Galerija Ravne > Pretekle razstave

Pretekle razstave

23. junij - 29. september 2017

AU environment

Galerija Ravne, 23. junij–29. september 2017


»Poklon Ikariosu« je Poggijeva osebna interpretacija starodavnega mita, ki pripoveduje o tem, kako je človek začel pridelovati vino, kako sta človeška neumnost in nevednost rodili tragedijo. V ozadju vizualizacije tega mita je opozorilo, da je ravno ignoranca tudi danes vzrok vsem tragedijam.


6. oktober - 3. december 2017

MARK POŽLEP
OTOK
6. oktober–3. december 2017
Galerija Ravne
Mark Požlep (1981, Celje) je eden najprepoznavnejših slovenskih umetnikov mlajše generacije. Diplomiral je iz slikarstva leta 2006 na ALU v Ljubljani. Leta 2016 je prejel nagrado OHO, osrednjo neodvisno nagrado za mlade vizualne umetnike v Sloveniji. Živi in dela med Ljubljano, Celjem in Ghentom v Belgiji.
V Galeriji Ravne se bo predstavil z dokumentacijo performansa Otok, ki ga je izvedel decembra lani v Napoleonovem doku v Antwerpnu v Belgiji.

8. december 2017 - 3. februar 2018

Sanela Jahić je še ena izmed izjemnih slovenskih umetnikov, ki se za Borisom Bejo, Tomažem Furlanom, Davidom Leitingerjem, Niko Oblak in Primožem Novakom, Small But Dangers in Markom Požlepom predstavlja v Galeriji Ravne. Na razstavi z naslovom Tempo, tempo razstavlja štiri dela: Mehanizem za ustvarjanje napetosti, Tovarna (oba 2013), Tempo, tempo (2014) in Pet rokovanj (2016). Sanela Jahić je leta 2008 diplomirala iz slikarstva na ALUO v Ljubljani in leta 2010 na Univerzi Bauhaus v Weimarju tudi magistrirala. Živi in dela v Škofji Loki.

8. februar–14. april 2018

Galerija Ravne
8. februar–14. april 2018
Odprtje v četrtek, 8. februarja, ob 18. uri.

Stojan Brezočnik že leta ustvarja v tehniki suhe igle, pri kateri umetnik z ostrim pisalom riše po kovinski plošči, ki jo kasneje odtisne na papir.


20.april–16. junij 2018

JÅRG GEISMAR
Pravljice

http://blog.geismar.net/

Jårg Geismar podobno kot Pino Poggi pri svojem delu uporablja različne materiale in se ne osredotoča le na eno umetniško panogo, temveč združuje slikarstvo, risbo, kiparstvo in instalacije. Na razstavi z naslovom Nepredvidljivo v Koroški galeriji likovnih umetnosti se je leta 2011 Jårg Geismar predstavil z risbami na celofanu in skulpturami iz tega istega materiala. V Galeriji Ravne pa bo postavil instalacijo »pravljice« tako, da bo galerijo prekril z zlato aluminijasto folijo.

Oglejte si video Jårg Geismar: pravljice / fairytales

21. april - 16. junij 2017

Odprtje, v petek 21. aprila 2017, od 16. do 20. ure.

David Herzog Leitinger je akademski kipar, katerega primaren material ustvarjanja je les. Naplavljen les iz Drave ali les iz gozdov, ki obdajajo njegovo kmetijo ob reki. S tega vidika je njegov umetniški razvoj, ki ga vodi od izdelovanja skulptur do objektov velikih dimenzij nekaj povsem naravnega.
Plovni objekt Melania seveda nima ničesar skupnega s politično usmeritvijo ZDA. Plovni objekt nosi žensko ime, kot je to za ladje običajno.

(skice, projektna dokumentacija, objekt)

7. februar - 7. april 2017

Odprtje razstave ob kulturnem prazniku

v torek, 7. februarja od 17. do 19. ure.

Razstava bo na ogled do 7. aprila 2017.

Pesmi Štefana Marflaka bo brala Ina Golob.

Kitara: Urbaan ReiterŠtefan Marflak se po treh letih znova predstavlja v Galeriji Ravne. Tokrat s ciklusom slik, ki jih je naslikal prav za to razstavo. V teh delih so vidna desetletja slikarskega ustvarjanja, ki se mu Štefan Marflak posveča z vsem duhom in telesom. Predanost slikarstvu je vidna v vsaki njegovi potezi, v vsaki barvni ploskvi na sliki.22. december 2016 - 27. januar 2017

Odprtje v četrtek, 22. decembra, ob 17.00

Sergej Balenok se je rodil leta 1954 v Lvovu v Ukrajini. Danes pa živi in dela v Minsku v Belorusiji. Ustvarja v klasični grafični tehniki jedkanice, ki je pri nas dosegla enega svojih vrhuncev v delih nedavno preminulega Bogdana Borčića. Na razstavi v Galeriji Ravne se bo predstavil z 49 jedkanicami, ki bodo ponudile retrospektiven vpogled v njegovo ustvarjanje.

