Pretekle

16. september 2017

Lana Čmajčanin
Stella Felder
Clemens Hutter
Artur Magrot
Jure Markota

Odprtje z javnim vodstvom, 16. 9., 17:00,
(Pričetek na Glavnem trgu 24) /
Opening with a guided tour, 16. 9., 5 pm.,
(Meeting point Glavni trg 24)

12. oktober - 3. december 2017

Pod skupnim naslovom NA-POTI (I/ON THE WAY) bosta v jesenskih mesecih v KGLU potekala dva projekta, ki sta vsebinsko tesno povezana. Oba se odvijata okoli osrednje teme migracij, beguncev, osebnih zgodb in izkušenj ljudi ter hkrati posledic tako za samo politično in ekonomsko sliko Evrope kot tudi posledic za miselni okvir prebivalcev in državljanov Evrope. Četudi se bodo nekatera predstavljena umetniška dela dotikala globalnih vprašanj, večina sodelujočih umetnikov k temi pristopa s pozicije posameznika in doživljanja trenutne situacije tako s stališča nekoga, ki se sooča z ljudmi, ki prihajajo in prinašajo tudi nove kulturne vplive, kot s stališča tistih, ki iščejo novo, boljše življenje ali bežijo pred smrtjo in nasiljem in se znajdejo v okolju, ki je do njih pogosto hladno, če ne celo sovražno, v najboljšem primeru pa ambivaletno.

Te mešane pozicije, ki se razpenjajo vse od nerazumevanja do sprejemanja so izhodišče obeh projektov, umetniških rezidenc in dveh razstav, ki se bosta odvili v istem terminu v oktobru.

Razstava Migracije strahu je zasnovana kot projekt mednarodnega multidisciplinarnega sodelovanja s pestrim naborom umetnikov:Azra Akšamija, Nika Autor, Lana Čmajčanin, Juliane Ebner, Plamen Dejanoff, Petja Dimitrova, Dejan Kaludjerović, Luiza Margan, Emil Mirazchiev, Alban Muja, Oliver Ressler, Škart, Kamen Stoyanov, Ute Richter, Borjana Ventzislavova & Mladen Penev, Clara Wildberger. Kustosa Ilina Koralova in Boris Kostadinov, ki že vrsto let delujeta v mednarodnem prostoru, sta koncipirala potujočo razstavo, ki pa se na vsaki lokaciji prilagodi prostorski situaciji in kulturnemu kontekstu.


12. oktober - 3. december 2017

Razstava Čas za zgodbe je del mednarodnega projekta, ki se osredotoča na kulturne kontekste in izročila, ki se prenašajo ravno skozi zgodbe, te pa nudijo možnost za izgradnjo in vzpostavljanje novih, kolektivnih in povezanih spominov in izkušenj kljub kulturnim razlikam, ki ločujejo evropski in arabski svet. V septembru bodo v Slovenj Gradcu potekale rezidence, gostovali bodo naslednji umetniki: Nika Autor, Vesna Bukovec, Nadine Kaadan, Jure Markota, Jalal Maghout, Škart. Tekom bivanja v Slovenj Gradcu bodo umetniki izvajali delavnice in sodelovali na pogovorih ter predstavitvah, zasnovali pa bodo tudi dela, namenjena razstavljanju v javnem prostoru, ki bodo na ogled sočasno z razstavo Migracije strahu. Kustosinji razstave v javnem prostoru, ki se bo selila tudi v partnerska mesta: Gradec, Berlin in Zagreb, sta Katarina Hergold Germ in Andreja Hribernik.


22. september - 8. oktober 2017

Mestna občina Slovenj Gradec je v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti razpisala natečaj za izvirno likovno in literarno delo ter fotografijo.

Otvoritev razstave bo v petek, 22. septembra 2017 ob 11. uri v Koroški galeriji likovnih umetnosti.

