Back to archive
FOKUS GRUPA, Lúa Coderch, Didaktična razstava in Digitalni izobraževalni portal

Vabimo vas na dogajanje ob zaključku projekta Muzej v Gibanju

DIGITALNI IZOBRAŽEVALNI PORTAL

www.discoveringart.eu
Predstavitev: 21. 10. 2016, ob 17. uri, KGLU
Otroci skozi igrice in zgodbo spoznajo osnovne pojme, povezane z muzejem oz. galerijo in zbirke partnerskih muzejev. Odrasli vstopijo v polje sodobne umetnosti skozi razlago določenih pojmov.  Pojmi se lahko uporabljajo kot učno orodje in kot smernice, ki nam pomagajo navigirati v širokem polju pluralnih umetniških praks danes.

Avtorica in urednica: Katarina Hergold Germ
Ilustracije:  Djordje Balmazović (ŠKART)
Spletno oblikovanje:  Vikida, Ana Korenini s.p.
Kreativno programiranje: Slavko Glamočanin

DIDAKTIČNA RAZSTAVA
Otvoritev: 21. 10. 2016 ob 18. uri
Splošna bolnišnica Slovenj Gradec
Na ogled do 29. 11. 2016.

Didaktična razstava je nastala leta 1957 na pobudo umetnostnega kritika Josipa Depola in konceptualne skupine Exat 51. Zasnovana je v obliki potujoče razstave, sestavljene iz 92 panelov, na katerih je predstavljena zgodba svetovne sodobne in abstraktne umetnosti od poznega 19. stoletja do umetniških tendenc 50. let 20. stoletja. V Slovenj Gradcu bomo razstavili določen izbor panelov. Razstavo je danes potrebno gledati z vidika njene aktualnosti v takratnem času. V skladu z njeno namembnostjo pa je  postavljena izven galerijsko muzejskih prostorov  in je tako dostopna čim širšemu krogu ljudi.

FOKUS GRUPA: SREDIŠČE SVETA  – neonski napis
Avtorja sta pri zasnovi projekta izvirala iz časopisnega članka, ki ga KGLU hrani v arhivu iz 9. decembra leta 1966. V članku je govora o razstavi Mir humanost in prijateljstvo med narodi, ki so jo odprli dan kasneje. Avtor članka zapiše: »Jutri bo Slovenj Gradec postal središče sveta. Tistega sveta, ki mu je tako, kot slehernemu Slovenjgradčanu, kultura notranja potreba. Sveta, ki se bori za mir, človečnost med ljudmi. Za prijateljstvo, tisto pravo, ne tisto na papirju, na lepakih, v knjigah, na jeziku…« Svetlobni napis bo nameščen na fasado stavbe, v kateri se nahaja KGLU. Napis tako nosi zgodovinsko sporočilo, odpira pa tudi zmeraj aktualno politično tematiko voj ne in miru.

Lúa Coderch – video projekciji
od 21. 10. do 27. 11. 2016, KGLU
Noč v oddaljeni koči, ki jo osvetljuje kerozinska svetilka, video, 11′ 30″
Zaslonska stena (ko imamo opraviti z vetrom in ne z gravitacijo), video 7′ 32″
Lúa Coderch je umetnica, rojena v Peruju, ki živi in dela v Barceloni. V KGLU se bo predstavila z dvema videoma, v katerih tematizira zavetja, ki jih gradi iz različnih materialov. Zavetja pomenijo zanjo metaforo, ki govori o našem bivanju na zemlji.

Muzej v gibanju je iniciativa štirih muzejev, ki spodbuja k novim načinom razmišljanja in odpira nove možnosti glede prihodnosti teh institucij. Partnerji: Koroška galerija likovnih umetnosti, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb – koordinator, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Fundació Antoni Tàpies, Barcelona

PerMuse_LOGOmicken_za_splet

eu_flag_creative_europe_co_funded_pos_rgb_right_micken

Skip to content