Jasmina Cibic v KGLU

29. marec 2016 ob 18. uri: vabljeni na predstavitev videa in pogovor z umetnico

Jasmino Cibic: Paviljon
video, 6:43 min, 2015

v torek, 29. marca 2016, ob 18. uri
v Koroško galerijo likovnih umetnosti, Glavni trg 24, Slovenj Gradec.

Jasmina Cibic je intermedijska umetnica in video ustvarjalka, ki živi in dela med Londonom in Ljubljano. Njeni projekti so mednarodno zelo odmevni, predstavljeni so bili v mnogih muzejih in galerijah ter razstaviščih po Sloveniji in tujini. Leta 2013 je Jasmina Cibic predstavljala Slovenijo na 55. beneškem bienalu s projektom „Za naše gospodarstvo in kulturo“ ter jo gotovo prištevamo med pomembnejše ustvarjalce mlajše generacije. V letošnjem letu je prejemnica nagrade Charlottenborg Fonden’s International Artist Award.

Video instalacija Paviljon predstavlja eksperimentalne dokumentarne gibljive slike, s katerimi umetnica poskusi rekonstruirati podobo paviljona Kraljevine Jugoslavije, zgrajenega leta 1929, za svetovno razstavo EXPO v Barceloni. To začasno zgradbo je zasnoval srbski arhitekt Dragiša Brašovan in legenda pravi, da je na razstavi prejela prvo nagrado, zaradi političnih spletk pa je bila ob prvo mesto. Umetnica poskusi izslediti zasnovo zgradbe skozi uradne in zasebne arhive in rekonstruira maketo izvirnika v merilu 1 : 7.
V videu skupina petih performerk gradi maketo, medtem ko pripovedovalka opisuje, s kakšnimi metodami je umetnica izsledila obrise izgubljenega paviljona in kako je zapolnila vrzeli v arhivskem gradivu: namreč tako, da se je oprla na druge sočasne objekte, ki so bili prav tako zasnovani kot reprezentacije različnih avtoritarnih vizij želje. Te strukture, ki so sicer služile različnim namenom, so pa uporabljale enake formalne in likovne taktike nadzora nad gledalcem, so delile tudi emblematični plašč Brašovanovega paviljona: vpadljivo črno-belo črtasto fasado. Takšna sta bila denimo hiša, ki jo je Adolf Loos zasnoval za Josephine Baker v istem času, kot je nastal Brašovanov paviljon, ter kamuflažni vzorec za britanske vojne ladje, ki ga je iznašel umetnik Norman Wilkinson.
S konfliktnim povezovanjem zgradbe, ki naj bi predstavljala nacionalno državo, z zgradbo, ki naj bi bila bivališče eksotične seksualizirane želje, ter z orodjem državnega vojaškega nadzora Paviljon govori o optikah avtoritarnega zidanja kontrolnih stolpov in o njihovih metodah mehke moči.

jasmina_cibic_paviljon_26.5_E4A1064_edit_.majhna

Jasmina Cibic: Paviljon, video, 6:43 min, 2015
Pripovedovalka: Eva Pope
Igralci: Dragana Alfirević, Teja Reba, Jelena Rusjan, Katarina Stegnar and Tina Valentan
Scenarij in režija: Jasmina Cibic
Kustosinja svetovalka: Gordana Nikolić
Direktor fotografije: Nejc Saje
Dodatna kamera: Tomaž Gorkič
Stoječa kamera: Matevž Zupanc
Kostumografija: Sanja Grcić
Oddelek za umetnost: Mateja Šetina
Mizarstvo: Andrej Zavodnik
Oblikovanje svetlobe: Gašper Kocjančič
Vodja scene: Luka Curk
Postrežba: Denis Dautovič
Maska: Nathalie Horvat
Frizura: Sonja Murgelj
Montaža: Michelle Deignan
Spletna montaža in barva: Sue Giovanni
Masteriranje zvoka: Lee Slater
Produkcija: Waddington Studios London
Snemano v: Španski Borci Cultural Centre Ljubljana
Naročnik: MSUV, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad.
Zahvale: Muzej Jugoslovanske zgodovine Beograd, Miloš Jurišić, Muzej znanosti in tehnologije Beograd in Una Popović.
©Jasmina Cibic 2015
Del programa Performing the Museum, mednarodnega projekta, ki ga je financiral Evropska unija v programu Kreativna Evropa.

Avtor naslovne fotografije: Matevž Paternoster

eu_flag_creative_europe_co_funded_pos_rgb_right_micken

PerMuse_LOGOmicken_za_splet

Skip to content