100-letnica rojstva Karla Pečka

Danes obeležujemo 100 let od rojstva akademskega slikarja in ustanovitelja Koroške galerije likovnih umetnosti Karel Pečko.

Karel Pečko se je rodil leta 1920 v Vuhredu. Leta 1954 je diplomiral na Akademiji za upodabljajočo umetnost v Ljubljani pri prof. Gojmiru Antonu Kosu. Med letoma 1954 in 1962 je kot likovni pedagog poučeval na nižji gimnaziji in osnovni šoli v Slovenj Gradcu. Leta 1957 je sodeloval pri ustanovitvi Umetnostnega paviljona, ki ga je sprva upravljal ob svojem rednem delu v šoli, od leta 1963 pa kot njegov ravnatelj. Od leta 1975 do 1991 je vodil tudi Zavod za kulturo v Slovenj Gradcu. Koroško galerijo likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu je kot direktor vodil do leta 1997. Študijsko je potoval v Avstrijo, na Češko, v Francijo, Italijo in Nemčijo. Poleg slikarstva se je ukvarjal še z oblikovanjem keramike, scenografijo, tapiserijo, mozaikom, vitražem in grafičnim oblikovanjem, deloval je tudi kot mentor drugim slikarjem. Za svoje delo na likovnem in galerijskem področju je prejel več nagrad in priznanj. Razstavljal je na mnogih skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini. Umrl je leta 2016 v Slovenj Gradcu.

Z odkritjem spominske plošče in izdajo priložnostnega filatelističnega sklopa bosta Mestna občina Slovenj Gradec in Koroška galerija likovnih umetnosti počastili 100-letnico rojstva častnega občana in umetnika, ki je s svojim družbenim, kulturnim in političnim udejstvovanjem pomembno pripomogel k prepoznavnosti mesta Slovenj Gradec.

Priložnostna filatelistična razstava, ki jo je oblikovalo Koroško filatelistično društvo, bo v preddverju galerije na ogled od 29. do 12. oktobra 2020, spominska plošča pa dan po odkritju, v sredo, 30. septembra 2020.