Back to archive
exhibition
15. Bienalna razstava domačih in umetnostnih obrti
16. 04. 2004 - 02. 05. 2004
Galerija Slovenj Gradec

»15. bienalna razstava domače in umetnostne obrti«
odpira svoja vrata najprej v Galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu (od 16. aprila do 2. maja), po tem še v Ljubljani (od 10. do 30 maja)

Povečano ukvarjanje s pojmom identitete, slovenstva, nacionalnim interesom…je spet aktualno ob odštevanju dnevov pred vstopom v Evropsko zvezo. Ob pojmu nacionalna identiteta pomislimo predvsem na vrhove umetnosti, na tako imenovano »visoko kulturo«. Vendar se nacionalna identiteta, kljub našemu samovšečnemu sindromu, godi tudi čisto med ljudmi. Ko govorimo o identiteti, je potrebna razmejitev med nacionalnozapuščinskim bogastvom, visoko umetnostjo in tem, kar nastaja na podlagi našega bogatega izročila in s pomočjo izjemnih ročnih spretnosti ter smisla za izražanje. Slednje pa predstavljajo mojstrovine domače in umetnostne obrti, ki so »dane na ogled« na bienalnih razstavah v Slovenj Gradcu in v Ljubljani.

Prvi poskusi predstavljanja domačih in umetnostnih obrti v Sloveniji segajo že v sredino 19. stoletja. Širše tematsko predstavljanje te zvrsti rokodelstva pa dejansko sega v leto 1977, ko je bila v Slovenj Gradcu postavljena prva slovenska razstava domače in umetnostne obrti. Nekaj let je imela razstava »jugoslovanski« značaj. Leta 1990 so se na razstavi z naslovom »Mednarodna razstava domače in umetnostne obrti dežel ALPE-JADRAN« predstavile tudi naše sosednje države. Od leta 1994 pa poteka tudi v Ljubljani.

Razstava je imela seveda tudi svoj vsebinski razvoj. Do leta 1990 je prevladovalo načelo kvantitete, torej številčnost razstavljenih predmetov. Od tega leta dalje pa je stopila razstava v novo smer in je vizualna ter predstavitvena podpora prizadevanjem Obrtne zbornice Slovenije in dela njene Strokovne komisije za vrednotenje izdelkov DUO. Postala je pregled vrhunskih dosežkov, ki so nastali v dveh letih med razstavama na področju domače in umetnostne obrti.

Za sodelovanje na letošnji razstavi se je odločilo 198 rokodelcev z preko tisoč izdelki , ki so v zadnjih dveh letih prejeli pozitivno mnenje komisije. Z njimi bodo predstavljene tako rekoč vse dejavnosti, ki jih zaokroža domača in umetnostna obrt (žal ne bomo moglo predstaviti recimo oglarstva, žganja apna in podobno?!). Predmete bodo avtorsko razporedili študenti četrtega letnika etnologije Filozofske fakultete pod mentorsko taktirko prof. dr. Janeza Bogataja.

Tudi tokrat bo imela razstava tri (na prvi pogled mogoče skrite) sklope. Posebej bodo predstavljeni prejemiki priznanja »Zlata vitica«, ki jih za dosežke na področju DUO in za življensko delo podeljuje ob bienalnih razstavah Obrtna zbornica Slovenije. Priznanja so bila prvič podeljena leta 1988. Do sedaj pa ga je prejelo 11 rokodelcev (Zbornica podeli največ štiri priznanja na dve leti). Ob letošnji razstavi bodo podeljene štiri zlate vitice (skrivnost o prejemnikih vam bomo razkrili v naslednji številki revije, lahko pa si jih ogledate na razstavi).

K celostni podobi razstave sodi prav gotovo tudi plakat in kakovostni katalog, ki ga je tudi tokrat izdala OZS. V njem si lahko preberete razmišljanja strokovnjakov o aktualnih problemih domače in umetnostne obrti ter o smernicah delovanja Sekcije za DUO pri OZS. Posebnost letošnjega kataloga je ta, da vsebuje poleg seznama razstavljalcev tudi seznam vseh rokodelcev, ki so registrirani pri OZS kot samostojni podjetniki. Ti so razdeljeni tudi po dejavnostih, s katerimi se ukvarjajo. Z tem je katalog prav gotovo pridobil na veljavi, saj bo še bolj tržno zanimiv.

Kar lahko izvirnega pokažemo Evropi, bo torej na ogled na »15. bienalni razstavi«, zato je ne zamudite !


Spremljevalne prireditve ob razstavi v Slovenj Gradcu, ki jih organizirata Mestna občina in Podjetniški center iz Slovenj Gradca:

Mesto Slovenj Gradec se je tokrat odločilo, da bo popestrilo dogajanje ob »Bienalni raztavi« z vrsto spremljajočih prireditev. 16. aprila, ob otvoritvi razstave bo od 10 do 17 ure odprtaRokodelska tržnica na Trgu svobode in Glavnem trgu mesta, kjer se bodo predstavili rokodelci iz vse Slovenije, ob 9 in 30 minut istega dne je tudi napovedano strokovno srečanje na temo Prihodnost slovenskega rokodelstva v združeni Evropi. Vse dni trajanja razstave bo od 10 do 17 ure odprta trgovina »Andeški hram«kjer bo možno predmete iz razstave tudi kupiti.

22. 04. 2004 ste vabljeni na organiziran pohod Po poti domačih obrti (zbor ob 14 uri pri cerkvi Sv. Martina v Šmartnem) ob 17 uri pa na strokovno predavanje dr. Janeza Bogataja z naslovom Izzivi sodobnega rokodelstva.

28. aprila pa boste lahko prisluhnili šegam in pesmim Dušice Kunaver, zbiralki ljudskega izročila .

Obiskovalci razstave bodo imeli od 16. aprila do 2. maja možnost spoznati utrip rokodelstva na Koroškem z obiskom cele vrste delavnic domače in umetnostne obrti, kjer bodo mojstri prikazovali izdelovanje predmetov: oglarstvo bo predstavil Rudolf Strmčnik, čevljarstvo Jože Levovnik, kovaštvo Anton Strmčnik, medičarstvo , lectarstvo in svečarstvo Hrabroslav Perger, medičarstvo Jože Repas in pletenje košar Ivan Kašnik.

Predhodne najave obiskov so zaželjene, za dodatne informacije pokličite Podjetniški center Slovenj Gradec , Rakova 4, tel.: 02/88 42 925, 88 22 704.

Skip to content