Marko Merčnik

Slovenj Gradec, 1986–do danes kitarist in vokalist skupin Ilex in Guettenstain, improvizator
  • Marko Merčnik (v sredini) z Ilexi. Slovenj Gradec, 1990. Foto: Tina Hauser

  • Kulturni dom Slovenj Gradec, 17. 2. 1993. Foto: Tina Hauser

  • Kulturni dom Slovenj Gradec, 17. 2. 1993. Foto: Tina Hauser

  • Kulturni dom Slovenj Gradec, 17. 2. 1993. Foto: Tina Hauser

Marko Merčnik (1972) se na zemljevid koroške alternative devetdesetih umešča kot kitarist in vokalist zasedb Ilex in Guettenstain, prav tako zaradi samostojnega dela – je edini alternativni glasbenik na tem območju, ki v devetdesetih izda glasbeno eksperimentalni, kitarsko-vokalni izdelek, kaseto z naslovom Tijuinentjazmi, ter samostojno nastopa na odrih in otvoritvah razstav (Mojmirja Plevnika in drugih). Čeprav se ne ponaša s premočrtno, načrtovano in organizirano glasbeno potjo, sodi med izstopajoče akterje glasbenega dogajanja na Koroškem v prvi polovici devetdesetih let.

Marko leta 1985 zaključi nižjo glasbeno šolo v Slovenj Gradcu in nato kitaro za nekaj let odloži v kot. V srednji šoli začne instrument ponovno odkrivati skozi preigravanje evergreenov z vrstnikom Boštjanom Kašnikom in kmalu ustanovi svoj bend: soft-metal zasedbo Paranoic. V njej igra s sošolci z ravenske strojne šole: Mirkom Đurićem na bobnih, Tomažem Kadišem na kitari, Urošem Glavarjem na basu (leta 1991 ustanovijo Funeral March) in Primožem Morijem (solo kitara). Preigravajo metal rife in nastane nekaj avtorskih komadov, ki pa se žal ne ohranijo.


Trivia

⋅ Marko je velik privrženec Steva Vaija in nekaj časa igra električno kitaro Ibanez Universe, ki jo leta 1990 izdelajo prav na Vaijevo pobudo kot prvo komercialno proizvedeno sedemstrunsko kitaro.


Diskografija

⋅ Marko Marčnik, Tijuinentjazmi
Založba GEC, 1994, kaseta
Posneto v Studiu Royal, Slovenj Gradec
Snemanje, digitalni mix in digitalni editing: Rudi Jeseničnik

Skip to content