Nazaj na arhiv
izobraževanje
Hamja Ahsan: Država sramežljivih
27. 09. 2019 - 27. 09. 2019
Galerija Slovenj Gradec


>> Pričetek predavanja ob 11 h v KD Slovenj Gradec.

Hamja Ahsan (1981) je umetnik, aktivist in kurator, ki živi in dela v Londonu. Je avtor knjige Shy Radicals: Antisystemic Politics of the Militant Introvert in ustanovitelj festivala ustvarjalnega aktivizma, fanzinov in neodvisnega založništva DIY Cultures.
Na letošnjem mednarodnem grafičnem bienalu v Ljubljani se predstavlja z referendumom o odcepitvi introvertinih ljudi in na prizoriščih ljubljanskega bienala poziva obiskovalce, naj glasujejo, da se ta območja priključijo odcepljeni Aspergistanski federaciji, za svoje delo pa je prejel veliko nagrade 33. grafičnega bienalu Ljubljana (vir: MGLC)
V svetu množične kulture in nazadnjaške politike, kjer najglasnejši in najostudnejši glasovi obstajajo na političnih položajih ter oblikujejo javno debato, je knjiga Shy Radicals fiktiven, vendar prepričljiv opis radikalne družbene spremembe.
Na enournem predavanju bo Hamja Ahsan na zabaven in pronicljiv način osvetlil, kako se sporoča in zagotavlja moč v različnih družbenih situacijah, predavanje pa nas bo izzvalo, da si zamislimo Aspergistan, republiko sramežljivih, kjer se tankočutnost, refleksija in čuječnost cenijo pred predrznostjo, pretirano samozavestjo in samopromocijo. Državo, ki je osvobojena prisile, kjer se ljudje vedejo, kakor jim je udobno, brez da bi bili označeni kot čudaki, samotarji ali spake.

Dogodek bo potekal v angleščini, predavanje bo prevedeno v povzetkih.
Dogodek je nastal v sodelovanju Koroške galerije likovnih umetnosti, Gimnazije Slovenj Gradec, SKUM – Razvijanje sporazumevalnih zmožnosti s kulturno-umetnostno vzgojo in zavoda PETIDA.