Nazaj na arhiv
razstava
MEDNARODNA POTUJOČA RAZSTAVA: IGRAJ SE Z MANO
04. 03. 2020 - 08. 03. 2020
Galerija Slovenj Gradec


Koroška galerija likovnih umetnosti med 4. in 8. marcem že tretjič zapored gosti Mednarodno potujočo razstavo likovnega natečaja in kulturni dogodek »Igraj se z mano«, ki ga organizirata Center Janeza Levca Ljubljana in Društvo za kulturo inkluzije. Pred tem je galerija že pet let gostila zaključno prireditev in razstavo tega dogodka. Namen projekta je otrokom in odraslim s posebnimi potrebami omogočiti vključevanje v širšo družbo ter jim nuditi priložnosti, kjer lahko pokažejo svoje vrline, zmožnosti, veščine in znanja, v katerih so dobri.

Na letošnjem natečaju je sodelovalo 551 šol, vrtcev, zavodov in varstveno-delovnih centrov iz 9 držav, s 7176 risbicami. Izbor likovnih del uvrščenih na razstavo je opravila kustosinja Nina Popič iz Koroške galerije likovnih umetnosti, izbor pa je temeljil na dovršenosti izbrane likovne tehnike ter na raznolikosti in izvirnosti motivov. Razpisani temi letošnjega natečaja »Igraj se z mano« in »Naš svet, čist planet« sta bili enakovredno zastopani. Pri prvi so se vrstili motivi preživljanja prostega časa v naravi, prizori ukvarjanja s športom in igranja različnih družabnih iger, pri drugi pa je izražena skrb za varovanje našega okolja, opozarjanje na zmanjševanje in ločevanje odpadkov, njihovo ponovno uporabo in recikliranje ter na ohranjanje naravnih virov.

Na odprtju razstave in spremljajočem kulturnem dogodku pričakujejo okoli 300 obiskovalcev, večina jih bo »razstavljavcev«, ki pa bodo hkrati kustosi razstave, saj je zasnova razstave prilagojena temu, da sodelujoči skupaj postavijo razstavo, se udeležijo likovnih delavnic in se družijo. Cilj natečaja in razstav je spodbujanje socialne integracije oz. inkluzije med otroki, mladostniki in odraslimi osebami s posebnimi potrebami in večinsko populacijo vseh generacij.

Likovna dela bodo v KGLU na ogled do 8. marca. Po odprtju razstave bodo dela potovala po različnih institucijah po celotni Sloveniji.