Nazaj na razstave in dogodke
razstava
MON: METAMORFOZE
22. 05. 2020 - 19. 08. 2020
Galerija Ravne


MON: METAMORFOZE

>> Na ogled od 22. maja do 19. avgusta 2020

>> Kustos razstave: Jernej Kožar

Monika Plemen je leta 2019 prejela prvo nagrado natečaja Kluba koroških študentov »Koroška, kdo si?« in tako razstavo v Galeriji Ravne. Na svoji prvi samostojni razstavi predstavlja tri serije grafik: »Metamorfoze«, »Forma«, »Forma viva« in knjigo »ONA«. V svojem delu združuje poglobljeno introspekcijo z različnimi umetniškimi tehnikami, od fotografije do grafičnih tehnik litografije, jedkanice in suhe igle.

»Metamorfoze« so grafična serija, ki je nastala leta 2019 in jo lahko štejemo za izhodišče njenega ustvarjanja. 34 delov svojega telesa je najprej fotografirala, te podobe pa nato prenesla na grafiko. Tak transmedialen način dela je povzročil, da so se podrobnosti zlile z ozadjem in postale neasociativne motnje. »Metamorfoze« so grafike majhnih formatov, narejene v tehniki suhe igle. Močno približani detajli so izgubili vsako mimetično vrednost in so lahko samostojni listi, hkrati pa presegajo omejitve motiva, ko jih sestavimo v različne kompozicije.

V seriji grafik »Forma viva« spremljamo preobrazbo organskega motiva v grafični tehniki litografije. Motiv se je tukaj odpovedal izhodišču v realnosti in je postal le igra zaobljenih oblik. Litografija, za razliko od suhe igle in jedkanice, umetnici omogoča drugačen proces ustvarjanja. Orodje na plošči ne pušča globokih sledi kot na kovinski plošči, posledično so konture mehkejše in senčenje je lahko subtilnejše. Na teh grafikah se nekakšni oblaki ali mehurčki prelivajo drug v drugega in pridobijo iluzijo globine. Umetnica abstraktne žive oblike prek sledečih si odtisov spreminja tudi z dodajanjem barvnih odtenkov.

Umetnica na jedkanicah »Forma« variira podobne plastične oblike kot v prejšnji seriji, le da sedaj grafična tehnika pogojuje drugačen pristop, saj vrezovanje z ostrim predmetom v kovinsko ploščo ne dopušča enako mehkih prehodov med oblikami. Sedaj je črta tista, s katero ostro omeji motiv, kompozicija pa se posledično prilagodi povsem novim realnostim. S črtnim senčenjem določenih predelov prekrivajočih se krožnic pri gledalcu zbuja mnoge asociacije in ne skriva svoje zavezanosti mimetičnemu.

Omenjene serije grafik spremlja še knjiga z naslovom »ONA«, katere format izhaja iz velikosti pametnega telefona. V njej se umetnica poigrava z ambivalentnim značajem telefona kot sodobnega fetiša, ki nas spremlja na vsakem koraku. V knjigi je dnevniški zapis njenih doživetij, ki ga s pritiskom na gumb lahko kot zvočno knjigo tudi poslušamo.

Monika Plemen (Mežica, 1994) opravlja magistrski študij na ALUO v Ljubljani in v Halleju v Nemčiji.