK_logo_splet     MOSG_logo_splet                triglav-logo_splet