Nazaj na arhiv
izobraževanje, vodstvo
Ta veseli dan kulture v KGLU in KPM
03. 12. 2018


Na Ta veseli dan kulture, ki ga praznujemo 3. decembra ob obletnici Prešernovega rojstva, po Sloveniji potekajo številne brezplačne prireditve, svoja vrata pa na stežaj odpirajo tudi mnoge kulturne ustanove, med njimi tudi Koroška galerija likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu skupaj z enoto Galerijo Ravne in Koroški pokrajinski muzej. Na ta dan bodo muzejska zbirka in aktualne razstave obiskovalcem na ogled brezplačno, pripravljamo pa tudi javno vodenje po muzeju in galeriji v Slovenj Gradcu ter program za otroke v Galeriji Ravne.

>> 17:30–18:30
KPM, KGLU (Pričetek vodstva v KPM)
Javno vodstvo po Sokličevi zbirki s poudarkom na delih Ljubljanske grafične šole ter vodstvo po razstavi Bogdana Borčića Slike 1984–2013

Ljubljanska grafična šola je ena najuspešnejših slovenskih umetnostnih blagovnih znamk, ki so se uveljavile na mednarodnem umetnostnem prizorišču v sredini 20. stol, ter predstavlja skupna umetnostna stremljenja precej široke skupine slikarjev in kiparjev, ki so se usmerili v grafično produkcijo. Sokličeva zbirka vključuje dela osrednjih protagonistov te šole, med katerimi je bil tudi Bogdan Borčić, čigar razstava trenutno poteka v Koroški galeriji.
Po ogledu Sokličeve zbirke, nadaljujemo ogled razstave Bogdana Borčića “Slike 1984–2013” v prostorih KGLU. Bogdan Borčić je eden najpomembnejših slovenskih slikarjev druge polovice dvajsetega stoletja, prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo, kot tudi častni občan mestne občine Slovenj Gradec. Svojci Bogdana Borčića pa so se po umetnikovi smrti odločili del zapuščine slik podariti KGLU. Razstavljena dela zajemajo vsa umetnikova ustvarjalna obdobja po letu 1984.
Po Sokličevi zbirki vas bo popeljala kustosinja KPM, Aleksandra Čas, po razstavi Bogdana Borčića pa kustos razstave, Jernej Kožar.
Več o programu KPM …

>> 18:00–19:00
GALERIJA RAVNE
Kot veliki mojstri – razstava del, nastalih na Bernekerjevih ustvarjalnicah

Na Bernekerjevih ustvarjalnicah se zgledujemo po umetnikih, katerih dela vidimo na razstavah, ki jih prirejamo v Koroški galeriji likovnih umetnosti. Tako spoznamo svet umetnosti, se naučimo novih tehnik in sproščeno ustvarjamo. Izdelke, ki smo jih ustvarili v letošnjem letu, bomo predstavili na skupinski razstavi. Ob odprtju bo potekala tudi krajša ustvarjalnica. Več o razstavi …