Natečaj

12. oktober - 3. december 2017


NA-POTI
I/ON THE WAY


ČAS ZA ZGODBE (STORY TIME) in MIGRACIJE STRAHU (MIGRATIONS OF FEAR)

Odprtje: 12. 10. ob 19:00


Pod skupnim naslovom NA-POTI (I/ON THE WAY) bosta v jesenskih mesecih v KGLU potekala dva projekta, ki sta vsebinsko tesno povezana.

2. junij - 1. oktober 2017

Gostujoča predstavitev zbirke Pilonovih del prihaja iz Pilonove galerije v Ajdovščini v Slovenj Gradec v okviru projekta izmenjav zbirk muzejev in galerij z naslovom ZBIRKE V GIBANJU.

Razstava v Slovenj Gradcu zajema reprezentančen izbor in vključuje dela, ki so urejena kronološko in po zvrsteh: ustvarjalni začetki na goriški realki pred 1. svetovno vojno, risbe in akvareli, nastali v ruskem ujetništvu, skice z njegovih potovanj in študija v Pragi, Firencah in na Dunaju, grafična dela iz študijskega obdobja, portreti, krajine in tihožitja v olju ter njegov bogat risarski opus, ki ga je ustvaril v času svojega bivanja v Parizu med 1928–1968. Razstavo dopolnjuje izbor iz umetnikovega fotografskega opusa, ki obsega krajine, portrete in tihožitja, nastale v pariškem obdobju v 30.-ih letih.

13. maj - 28. maj 2017

Osrednja slovesnost Tedna ljubiteljske kulture bo potekala v soboto, 13. maja 2017 ob 19.30, v Slovenj Gradcu, ki praznuje 750 let. Prireditev ob otvoritvi državne razstave KVADRAT in KROG bo v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec predstavila širok spekter likovnega dogajanja po vsej državi.

24. marec - 21. maj 2017

Zbirke v gibanju
RAZSTAVA BREZ PRIPRAV, slike iz zbirke mednarodnega slikarskega Ex tempora Piran v Koroški galeriji likovnih umetnosti
Zbirke v gibanju je naslov razstavnega projekta,  s katerim je Koroška galerija likovnih umetnosti (KGLU) sprožila aktivno izmenjavo zbirk med muzeji in galerijami po Sloveniji.
 
Pričujoča razstava želi predstaviti izbor del avtorjev, ki so na omenjeni prireditvi sodelovali in prejemali nagrade. Med njimi so tako tuji kot domači, že uveljavljeni, ustvarjalci,  pa tudi taki, ki so bili ob prejetju nagrade šele na začetku svoje ustvarjalne poti in so širšo prepoznavnost dosegli kasneje.

2. december 2016 - 12. marec 2017

Rudi Benetik, Metka Kavčič, Tihomir Pinter, Luka Popič, Petar Waldegg
Odprtje v petek, 2. december 2016, ob 18.00
 
Razstava Dialogi z Borčićem je posvečena obletnici umetnikovega rojstva, v letu 2016 bi Bogdan Borčić, Prešernov nagrajenec in eden najbolj plodnih slovenskih ustvarjalcev namreč praznoval 90. let.  Bogdan Borčić je poleg bogatega opusa zapustil tudi velik pečat na mnogih mlajših ustvarjalcih, ki jih je Borčič zaznamoval bodisi kot prijatelj oz. kot mentor.
V sklopu razstave bodo razstavljena dela Bogdana Borčića v dialogu s štirimi ustvarjalci: Metko Kavčič, Petarjem Waldeggom, Luko Popičem, Rudijem Benetikom. Razstavo pa bo dopolnila tudi serija fotografij, portretov umetnika v ateljeju fotografa Tihomirja Pinterja.

16. december 2016 - 19. marec 2017

Odprtje v  petek, 16. december 2016, ob 19.00
Kustos: Marko Košan

Ob 70. letnici Franca Berhtolda, enega najbolj prepoznavnih mojstrov klasičnih grafičnih tehnik globokega tiska na Koroškem in v Sloveniji, bomo pripravili pregledno razstavo njegovih del: predstavili posamezna ustvarjalna obdobja in zaokrožene cikle v časovnem loku od leta 1967, ko je po diplomi na mariborski Pedagoški akademiji prišel v Slovenj Gradec, do najnovejših del, ki logično in študijsko domišljeno zaključujejo izrazito avtorski in prepoznaven likovni opus.

