Nazaj na prvo stran
razstava
NIKA AUTOR IN OBZORNIŠKA FRONTA: OBZORNIK 65 – “WE HAVE TOO MUCH THINGS IN HEART…”
10. 12. 2020 - 28. 02. 2021
SPLET

aktualno

NIKA AUTOR IN OBZORNIŠKA FRONTA: OBZORNIK 65 – “WE HAVE TOO MUCH THINGS IN HEART…” *

>> Otvoritev spletne razstave v četrtek, 10. decembra 2020.

>> Povezava do spletne razstave

>> Kustosinja projekta: Andreja Hribernik

V Koroški galeriji likovnih umetnosti s projektom Obzornik 65 – “We Have too Much Things in Heart…” opozarjamo na svetovni dan človekovih pravic, ki ga obeležujemo 10. decembra. Letos mineva 72 let od trenutka, ko so v Parizu države članice OZN sprejele Splošno deklaracijo človekovih pravic, ki govori o neodtujljivih in univerzalnih človekovih pravicah.

Trenutna družbena situacija kaže na nezaključen in spodletel namen listine, v kateri so se države zavezale, da bodo spoštovale svobodo in dostojanstvo ter zagotavljale pravno osebnost vsakemu posamezniku, ne glede na raso, barvo kože, spol, politični nazor, jezik ali katerokoli drugo okoliščino, saj na robovih Evropske unije in tudi znotraj nje danes živijo ljudje brez pravnega statusa in brez pravic. Opomin na to predstavlja projekt Obzornik 65 – “We Have too Much Things in Heart…”, ki skozi dvajset videofragmentov prikazuje pričevanja beguncev, ujetih pred mejo Evropske unije, ki se, ob neštetih poskusih prečkanja meje, poleg napornega prehoda terena, soočajo z brutalnim policijskim nasiljem in zlorabami. Posnetki nam predočijo usode posameznikov, vzporedno pa govorijo tudi o izredni solidarnosti lokalne skupnosti. Material je bil zbran med letoma 2019 in 2020 v Veliki Kladuši v Bosni in Hercegovini, kraju, ki pooseblja potrpljenje in upanje, poskuse in neuspehe.

Video gradivo spremljajo besedila zbrana v publikaciji Obzorniški okruški, ki so jih so prispevali Tara Najd Ahmadi, Andreja Hribernik, Jošt Franko, Ciril Oberstar in Andrej Šprah.

Spletno predstavitev smo v Koroški galeriji likovnih umetnosti umestili v razstavni projekt Razmejitve, ki ga organiziramo v sodelovanju s Centrom sodobnih umetnosti Celje ob stoti obletnici koroškega plebiscita. Projekt se skozi premislek o mejah, ki zaznamujejo geopolitično območje Slovenije in konkretneje med Slovenijo in Avstrijo, ukvarja s širšim konceptom in pojavom meja na splošno. Izbrane umetnice in umetniki z različnih stališč v fokus postavljajo umetniške raziskave in interpretacije geopolitičnih krajin; ob razkrivanju osebnih zgodb ali družbenih tragedij odpirajo teme razmejitev z jasnim družbeno-kritičnim poudarkom.

Predstavitev projekta Obzornik 65 – “We Have too Much Things in Heart…”, ki je bila prvotno načrtovana v obliki razstave v Galeriji K18, razstaviščnem prostoru zavoda Pekarne Magdalenske mreže Maribor, je zaradi epidemiološke situacije prestavljena na splet.

Projekt je nastal ob podpori Mestne občine Maribor, v sodelovanju z Galerijo K18, Društvom za Evropsko zavest, Koroško galerijo likovnih umetnosti in Centrom sodobnih umetnosti Celje.

* Mohammadova izjava po zadnji prisilni vrnitvi v BiH.