30. september - 15. december 2016

Tomaž Furlan, Wear XV, 2013, foto: Robert Ograjenšek

Tomaž Furlan: WEAR

Odprtje v petek, 30. septembra, ob 19. uri

Tomaž Furlan je leta 2005 začel izdelovati skulpture – stroje, ki jih je imenoval Wear (angl. obleka; nositi na sebi). Skulpture so mu v izhodišču služile le kot rekviziti in scenografija za video performanse. Z delom Wear IV pa se zgodi prelom in skulpture zaživijo kot samostojni objekti. Vendar še vedno ne želijo ostati le običajni mrtvi kipi v galeriji, temveč presegajo to svojo omejitev s tem, da jih obiskovalci lahko uporabljajo. Do sedaj jih je nastalo že 26 in od teh jih bo v Galeriji Ravne razstavil pet. Skulpture sicer še vedno spremljajo posneti video performansi kot navodila za uporabo. Ker so skulpture Tomaža Furlana namenjene uporabi, je obiskovalec razstave postavljen v neobičajen položaj, saj ne le da se mora razstavljenih del dotikati, mora jih celo uporabljati.
Tomaž Furlan se je v zadnjih letih uveljavil kot eden vidnejših predstavnikov slovenskega novega kiparstva. V svojem delu raziskuje odnos med človekom in strojem, ravnotežje, ki se je v zadnjem času porušilo. Rezultat absurdnih dejanj, podprtih z mehanskimi, električnimi in elektronskimi vzvodi, je nekakšna himera, aparat, katerega edini namen obstoja je delovni proces, ki se ponavlja v neskončnost in je sam sebi namen. Na ta način se skulptura/aparat vzpostavi kot poetična metafora vsakdanjega proizvodnega procesa, ki je tako razgaljen prignan do absurda.
Razstava Tomaža Furlana WEAR v Galeriji Ravne nadaljuje predstavljanje slovenskega kiparstva, ki smo ga začeli z razstavo Small but Dangers: Small, But, Dangers in nadaljevali z razstavami Nike Oblak & Primoža Novaka: And Now For Something Completely Different 4., Vesne Krebs: Narava realnosti, Borisa Beje: Dormitorij in z retrospektivno razstavo Andreja Grošlja: Iz umetnikovega ateljeja.

17. junij - 23. september 2016

Benjamin Kumprej

NOSTALGIJA

Pregledna razstava slik in objektov

Galerija Ravne

Odprtje: 17. junij 2016, ob 19. uri

Razstava bo na ogled do 23. septembra

 

Benjamin Kumprej je gotovo eden najbolj prepoznavnih koroških in slovenskih slikarjev. Njegovo delo je v zadnjih desetletjih močno zaznamovalo lokalno in tudi širšo umetniško produkcijo. Njegova dela srečamo v mnogih javnih in privatnih zbirkah. Benjamin Kumprej je zaslovel s krajinskim slikarstvom, z motivi koroških gora Pece in Uršlje Gore. Njegov prepoznaven slog sledi razvoju modernistične krajine v dvajsetem stoletju in v najnovejših delih prihaja do povsem samostojnih slogovnih rešitev.

15. april - 10. junij 2016

Simon Chang
Zgodboris/ Storyboard 2010 - 2015
Galerija Ravne 15. april – 10. junij 2016
Odprtje v petek, 15. aprila, ob 18. uri

Simon Chang
Zgodboris/ Storyboard 2010 - 2015
Galerija Ravne 15. april – 10. junij 2016
Odprtje v petek, 15. aprila, ob 18. uri


Razstava Zgodboris 2010 - 2015 prinaša drugačen in svež vpogled v delo in življenje navadnega človeka na začetku 21. stoletja, kot ga vidi nekdo drug, ki prihaja od daleč in še ne pozna naših izhojenih poti. Ob razstavi bo izšel katalog del s 24 reprodukcijami in spremljajočim tekstom J. Kožarja.