Franc Berhtold, slikar-grafik, likovni pedagog, živi in dela v Slovenj Gradcu. Dvakratni prejemnik nacionalne nagrade v Ljubljani za malo grafiko (1993, 1995); Bernekerjeve plakete Mestne občine Slovenj Gradec za bogat prispevek k likovni podobi mesta in občine (1998) in častnega priznanja mednarodne žirije na EX TEMPORE Piran ( 2011). Ustvaril je več kot sto lesorezov, linorezov, sitotiskov, predvsem pa grafik globokega tiska.

21. oktober 2016

Vabimo vas na dogajanje ob zaključku projekta Muzej v Gibanju

DIGITALNI IZOBRAŽEVALNI PORTAL

www.discoveringart.eu
Predstavitev: 21. 10. 2016, ob 17. uri, KGLU

DIDAKTIČNA RAZSTAVA
Otvoritev: 21. 10. 2016 ob 18. uri
Splošna bolnišnica Slovenj Gradec
Na ogled do 29. 11. 2016.

FOKUS GRUPA: SREDIŠČE SVETA  - neonski napis na KGLU

Lúa Coderch – video projekciji
od 21. 10. do 27. 11. 2016, KGLU
Noč v oddaljeni koči, ki jo osvetljuje kerozinska svetilka, video, 11' 30"
Zaslonska stena (ko imamo opraviti z vetrom in ne z gravitacijo), video 7' 32"

PerMuse_LOGOmicken_za_splet

eu_flag_creative_europe_co_funded_pos_rgb_right_micken

12. - 16. oktober 2016

Koroška galerija likovnih umetnosti že petič zapored gosti Mednarodno potujočo razstavo likovnega natečaja »Igraj se z mano«, ki ga organizirata Center Janeza Levca Ljubljana in Društvo za kulturo inkluzije.

7. oktober - 11. december 2016

Otvoritev / Ausstellungseröffnung: 7. 10. 2016, 19. 00

Anja Jerčič Jakob: Preraščanje / Überwachsen
Kustosinja projekta / Kuratorin des Projektes: Katarina Hergold Germ

Michael Kos: Razširitev območja somraka/ Ausweitung der Grauzone
Kustos projekta / Kurator des Projektes: Jernej Kožar


Lani junija smo v KGLU na otvoritvi razstave Sodobna umetnost na Koroškem (SLO/A), ki je nudila zanimiv vpogled v aktualno umetniško snovanje z obeh strani meje, razglasili dva izbrana umetnika za samostojno razstavo v letu 2016:  Anjo Jerčič Jakob in Michaela Kosa.

Im Vorjahr wurden Anja Jerčič Kos und Michael Kos aus einer Gruppenausstellung von Kunst aus der Region Kärnten/Koroška vom Kuratorenteam der Koroška galerija für eine Einzelausstellung nominiert.23. september 2016 - 9. oktober 2016

Učitelji in učenci osnovnih šol!

Ponovno vas vabimo, da sodelujete na natečaju za izvirno otroško likovno in literarno delo in fotografijo!

Tudi letos so razpisane zanimive teme. Vsebino natečaja si lahko preberete v nadaljevanju.

3. junij - 28. september 2016

Osrednja poletna razstava / Die große Sommerausstellung
MEMENTO – Kakor senca so naši dnevi / Unser Leben ist ein Schatten

Izbrana slikarska dela priznanega slovenskega umetnika Zdenka Huzjana ter izbrana dela iz zapuščine nemškega umetnika Hermanna Falkeja.


Ausgewählte Werke des anerkannten slowenischen Künstlers Zdenko Huzjan und des deutschen Künstlers Hermann Falke.


Kustos projekta / Kurator des Projektes: Marko Košan.


