Nazaj na razstave in dogodke
razstava
TADEJ POGAČAR: KONEC ŠOLE
25. 04. 2019 - 31. 05. 2019
Galerija Ravne


>> Odprtje razstave: 25. 4. ob 18. uri
>> Kustos: Jernej Kožar

»Konec šole« je bil zasnovan kot participatoren site specific projekt, pri katerem so aktivno sodelovali dijaki gimnazije Šentvid v Ljubljani. Instalacije, ki so bile postavljene v več šolskih učilnic, so vključevale učno gradivo in učne pripomočke ter kritično problematizirale proces učenja, discipline, vednosti in nadzora.
Serija kolažev »Konec šole« skozi vizualni spomin raziskuje zgodovino modernega poučevanja v Sloveniji. Podobe športnih aktivnosti in šolskega poučevanja (iz štiridesetih, šestdesetih in sedemdesetih let 20. stoletja) jasno kažejo na čas in prostor svojega izvora: herojsko obdobje skupne socialistične države Jugoslavije.

Tadej Pogačar se v KGLU predstavlja tretjič. Leta 1994 je bila v KGLU na ogled razstava Labratorium. Leta 2000 se je predstavil z razstavo Zgodba dveh mest, v kateri je podrobno analiziral trenja in skupne lastnosti Raven na Koroškem in Slovenj Gradca. Multimedijska instalacija bogati tudi stalno zbirko KGLU.
Tadej Pogačar je mednarodno uveljavljen vizualni in intermedijski umetnik, kustos in predavatelj. V zadnjih letih je razstavljal v Muzeju sodobne umetnosti Montevideo v Urugvaju, Mestni galeriji Ljubljana, v Galeriji za sodobno umetnost (GfZK) v Leipzigu, v Moderni galeriji Ljubljana (retrospektiva, 2014) in Muzeju za sodobno umetnost Zagreb, galeriji Gagosian v New Yorku in Los Angelesu, na Univerzi John Moores Liverpool, ZKM Karlsruhe, MUMOK Dunaj, NGBK v Berlinu, galeriji Espavisor v Valenciji, San Francisco Art Institute v San Franciscu. Sodeloval je tudi na 11. arhitekturnem bienalu v Sao Paulu (2017) in bienalih sodobne umetnosti v Istanbulu (2007), v Sao Paulu (2006), v Pragi (2005), v Tirani (2005), Benetkah (2001) in Manifesti 1 v Rotterdamu (1996).
Za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj, mdr. nagrado Franklin Furnace v New Yorku (2001), nagrado Trend za izjemne dosežke na področju vizualne umetnosti (2008), Jakopičevo nagrado (2009) ter nagrado George Kepes ene najprestižnejših raziskovalnih in izobraževalnih ustanov na svetu Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.) v Bostonu. Bival je na več umetniških rezidencah v New Yorku, Rio de Jenairo, Londonu in Gradcu. Sodeloval je na več mednarodnih konferencah, okroglih mizah in simpozijih v Madridu, Londonu, Zagrebu, Sarajevu, Berlinu, Oldenburgu, Gradcu, Zagrebu, Skopju, Beogradu in Ljubljani. Kot kustos je pripravil 80 razstavnih projektov doma in v tujini. Živi in dela v Ljubljani, kjer vodi Galerijo P74.