Kulturni praznik v KGLU

8. februarja vas vabimo na ustvarjalnico v Galerijo Slovenj Gradec ter na otvoritev razstave v Galerijo Ravne.

 

Foto delavnica Kaje Brezočnik v Galeriji Slovenj Gradec

8. 2. ob 10.00-15.00

Aktualna razstava Vojna nam bo tokrat služila kot izhodišče za lastno ustvarjalnost. Po ogledu razstave bomo ob pogovoru s fotografinjo Kajo Brezočnik razmislili o pomenu motiva in njegovi ekspresivni in sugestivni moči, ne glede na to kakšno opremo pri fotografiranju uporabljamo, saj bomo na delavnici operirali s foto napravami, ki jih imamo skoraj vedno pri sebi (pametni telefoni, mali kompaktni fotoaparati).

Skupaj ali vsak zase se bomo podali na sprehod po mestu, kjer bomo skozi objektiv skušali ujeti motive, ki reprezentirajo naše občutenje ob ogledu razstave Vojna.

Ob koncu bomo z umetnico pregledali ter pokomentirali nastala dela, ki jih bomo s preprosto aplikacijo obdelali, vsak udeleženec pa bo svoje najboljše fotografije dobil tudi natisnjene.

***

Kaja Brezočnik (Slovenj Gradec, 1983) je študirala vizualne komunikacije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Ukvarja se z avtorsko, dokumentarno in družinsko fotografijo. Njena dela so bila večkrat nagrajena in razstavljena doma in v tujini.

***

Delavnica je brezplačna, vendar pa je število mest omejeno.

Prijave:


This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Otvoritev razstave Stojana Brezočnika v Galeriji Ravne

Stojan Brezočnik: Izgubljeno Srce

8. 2. ob 18.00


Razstava »Izgubljeno srce« pripoveduje o tem, kako smo ljudje v iskanju sreče v posvetnih dobrinah izgubili dušo in srce, pravi namen našega tuzemskega bivanja. Razstava je nostalgično oziranje nazaj, v čas pred digitalno dobo, ko je bil svet, vsaj z današnjega vidika, še nedotaknjen in vznemirljiv. Stojan Brezočnik se bo na razstavi v Galeriji Ravne predstavil z večjimi grafikami in slikami ter več kot 300 risbami, nastalimi v zadnjem obdobju.

Stojan Brezočnik že leta ustvarja v tehniki suhe igle, pri kateri umetnik z ostrim pisalom riše po kovinski plošči, ki jo kasneje odtisne na papir. Za razliko od jedkanice, ki so jo umetniki v preteklosti pogosto uporabljali in katere eden največjih mojstrov pri nas je bil Bogdan Borčić, se plošča pri tehniki suhe igle ne jedka, sled pisala kislina ne poglobi, kar pomeni, da je pri suhi igli umetniku na voljo le nekaj odtisov, preden se matrica izrabi. Tehnika suhe igle je potemtakem blizu risbi, a se od nje vendar loči po tem, ker je to reproduktibilna tehnika ustvarjanja. A za razliko od danes vseprisotnih digitalnih tehnik reproduciranja je to povsem analogna tehnika, ki sega pred digitalne čase, preden so svetu zavladali procesorji, čipi in algoritmi.

Tako na grafikah kot na risbah nastopajo osamljene figure, potisnjene v neko postapokaliptično zimo. Giacomettijevsko razpotegnjene figure, ki sledijo el grecovemu in tudi za naše kraje tako prepoznavnemu gotskemu lepotnemu idealu, so ujete v belo praznino papirja. Stojan Brezočnik v teh delih ustvari intenziven kontrast proti zunanjemu svetu, kjer je impulzov, barv in vsega preveč, kjer je strah pred praznino očiten.

Stojan Brezočnik se je rodil leta 1954. Diplomiral je leta 1979 na Pedagoški akademiji Maribor. Leta 1981 se je iz Dravograda preselil na Ravne, kjer živi in dela še danes.

Razstava bo na ogled do 14. aprila 2018.

Skip to content