Back to archive
exhibition
Pino Poggi: Libri (Knjige)
30. 06. 2009 - 10. 10. 2009

Pino Poggi, italijanski kipar in politično angažirani konceptualni umetnik je deloval v Nemčiji, po poroki s Slovenko iz Slovenj Gradca pa je od šestdesetih let preteklega stoletja dalje tudi tesno povezan s slovensko umetnostno sceno (sodeloval je mdr. s Slavkom Tihcem), zlasti še s Koroško galerijo likovnih umetnosti, ki hrani del umetnikove zapuščine (362 del).

Pino Poggi velja za enega izmed najpomembnejših predstavnikov socialno kritične smeri v vizualni umetnosti zgodnjega postmodernizma in ustanovitelja gibanja Arte Utile (Manifest AU 1965/66). Z aktivnim poseganjem v družbene kontekste lokalnega okolja, zlasti v politike oblikovanja in organiziranja bivalnega okolja, je v šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja pomembno vplival na tedanje konceptualne umetniške prakse, ki so bile z uspehom predstavljene v okviru manifestacije Documenta 6 leta 1977 v Kasslu.

Ob umetnikovi 70-letnici bomo predstavili izbor del iz njegovega opusa, ki nosi skupni naslov LIBRI (knjige) in vključuje skulpture, objekte in prostorske postavitve unikatnih, izvirno oblikavnih avtorskih knjig, s katerimi se navezuje na aktualni umetnostni trend t. i. »knjig umetnikov«, ki je bil v posebnih sekcijah redno predstavljen tudi na zadnjih postavitvah Ljubljanskega grafičnega bienala.

Skip to content