NA_POTI : ČAS ZA ZGODBE

V septembru in oktobru v KGLU poteka več aktivnosti, ki se osredotočajo na temo migracij, beguncev, osebnih zgodb in izkušenj ljudi ter posledic za miselni okvir prebivalcev Evrope.

Program / Programme:

Čas za zgodbe izpostavlja pomen poznavanja kulturne zgodovine različnih narodov in okolij, saj je ravno poznavanje prva skupna točka na poti k razumevanju drugih kultur, ki prihajajo v Evropo z migracijskimi tokovi. Povabljeni umetniki bodo reinterpretirali kulturno zgodovino in kulturne kontekste tako evropskega kot arabskega sveta. Umetniki bodo predstavili njihov način dela in problematiko, s katero se ukvarjajo, ter izhodišča za novo nastajajoča dela, ki bodo vključena v razstavo Čas za zgodbe (12. 10., KGLU), ki bo potekala pod krovnim imenom Na-poti.

Harun in jasmin – branje pravljice za otroke in ustvarjalnica
13. 9., 17:00, KGLU

Nadine Kaadan je pravljičarka in ilustratorka s koreninami iz Sirije, ki bo skupaj s kustosinjo pedagoginjo KGLU Nino Popič izvedla branje pravljice in delavnico za otroke. Pravljica Harun in jasmin govori o mucku Harunu, ki živi v Damasku in ga grozno moti vonj po jasminu, ki se širi po mestu. Otroci bodo spoznali mucka in njegove naklepe, kako se znebiti motečega vonja. Delavnica je namenjena otrokom od 6. do 10. leta. Prijave na:


This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

.

***

Pogovor z umetniki
Vesna Bukovec, Nadine Kaadan, Jalal Maghout, Jure Markota
14. 9., 18:00, Čajnica PEČ,
v slabem vremenu: KGLU

Predstavitev in pogovor z umetniki, ki sodelujejo na rezidencah v okviru projekta Čas za zgodbe.
Sodelujoči: Vesna Bukovec, Nadine Kaadan, Jalal Maghout in Jure Markota.
Pogovor bo povezovala Andreja Hribernik

***

Nadine Kaadan & Vesna Bukovec – Zelišča brez meja /
Sajenje zelišč in nabiranje zgodb
14. 9., 19:00, Čajnica PEČ

Delavnica je namenjena druženju in zbiranju osebnih zgodb in spominov na zelišča, kot so jih uporabljale naše babice. Skozi delavnico želimo razviti dialog in medkulturno izmenjavo. Skupaj bomo mestno zeliščno gredico zasadili z zelišči, značilnimi za kulture bližnjega vzhoda, pa tudi z avtohtonimi zelišči, ki se uporabljajo v koroški kuhinji.

Delavnica bo izvedena v sodelovanju z Ekološkim društvom Slovenj Gradec.

***

Jalal Maghout & Jure Markota – Dva medija, en jezik

15. 9., 17:00, KGLU
Jalal Maghout in Jure Markota bosta v medsebojnem intervjuju v interakciji z obiskovalci govorila o svojem delu in o soočanju s trenutno politično situacijo.

***

Projekcija filmov Jalala Maghouta in diskusija
15. 9., ob 19:00 Čajnica PEČ

Jalal Maghout, filmski ustvarjalec sirskih korenin, trenutno živi in dela v Berlinu. Diplomski študij za vizualno komunikacijo je končal na univerzi v Damasku, kjer je nekaj časa tudi poučeval. Trenutno nadaljuje magistrski študij s področja filma na berlinski univerzi.
Predvajani filmi: Selfie Attempt (2016, 1’11’’), Strive (2017, 1’27’’), Canvas on Mixed Media (2013, 5’12’’), Suleima (2014, 15’04’’)
Filmi so v angleškem jeziku.

ŠKART (Djordje Balmazović & Dragan Protić) –
Vse poti vodijo tudi v Slovenj Gradec /

25.–29. 9., vsak dan /  10:00–13:00, KGLU

Delavnica za odrasle bo potekala vsak dan od 25. do 29. septembra. Prijave na:


This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

.

***

Delavnica angažiranega filma z Niko Autor /

27. 9., 17:00, KGLU

Delavnica angažiranega filma bo namenjena prikazu ključnih zgodovinskih in geografsko razpršenih del, ki jih umeščamo na področje angažiranega filma. Na delavnici se bomo skozi različne primere filmskih praks osredotočili na področje angažiranega dokumentarnega in esejističnega filma ter obzorniških poskusov. Premišljevali bomo o njihovih konceptualnih in formalnih določilih in uporabljenih filmskih metodah.

***

Projekt Čas za zgodbe povezuje pet evropskih organizacij: založbo Izvori, d. o. o., iz Zagreba, organizacijo Inter-kulturo, d. o. o., iz Maribora, Avstrijsko društvo za otroško psihologijo iz Gradca (Österreichische Gesellschaft für Kinderphilosophie), podjetje Studio Gaus GmbH iz Berlina ter Koroško galerijo likovnih umetnosti. Različni partnerji v projektu predstavljajo platformo za izvedbo aktivnosti, ki je usmerjena k vzpostavljanju in utrjevanju medkulturnega dialoga.

Projekt Story Time / Čas za zgodbe podpira program
Ustvarjalna Evropa.

eu_flag_creative_europe_co_funded_majhna

Skip to content