Nazaj na razstave in dogodke
razstava
TADEJ VAUKMAN: RITUAL OČIŠČEVANJA: NADALJEVANJE
06. 02. 2020 - 18. 05. 2020
Galerija Ravne


>> Odprtje v četrtek, 6. 2., ob 19.00
>> Kustos razstave: Jernej Kožar

Razstavo »Ritual očiščevanja: nadaljevanje« je Tadej Vaukman deloma zasnoval na dvomesečnem bivanju v New Yorku. Na ogled je že bila v Galeriji P74 v Ljubljani, v Galeriji Ravne pa sledi njeno nadaljevanje in logičen razvoj. Avtoportretom, nastalim v Ameriki lani jeseni, je dodal nekaj novih fotografij z motivi, ki se navezujejo na tiste iz serije Grandheroes in se naravno prepletajo z njegovim novim pristopom. Vaukmanova prva fotoknjiga Dickskinners (2015) opisuje avtorjeva mladostna iskanja v subkulturi punka. Leta 2018 je nastala serija fotografij Grandheros, kjer je v središču zanimanja hiša njegovih starih staršev v Dravogradu, z vsemi posebnostmi in podrobnostmi, ki pričajo o njenih prebivalcih, njihovih odnosih, pričakovanjih in željah.

Na razstavi »Ritual očiščevanja: nadaljevanje« v Galeriji Ravne bodo na ogled štirje enaki avtoportreti, na katerih vidimo avtorja stisnjenega v kot. Razlikujejo se le po načinu nanosa in količini bele barve, ki prekriva njegov obraz. Na ogled bo tudi neprebrana knjiga Michaela Wojnarowitza Weight of the Earth, video, ki prikazuje avtorja, ki joče, ter štirje v enake okvirje uokvirjeni listi koledarja z golimi ženskami, ki jih je avtor našel v hiši svojega deda in na katere je Alojz Ruhitel dodal napise »osamlena«, »žalostna«, »skrivnostna«. Razstava se zaključi s tremi fotografijami velikih formatov (dva portreta Alojza Ruhitela in fotografija njegovega delovnega okolja).

Tadej Vaukman je fotografijo »Tistega nekega večera v kleti«, za katero je leta 2019 dobil nagrado OHO, podaril Koroški galeriji likovnih umetnosti.

Tadej Vaukman (1984, Dravograd) je neodvisni umetnik in fotograf. Je ustanovitelj založniškega projekta 585 ZINES. V zadnjih letih je razstavljal na več samostojnih in skupinskih razstavah. Samostojno se je predstavil z razstavami Larry #2, Hiša kulture, Pivka (2017), Spaghetti Boys, Center in Galerija P74, Ljubljana (2016) in Larry, GT22, Maribor (2015). Sodeloval je pri razstavah Viennacontemporary 2019, NSK: State in Time, Dunaj (2019), Razstava nominirancev Nagrade skupine OHO 2019, Center in Galerija P74, Ljubljana (2019), Nezanesljiva okolja: 17 primerov sodobne fotografije v Sloveniji, +MSUM, Ljubljana (2019), Grandheroes, Guillaume Daeppen, Gallery for Urban Art, Basel, Švica (2018), Trienale sodobne umetnosti na Koroškem, KGLU, Slovenj Gradec (2018) in ZINI! Sodobna zinovska produkcija, MGLC, Ljubljana (2017). Leta 2015 je objavil fotoknjigo Dick Skinners, leta 2018 pa je izšla njegova knjiga Grandheroes. Leta 2019 je prejel Nagrado skupine OHO. Živi in deluje v Ljubljani.

Razstava Tadeja Vaukmana Ritual očiščevanja v Galeriji P74

Nagrada skupine OHO