Nazaj na arhiv
vodstvo
Vodstvo po razstavi Jožeta Tisnikarja Smrt ni konec
04. 10. 2018
Galerija Slovenj Gradec


Pričetek ob 18:00

Tik pred iztekom razstave ujemite še zadnjo priložnost, da pobliže spoznate delo in življenje izjemnega koroškega umetnika, Jožeta Tisnikarja. Po razstavi vas bo popeljal kustos razstave Marko Košan.

>> O razstavi
Letos se spominjamo 90-letnice rojstva in 20. obletnice smrti slikarja Jožeta Tisnikarja, ki je v mnogočem zaznamoval kulturno življenje Slovenj Gradca. Dela izjemne ekspresivne moči danes prištevamo med največje slikarske dosežke slovenske in evropske figuralne modernistične umetnosti.
Povsem nenavadni likovni izraz, ki mu zlepa ni moč najti para tudi v tuji umetnosti, je botroval številnim uspehom, ki so se v zadnjih letih pred nenadno smrtjo celo stopnjevali. V to so nas prepričevale številne samostojne razstave doma in v tujini, štiri monografije, velika pregledna razstava v okviru prireditev Evropskega meseca kulture v Ljubljani, izid izjemne knjige s poezijo Daneta Zajca v Tisnikarjevi opremi, sodelovanje pri scenskih projektih, tudi v Shakespearovem gledališču v Londonu, in nazadnje velika retrospektivna razstava v domačem Slovenj Gradcu leta 1998.
A tudi po tragični smrti je samosvoja, neponovljiva in neposnemljiva likovna zgodba trpkega tipanja po končnih resnicah človekove eksistence ostala neusahljiv vrelec navdiha za snovanje novih projektov, vtkanih v eno izmed osrednjih zbirk galerije, ki v spomin na velikega slikarja združuje dela slovenskih in tujih ustvarjalcev sorodne umetniške poetike. V galeriji se je izoblikovala tudi pomembna zbirka Tisnikarjevih del iz vseh ustvarjalnih obdobij, med njimi so nekatere ključne slike iz dokončanega in zaokroženega opusa, ki so že leta 2008, ob deseti obletnici smrti ustvarile ambient za simpozij o »fenomenu Tisnikar«, deset let kasneje pa zopet ponujajo zgovorno izhodišče za poglobljeni prikaz umetnikovega življenja in dela v osrednji razstavi Koroške galerije likovnih umetnosti v letu 2018, s katero se priklanjamo izjemni zapuščini velikega mojstra.

Vstop prost.