Novi termini za fotografiranje za Mestni album – Slovenjgradčani

V četrtek in petek, 5. in 6. septembra 2019, bo v prostorih Koroške galerije likovnih umetnosti potekalo fotografiranje prebivalcev Slovenj Gradca za Mestni album Slovenjgradčanov. Fotografiranje bo potekalo v slopu projekta Mestni album, ki ga ob podpori društva Umetnost za vse že 4. leto izvaja fotografinja Katja Goljat, ki je za projekt s strani Mestne občine Slovenj Gradec v letošnjem letu prejela tudi Bernekerjevo nagrado za posebne dosežke na področju kulture.

O Mestnem albumu
Projekt Slovenjgradčanke Katje Goljat Mestni Album se je začel že leta 2015, ko je fotografinja v okviru projekta Kje je prostor? napravila prvi del serije tipskih portretov, na katerih je ovekovečila prebivalce Slovenj Gradca – v središču so ljudje z ulice, običajni prebivalci mesta, ki hodijo po svojih vsakdanjih opravkih. Fotografinja je v svojem rojstnem kraju, Slovenj Gradcu, vzpostavila improviziran fotografski studio, kamor je povabila svoje sokrajane, da bi jih zabeležila takšne, kot v resnici so. Portreti jih zato prikažejo v povsem naravni luči, razkazujoč atribute, ki pričajo o njihovem poklicu, družbenem statusu in svetovnem nazoru.
Goljatova je kasneje projekt fotografiranja nadaljevala z idejo, da vsi portretiranci postanejo del velikega mestnega albuma. Fotografije, ki so nastale med 2015 in 2018, je natisnila ter jih zložila v družinski album, ki si ga obiskovalci lahko ogledajo v Koroški galeriji likovnih umetnosti. Le da omenjeni album v resnici ni družinski, temveč se ga je takoj prijelo ime »Mestni album«. Ideja o Mestnem albumu je hitro zaživela ter se razširila, album si redno prihajajo ogledovati portretiranci, ki se v njem nahajajo, kot tudi drugi ljudje od blizu in daleč.
Meščani so posvojili idejo skupnega albuma, kot tudi navdušenje nad idejo, da so s svojim portretom postali del kulturnega spomenika mesta, v katerem prebivajo. V Mestnem albumu so se skupaj znašli ljudje, ne glede na njihova družbena izhodišča, poreklo, starost … s skupnim imenovalcem prebivalci Slovenj Gradca.

Fotografiranje za mestni album
Zaradi velikega zanimanja za fotografiranje za Mestni album, smo se z društvom Umetnost za vse odločili Slovenjgradčanom še zadnjič ponuditi možnost fotografiranja za album. Fotografiranje, ki ga bo izvajala Katja Goljat, bo potekalo 5. septembra med 10. in 16. uro ter 6. septembra med 10. in 18. uro na recepciji Koroške galerije likovnih umetnosti. Po končanem snemanju bodo vsi portreti umeščeni v mestni album, ki se nahaja v Koroški galeriji, izbor portretov pa bo izdan tudi v obliki foto knjige z naslovom Mestni album – Slovenjgradčani.

Na fotografiranje vabljeni vsi Slovenjgradčani! Vsi portretiranci bodo po fotografiranju prejeli tudi svojo fotografijo.

O Katji Goljat
Katja Goljat (1982) je študirala kulturologijo na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani in fotografijo na Vrå Højskole na Danskem ter pozneje na Višji strokovni šoli v Sežani. Zanima jo področje avtorsko-dokumentarne fotografije. Ukvarja se tako z digitalno kot analogno fotografijo in starimi fotografskimi procesi. Leta 2013 je prejela prvo nagrado revije Emzin za serijo portretov Varuhi ptic. 2019 pa Bernekerjevo plaketo Mestne občine Slovenj Gradec za posebne dosežke na področju kulutre. Med najpomembnejšimi projekti so skupinska razstava Sodobni slovenski portret v galeriji Fábrica Braço de Prata v Lizboni, Fotogaleriji Stolp v Mariboru in galeriji Simulaker v Novem mestu, serija Metakino, kjer avtorica s plesalcem in svetlobo raziskuje metaenergijo kinodvorane, ter avtoportretna serija It’s not a dream, it’s a memory, ki pooseblja razpetost med bivanjem in sanjami. Od leta 2014 skupaj z Andrejem Firmom pod imenom Photonic Walls razvija možnosti fotografske emulzije. Trenutno dela na večletni fotografski seriji o svojih starših, njene fotografije pa so na ogled tudi v okviru skupinske razstave pod kuratorstvom Klavdija Slubana If Slovenia Were … na Les Rencontres de la photographie v Arlesu.