7. april 2016

Vas in vaše prijatelje vljudno vabimo na

pogovor z umetnikom WOLFGANGOM TEMMLOM
ob njegovi razstavi SEVERNOKOREJSKE KRAJINE

v četrtek, 7. aprila, ob 19. uri v Galerijo Ravne
Gledališka pot 1
Ravne na Koroškem

19. februar - 8. april 2016

Foto: Wolfgang Temmmel, Severna koreja, št. 06, akril na platno, 40 x 40 cm, 2012 (zbirka Wolf)

Wolfgang Temmel je eden najpomembnejših avstrijskih konceptualnih in medijskih umetnikov. V svojem delu v različnih medijih raziskuje vprašanja sodobne družbe. V slikarskem ciklu Severna Koreja se vrača k izhodiščem umetnosti – k slikarstvu. Motive svojih slik najde na internetu, točneje na javno dostopnih zemljevidih in satelitskih posnetkih (Google earth). Ciklus slik Severnokorejske krajine je Wolfgang Temmel prvič razstavljal v Neue Galerie Graz v okviru razstave Landschaft: Transformation einer Idee. Postavitev obsega 50 slik enakih formatov.

22. januar - 12. februar 2016

Risarke mojstrovine Štefana Planinca v Galeriji Ravne

Slikarska dela iz zbirke Štefana Planinca v Koroški galeriji likovnih umetnosti so ob umetnikovi 90-letnici od 18. decembra na ogled v Slovenj Gradcu, izbor iz obsežnega risarskega opusa pa je v drugem delu razstave skupaj z originalnimi ilustracijami v januarju in februarju predstavljen na Ravnah na Koroškem.

13. november 2015 ob 18. uri


Prilaščanje zgodovine
Video projekcija
Kulturni center Ravne, petek, 13.11.2015, ob 18. uri

Selektorici festivala Video in Progress 5, Odsevi preteklosti: Vesna Bukovec, Metka Zupanič

Produkcija: Zavod KOLEKTIVA
Koprodukcija: galerija PHOTON
http://www.kolektiva.org/curating/video-in-progress-5#slo

Sodelujoči umetniki: Ana Bilankov (HR/DE), Lana Čmajčanin & Adela Jušić (BA), Aleksandra Domanović (RS/DE), Marina Gržinić & Aina Šmid (SI), Vladislav Knežević (HR), Iva Kontić (RS)

Filmi niso podnaslovljeni v slovenskem jeziku.

4. december 2015 - 15. januar 2016


Distorzija vidnega/Simulacija zvoka

V času, prepojenim z nenehnim napredkom, tehnološkimi novostmi in stremljenjem k popolnosti, nam umetnost Katje Felle ponuja vstop v dimenzijo, ki jo na vsakdanji ravni želimo minimalizirati, izbrisati ali vsaj spregledati. Skozi neprestano teženje k nezmotljivosti digitalnega in virtualnega odpira pogled v trenutke, ko se kot uporabniki tehnologije znajdemo v neprijetnem položaju, ki ga povzroči distorzija toka. Šum v komunikaciji, napaka v programu, kolaps sistema. Motnja, ki jo bomo hoteli čimprej odpraviti, če je ne bo pred nami odpravil že sistem, ni samo vizualna, pač pa tudi avditivno podkrepljena izkušnja. Je moment, iz katerega Katja Felle črpa svojo slikarsko podobo, hkrati pa tudi naše mesto za razmislek o mediju in o tem, kako le-ta spreminja naš pogled na realno.

2. oktober - 27. november 2015

JOŽE TISNIKAR
Pot domov?
Ob sedemdesetletnici konca druge svetovne vojne

Otvoritev razstave v petek, 2. oktobra ob 19. uri v Galeriji Ravne, Gledališka pot 1, 2390 Ravne na Koroškem. Na ogled do 27. novembra 2015.

30. junij 2015 - 25. september 2015

V Galeriji Ravne bo do septembra na ogled retrospektivna razstava domačega kiparja Andreja Grošlja. Na Ravnah bo tako prvič predstavljen celoten kiparjev opus od začetkov v kamnu do zadnjih del, ki jih je ustvaril tik pred smrtjo leta 2011.

10. april 2015 - 12. junij 2015

Otvoritev: petek, 10. april 2015 ob 18. uri

Kaja Brezočnik in Viktor Senkov (Belorusija) sta fotografa, ki dokumentirata vsakdanje življenje skozi perspektivo izgradnje lastne identitete.

5. februar - 28. marec 2015

Instalacija, ready made, objekt, sitotisk, tekstilije

V kiparski instalaciji Dormitorij Boris Beja v prvi meri obravnava spanje.