Nazaj na arhiv
PREDSTAVITEV KNJIGE NOSTALGIJA BENJAMINA KUMPREJA
20. 09. 2018 - 20. 09. 2018
Galerija Ravne


Monografija nedavno preminulega slikarja Benjamina Kumpreja je začela nastajati leta 2016 ob umetnikovi zadnji veliki razstavi z istoimenskim naslovom – Nostalgija – v Galeriji Ravne.
Benjamin Kumprej je bil gotovo eden najbolj prepoznavnih koroških in slovenskih slikarjev. Zaslovel je s krajinskim slikarstvom, z motivi Pece in Uršlje gore. Njegov prepoznaven slog sledi razvoju modernistične krajine v dvajsetem stoletju in je v svojih zadnjem ustvarjalnem obdobju posegel po povsem abstraktnih interpretacijah.
Benjamin Kumprej je bil samosvoj umetnik, kmet in učitelj, ki je živel življenje prepredeno s predanostjo umetnosti in zemlji, na robu slovenskega ozemlja, med obronki gorskih masivov Uršlje gore, Pece in Pohorja. Rodil se je leta 1952 na Lešah nad Prevaljami, kjer je na domači kmetiji Pristov v objemu gotskih cerkva Sv. Ane in Sv. Volbenka živel, delal in ustvarjal do smrti letos spomladi.
Knjiga »Nostalgija«, ki jo je izdala Koroška galerija likovnih umetnosti s pomočjo koroških občin, prinaša monografsko študijo umetnikovega opusa umetnostnega zgodovinarja Jerneja Kožarja, pesmi Gašperja Bivška ter intervju z umetnikom Nika Kolarja. Knjigo je oblikovala Lidija Smolar, v njen pa se nahaja tudi 74 barvnih reprodukcij.

>> Predstavitev knjige bo potekala 20. septembra ob 18. uri v Galeriji Ravne ter bo pospremljena z razstavo umetnikovih del, ki bodo na ogled do 23. septembra, ter koncertom Andreja Ofaka in Boruta Morija.
>> Spremenjen delovni čas v času razstave.