Odprtje razstave Jože Tisnikar, Smrt ni konec
Petek, 29. 6. 2018, ob 19. uri v KGLU Slovenj Gradec 
Vabljeni!
"Zaznamovati hočem človekove poslednje ure, pa tiste, ki ostajajo za njimi, in tudi, kaj se s tem bitjem dogaja naprej, zakaj prepričan sem, da na nek način živi dalje. Nemogoče je, da bi se kar tako razblinil", je Tisnikar zapisal k eni izmed svojih značilnih slik mogočnega opusa, ki bo tudi njegovo prisotnost slej ko prej ohranil daleč onkraj minljivega. 
je najpomembnejši slovenski samouki slikar in eden izmed največjih in najbolj prepoznavnih slovenskih likovnih ustvarjalcev druge polovice dvajsetega stoletja. Povsem nenavadni likovni izraz, ki mu zlepa ni moč najti para tudi v tuji umetnosti, je botroval številnim uspehom, ki so se v zadnjih letih pred nenadno smrtjo celo stopnjevali. V to so nas prepričevale številne samostojne razstave doma in v tujini, štiri monografije, velika pregledna razstava v okviru prireditev Evropskega meseca kulture v Ljubljani, izid izjemne knjige s poezijo Daneta Zajca v Tisnikarjevi opremi, sodelovanje pri scenskih projektih, tudi v Shakespearovem gledališču v Londonu, in nazadnje velika retrospektivna razstava v domačem Slovenj Gradcu leta 1998. 
Jože Tisnikar je v veliki meri zaznamoval značaj Koroške galerije. A tudi po tragični smrti je samosvoja, neponovljiva in neposnemljiva likovna zgodba trpkega tipanja po končnih resnicah človekove eksistence ostala neusahljiv vrelec navdiha za snovanje novih projektov, vtkanih v eno izmed osrednjih zbirk galerije, ki v spomin na velikega slikarja združuje dela slovenskih in tujih ustvarjalcev sorodne umetniške poetike. V galeriji se je izoblikovala tudi pomembna zbirka Tisnikarjevih del iz vseh ustvarjalnih obdobij, med njimi so nekatere ključne slike iz dokončanega in zaokroženega opusa, ki so že leta 2008, ob deseti obletnici smrti ustvarile ambient za simpozij o »fenomenu Tisnikar«, deset let kasneje pa zopet ponujajo zgovorno izhodišče za poglobljeni prikaz umetnikovega življenja in dela v osrednji razstavi Koroške galerije likovnih umetnosti v letu 2018, s katero se priklanjamo izjemni zapuščini velikega mojstra. 
Kustosa razstave: Katarina Hergold Germ in Marko Košan
----
V Galeriji Ravne si lahko ogledate še:
Irmgard Schaumberger: Videti drugače
22. 6.–22. 9. 2018
Kustos razstave: Jernej Kožar