Spletni arhiv koroške alternativne produkcije

Spletni portal 90’s je arhiv kulturne produkcije, ki so jo v devetdesetih ustvarili mladi na območju med Črno in Ravnami, Mislinjo in Šentjanžem, Dravogradom in Radljami. Namenjen je vsem, ki bi radi raziskovali del zgodovine tiste druge kulture na Koroškem, o kateri se v javnosti bolj malo govori in ki je v devetdesetih, preden smo dobili prve mladinske klube, živela v prešvicanih in zakajenih kleteh, lokalnih kulturnih domovih, gostilnah, garažah … O tej, alternativni kulturi, se je ohranilo precej materialnih pričevanj in artefaktov, ki pa doslej niso bili shranjeni na enem, javnosti dostopnem mestu. Ker so bili zato v glavnem zapisani pozabi, deloma pa tudi fizičnemu propadanju, smo jih zbrali, digitalizirali, uredili in dali na voljo javnosti.

Predzgodba

⋅ Raziskovalno-izobraževalni projekt Druga eksplozija – 90. leta

Gradivo smo začeli zbirati leta 2016 v sklopu raziskovalnega in izobraževalnega projekta Druga eksplozija: 90. leta, ki smo ga v Koroški galeriji likovnih umetnosti razvijali v sodelovanju z Zavodom P. A. R. A. S. I. T. E. V fazi proučevanja novih umetniških praks na Koroškem v devetdesetih – kar je bila temeljna naloga raziskave, ki sva jo izvajali Nina Popič in Polona Poberžnik – , se je namreč izkazalo, da na področju umetnosti takrat ni bilo zaznati pretiranega razmaha novih, inovativnih produkcijskih prijemov in ustvarjalnih praks, sploh pa ne neodvisno od KGLU. Nasprotno je polje alternativne kulture (ali morda točneje: mladinske (sub)kulture) doživelo razcvet: mladi so začeli prvič v večjem obsegu ustvarjati svojo kulturo in jo tudi dokumentirati – izdajati kasete in cedeje v samozaložbi, oblikovati plakate, izdajati pesniške zbirke, organizirati koncerte in festivale, svojo glasbo predstavljati somislečim iz tujine … Nekateri so bili z estetiko, ideologijo in strategijami delovanja bližje undegroundu, drugi pa so se nagibali h komercialni liniji, a so bili do neke mere še vedno alternativa obstoječi kulturi na tem območju.

⋅ Razstava Preboj: nove umetniške prakse in alternativna kultura v devetdesetih  primer Koroške

Izsledke raziskave smo leta 2016 predstavili na razstavi Preboj, kjer smo prikazali obe plati devetdesetih na Koroškem: na eni strani dokumentarno gradivo o inovativnih umetniških razstavah, posegih v prostor in performansih tistega časa ter umetniške artefakte, ki jih hrani KGLU, na drugi strani pa vizualno gradivo in posnetke, ki so jih prispevali bendi, fotografi, oblikovalci in drugi tvorci alternativnega dogajanja.

Postavitev spletnega arhiva: ohranitev dela koroške kulturne zgodovine 

Da bi ohranili zbrano gradivo o alternativni kulturi in obudili kolektivni spomin na obdobje intenzivne (sub)kulturne dejavnosti mladih na Koroškem, smo postavili spletni arhiv o devetdesetih ter vanj shranili pridobljeno gradivo, ga dopolnili, uredili in dali na voljo javnosti. Danes lahko v njem raziskujete dopolnjeni nabor fotografij, plakatov, zvočnih in video posnetkov, besedil, člankov in drugega gradiva.

Zgradba in vsebina arhiva

Gradivo smo sistematično uredili tako, da ima vsak akter ali skupina svojo podstran, ki je urejena po podobnem vzorcu. Za boljše razumevanje smo materialnim pričevanjem dodali kontekst: biografije akterjev z zanimivostmi iz njihovega delovanja (rubrika Trivia) ter spremno študijo, ki temelji na besedilu za katalog k razstavi Druga eksplozija – 90. leta.

Za zdaj lahko na portalu 90’s raziskujete kreativno zapuščino več kot dvajsetih bendov, ki so delovali (ali začeli delovati) v devetdesetih in so vsaj z eno nogo stali v polju alternative. Dodali smo še gradivo dveh mladinskih društev, zaslužnih za to, da so mladi na tem območju nekaj let prihajali v stik z drugačnimi, “nevarnejšimi” zvoki in drugimi sodobnimi (sub)kulturnimi vsebinami. Prav tako pa hranimo edini retrospektivni cede s pregledom delujočih bendov, posnet na Koroškem rock’n’roll festivalu v Kotljah leta 1997.

Prihodnost arhiva

Verjamemo, da se bo količina zbranega materiala v arhivu sčasoma še nekoliko povečala, saj koroška alternativna kultura niso bili le bendi, ampak tudi posamezniki z drugih polj delovanja: performansa, mode, poezije, vizualne umetnosti …, ki jih za zdaj nismo vključili v nabor gradiva. Poleg tega pa se na kakem podstrešju (ali trdem disku) gotovo nahaja še kak nenavaden košček zgodovine, ki bo čez čas morda našel pot v arhiv in dopolnil katero izmed sivih področij na zemljevidu koroške alternative devetdesetih.


Raziskava in besedila: Polona Poberžnik
Jezikovni pregled: Maja Martinc
Oblikovanje: Sara Badovinac (Prapesa / Design Studio)
Izdelava spletnega portala: Tomaž Lešnjak