Otvoritev / Ausstellungseröffnung: 3. 6. 2016, 19. 00

18. marec - 29. maj 2016

V KGLU na ogled izbor del iz stalne zbirke Galerija Murska Sobota

Koroška galerija likovnih umetnosti je pobudnica projekta Zbirke v gibanju, ki je namenjen izmenjavi zbirk med muzeji in galerijami. V okviru tega bo v KGLU od 18. marca do 29. maja 2016 gostoval izbor iz zbirke Galerije Murska Sobota, otvoritev razstave bo 18. marca 2016 ob 18. uri. Zbirka KGLU Hommage a Tisnikar pa bo v Murski Soboti gostovala drugo leto.

9. december 2016 - 12. februar 2017

Preboj
Nove umetniške prakse in alternativna kultura v devetdesetih – primer Koroške
Pritlični prostori Koroškega pokrajinskega muzeja

Odprtje v petek, 9. decembra 2016, ob

Avtorici: Nina Popič, Polona Poberžnik


Razstava Nove umetniške prakse v devetdesetih: primer Koroške je del raziskovalnega in izobraževalnega projekta Druga eksplozija: 90. leta, ki ga Koroška galerija likovnih umetnosti razvija v sodelovanju z Zavodom P. A. R. A. S. I. T. E. in Inkubatorjem za mlade kustose. Projekt prek dvojne perspektive (s »središča« in z »roba«) izrisuje kompleksno sliko umetniške in kulturne produkcije devetdesetih. Dvojni pogled na to obdobje pa ni vgrajen samo v koncept projekta, ampak tudi v pričujočo študijsko razstavo.

27. februar 2016

V KGLU od 27. februarja 2016  na ogled nova postavitev izbora iz stalnih zbirk KGLU s poudarkom na Bogdanu Borčiću in Jožetu Tisnikarju.

18. december 2015 - 21. februar 2016

Fantastični prasvetovi Štefana Planinca v Koroški galeriji likovnih umetnosti

Koroška galerija likovnih umetnosti, Glavni trg 24, Slovenj Gradec, Štefan Planinc: Prasvetovi, izbor slikarskih del iz stalne zbirke KGLU, otvoritev 18. decembra 2015; predstavitev kataloga zbirke

7. oktober - 11. oktober 2015

BODI UMETNIK – ZAKLJUČNA MEDNARODNA RAZSTAVA IGRAJ SE Z MANO  V KOROŠKI GALERIJI LIKOVNIH UMETNOSTI
Koroška galerija likovnih umetnosti, 7. oktober 2015, od 9. - 11. ure

Koroška galerija likovnih umetnosti že četrtič zapored gosti Mednarodno potujočo razstavo likovnega natečaja »Igraj se z mano«, ki ga organizirata Center Janeza Levca Ljubljana in Društvo za kulturo inkluzije. Po otvoritveni razstavi, ki je bila konec januarja v Cankarjevem domu, je razstava potovala po Sloveniji, svojo pot pa bo zaključila 7. oktobra v Koroški galeriji likovnih umetnosti. Na letošnjem natečaju je sodelovalo 288 šol, zavodov in drugih ustanov iz Slovenije in tujine s 5069 prispelimi deli.

Cilj natečaja in razstav je spodbujanje inkluzije med otroci, mladostniki in odraslimi osebami s posebnimi potrebami in večinsko populacijo vseh generacij. S tem namenom je zasnova razstav prilagojena temu, da se sodelujoči družijo, deležijo delavnic in skupaj postavijo razstavo. 

Letos bo en sklop delavnic, skozi katero bodo udeleženci tudi postavili razstavo, pripravila Koroška galerija likovnih umetnosti, drugi sklop delavnic pa udeleženci mednarodne izmenjave »Srce in duša inkluzije«, ki prihajajo iz Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Makedonije in Slovenije. Sodelovali bodo učenci lokalnih osnovnih šol, Gimnazije Slovenj Gradec in VDC Muta in Slovenj Gradec.

Mednarodna potujoča razstava Bodi umetnik – Igraj se z mano, je v KGLU na ogled do nedelje, 11. oktobra 2015.