Nazaj na arhiv
razstava
UROŠ POTOČNIK: BELOVOŠKI GENERAL (ULTRA PLUS)
08. 02. 2019 - 12. 04. 2019
Galerija Ravne


>> Odprtje: 8. februarja ob 16. uri.
>> Kustos razstave: Jernej Kožar

Uroš Potočnik bo na razstavi “Belovoški general (ultra plus)” v Galeriji Ravne predstavil dela iz štirih serij, nastalih v zadnjih letih. Slike iz serij “Spreminjanje barve” (2016–2018) in »Odvračanje (Iz fokusa)« (2016) je naslikal z akrilom na platno, medtem ko so dela iz ciklusa “Socialna struktura. Hommage a Ellsworth Kelly”(2017) in “Rešitve: odtok« ter »Rešitve: 180°« (2017) narejene iz papirja kot kolaži.
Potočnik na slikah na iluzionističen način prikazuje delavski vsakdan in se ozira na začetke družbenokritičnega slikarstva v sredini 19. stoletja v Franciji. Drugod zopet ostro kritiko družbenih razmer skrije za subtilno in prosojno sivo tančico, pod katero se skrivajo kričeče reklame, s katerimi nas dnevno bombardirajo prodajalci sreče. Svoje senzibilnosti do družbene nepravičnosti ne omejuje na abstraktne ali mimetične kompozicije, oboje uporablja po potrebi in v sozvočju s tematiko, ki jo želi predstaviti.

Razstava “Belovoški general (ultra plus)” prinaša celovit vpogled v ustvarjanje enega najprodornejših slikarjev mlajše generacije v Sloveniji. Uroš Potočnik (1974) živi in dela v Belih Vodah nad Šoštanjem.