Nazaj na arhiv
razstava
ČAS ZA ZGODBE
12. 10. 2017 - 03. 12. 2017
Galerija Slovenj Gradec


Razstava Čas za zgodbe je del mednarodnega projekta, ki se osredotoča na kulturne kontekste in izročila, ki se prenašajo ravno skozi zgodbe, te pa nudijo možnost za izgradnjo in vzpostavljanje novih, kolektivnih in povezanih spominov in izkušenj kljub kulturnim razlikam, ki ločujejo evropski in arabski svet. V septembru so v Slovenj Gradcu potekale rezidence, gostovali so naslednji umetniki: Nika Autor, Vesna Bukovec, Nadine Kaadan, Jure Markota, Jalal Maghout, Škart. Tekom bivanja v Slovenj Gradcu so umetniki izvajali delavnice in sodelovali na pogovorih ter predstavitvah, zasnovali pa so tudi dela, namenjena razstavljanju v javnem prostoru, ki bodo na ogled sočasno z razstavo Migracije strahu. Čas za zgodbe izpostavlja pomen poznavanja kulturne zgodovine različnih narodov in okolij, saj je ravno poznavanje prva skupna točka na poti k razumevanju drugih kultur, ki prihajajo v Evropo z migracijskimi tokovi. Povabljeni umetniki bodo reinterpretirali kulturno zgodovino in kulturne kontekste tako evropskega kot arabskega sveta. Izpostavljali bodo vprašanja v zvezi s postulati, kot so humanost, mir, vojna, dobro in slabo, ter hkrati preizpraševali vlogo posameznika in s tem tudi odgovornost posameznika do sočloveka. Vabljeni umetniki bodo v parih izvajali delavnice, na katerih bodo skozi dialog z udeleženci razvijali nove interpretacije tradicionalnih motivov v luči migrantske krize. Čeprav se bodo nekatera predstavljena umetniška dela dotikala globalnih vprašanj, večina sodelujočih umetnikov k temi pristopa s pozicije posameznika in lastnega doživljanja trenutne situacije. Umetniki bodo predstavili njihov način dela in problematiko, s katero se ukvarjajo, ter izhodišča za novo nastajajoča dela, ki bodo vključena v razstavo Čas za zgodbe (12. 10., KGLU), ki bo potekala pod krovnim imenom Na-poti.

Kustosinji razstave v javnem prostoru, ki se bo selila tudi v partnerska mesta: Gradec, Berlin in Zagreb, sta Katarina Hergold Germ Andreja Hribernik.
Sodelujoči umetniki na razstavi Čas za zgodbe v javnem prostoru: Nika Autor, Kim Albrecht, Vesna Bukovec, Lana Čmajčanin, Nadine Kaadan, Jure Markota, Jalal Maghout, Škart.

Program

>> Harun in jasmin – branje pravljice za otroke in ustvarjalnica
13. 9., 17:00, KGLU

Nadine Kaadan je pravljičarka in ilustratorka s koreninami iz Sirije, ki bo skupaj s kustosinjo pedagoginjo KGLU Nino Popič izvedla branje pravljice in delavnico za otroke. Pravljica Harun in jasmin govori o mucku Harunu, ki živi v Damasku in ga grozno moti vonj po jasminu, ki se širi po mestu. Otroci bodo spoznali mucka in njegove naklepe, kako se znebiti motečega vonja. Delavnica je namenjena otrokom od 6. do 10. leta.

>> Pogovor z umetniki: Vesna Bukovec, Nadine Kaadan, Jalal Maghout, Jure Markota
14. 9., 18:00, Čajnica PEČ, v slabem vremenu KGLU

>> Nadine Kaadan & Vesna Bukovec – Zelišča brez meja
14. 9., 19:00, Čajnica PEČ

Sajenje zelišč in nabiranje zgodb. Delavnica je namenjena druženju in zbiranju osebnih zgodb in spominov na zelišča, kot so jih uporabljale naše babice. Skozi delavnico želimo razviti dialog in medkulturno izmenjavo. Skupaj bomo mestno zeliščno gredico zasadili z zelišči, značilnimi za kulture bližnjega vzhoda, pa tudi z avtohtonimi zelišči, ki se uporabljajo v koroški kuhinji.
Delavnica bo izvedena v sodelovanju z Ekološkim društvom Slovenj Gradec.

>> Jalal Maghout & Jure Markota – Dva medija, en jezik
15. 9., 17:00, KGLU

Jalal Maghout in Jure Markota bosta v medsebojnem intervjuju v interakciji z obiskovalci govorila o svojem delu in o soočanju s trenutno politično situacijo.

>> Projekcija filmov Jalala Maghouta in diskusija
15. 9., ob 19:00 Čajnica PEČ

Jalal Maghout, filmski ustvarjalec sirskih korenin, trenutno živi in dela v Berlinu. Diplomski študij za vizualno komunikacijo je končal na univerzi v Damasku, kjer je nekaj časa tudi poučeval. Trenutno nadaljuje magistrski študij s področja filma na berlinski univerzi. Predvajani filmi: Selfie Attempt (2016, 1’11’’), Strive (2017, 1’27’’), Canvas on Mixed Media (2013, 5’12’’), Suleima (2014, 15’04’’). Filmi so v angleškem jeziku.

>> ŠKART (Djordje Balmazović & Dragan Protić)
Vse poti vodijo tudi v Slovenj Gradec
25.–29. 9., vsak dan od 10:00–13:00, KGLU

Na delavnici bodo udeleženci spoznali in komentirali migracijske zem- ljevide ter se pogovarjali o lastnih izkušnjah o migracijah ter prilagajanju različnim sredinam. Delavnica je usmerjena v aktivno sodelovanje umetnikov z udeleženci, ki bodo iz zbranih zgodb in risb skupaj izdelali nove migracijske zemljevide.
Delavnica za odrasle bo potekala vsak dan od 25. do 29. septembra.

>> Delavnica angažiranega filma z Niko Autor
27. 9., 17:00, KGLU

Delavnica angažiranega filma bo namenjena prikazu ključnih zgodovinskih in geografsko razpršenih del, ki jih umeščamo na področje angažiranega filma. Na delavnici se bomo skozi različne primere filmskih praks osredotočili na področje angažiranega dokumentarnega in esejističnega filma ter obzorniških poskusov. Premišljevali bomo o njihovih konceptualnih in formalnih določilih in uporabljenih filmskih metodah.

* Projekt Čas za zgodbe povezuje pet evropskih organizacij: založbo Izvori, d. o. o., iz Zagreba, organizacijo Inter-kulturo, d. o. o., iz Maribora, Avstrijsko društvo za otroško psihologijo iz Gradca (Österreichische Gesellschaft für Kinderphilosophie), podjetje Studio Gaus GmbH iz Berlina ter Koroško galerijo likovnih umetnosti. Različni partnerji v projektu predstavljajo platformo za izvedbo aktivnosti, ki je usmerjena k vzpostavljanju in utrjevanju medkulturnega dialoga.

Logo_CreativeEurope_RIGHT_SLmali