Nazaj na prvo stran
razstava
TINA DOBRAJC: PUSSY RIOT
21. 08. 2019 - 18. 10. 2019
Galerija Ravne

napovedujemo

Tina Dobrajc vnaša v slovensko slikarstvo nove poglede in pristope. Na njenih slikah prepoznamo simbole popularne kulture, pomešane s tradicionalnimi etnološkimi atributi. Kot je njen način slikanja kombinacija centralne perspektive s ploskovitostjo abstrakcije, tako tudi na vsebinski ravni sestavlja ikone popularne kulture s tistimi pregovorno slovenskimi.
Slike gradi v plasteh, ki se prekrivajo in tako poudarjajo preplet različnih sicer enoznačnih pomenov. Slike so dramatično kadrirane, zato tudi ženska figura, oblečena v sodobna oblačila v kombinaciji z atributi narodne noše, v gledalcu vzbuja dvom o avtentičnosti narodne zavesti.
Ozadje slike je postapokaliptično-kieferjanska pokrajina naslikana v eksponentno poudarjeni centralni perspektivi z ostrimi kontrasti. Na njo je prilepljena figura deklice, ki lebdi v zraku in tja nekako ne sodi. Potem so na to ozadje v nekem drugem nivoju nalepljene še figure medvedov ali volkov. Različne nivoje slike poenoti ponekod z razlito barvo ali s cvetovi, ki ji služijo kot motilci iluzije ali prostorsko odrivalo. Kot sta nekoč slikarjem v ta namen služila napis in naslikan zastor. Različni nivoji slike motijo gledalca, ki si ne želi ničesar drugega, kot končno spet razumeti slikarstvo, kot ga je lahko nekoč, ko mu je bilo dano vstopiti v sliko na podobno lahkoten način kot v kak holivudski film. Vendar se tem zahtevam Tina Dobrajc ne podredi.

Tina Dobrajc (1984) živi in dela v Škofji Loki.