Nazaj na arhiv
razstava
15. Bienalna razstava domačih in umetnostnih obrti
16. 04. 2004 - 02. 05. 2004
Galerija Slovenj Gradec


Prvi poskusi predstavljanja domačih in umetnostnih obrti v Sloveniji segajo že v sredino 19. stoletja. Širše tematsko predstavljanje te zvrsti rokodelstva pa dejansko sega v leto 1977, ko je bila v Slovenj Gradcu postavljena prva slovenska razstava domače in umetnostne obrti.

Razstave so imele svoj vsebinski razvoj. Do leta 1990 je prevladovalo načelo kvantitete, od takrat dalje pa je razstava postala pregled vrhunskih dosežkov na področju domače in umetnostne obrti. Pomembno vlogo pri tem sta imeli predvsem Obrtna zbornica Slovenije in del njene Strokovne komisije za vrednotenje izdelkov DUO.

Na letošnji razstavi je sodelovalo 198 rokodelcev s preko tisoč izdelki, ki so v zadnjih dveh letih prejeli pozitivno mnenje komisije. Z njimi bodo predstavljene tako rekoč vse dejavnosti, ki jih zaokroža domača in umetnostna obrt. Razstava bo imela tri (na prvi pogled mogoče skrite) sklope; posebej bodo predstavljeni predvsem prejemniki priznanja »Zlata vitica«, ki jih za dosežke na področju DUO in za življenjsko delo podeljuje ob bienalnih razstavah Obrtna zbornica Slovenije. Predmete so avtorsko razporedili študenti četrtega letnika etnologije Filozofske fakultete pod mentorsko taktirko prof. dr. Janeza Bogataja.

Spremljevalne prireditve:

16. 4. 2004: Rokodelska tržnica na Trgu svobode in Glavnem trgu mesta, kjer se bodo predstavili rokodelci iz vse Slovenije ter strokovno srečanje na temo Prihodnost slovenskega rokodelstva v združeni Evropi.

22. 4. 2004: Organiziran pohod Po poti domačih obrti in strokovno predavanje dr. Janeza Bogataja z naslovom Izzivi sodobnega rokodelstva.

28.4.2004 pa boste lahko prisluhnili šegam in pesmim Dušice Kunaver, zbiralke ljudskega izročila.

V času razstave bodo potekale delavnice domače in umetnostne obrti, kjer bodo mojstri prikazovali izdelovanje predmetov: oglarstvo bo predstavil Rudolf Strmčnik, čevljarstvo Jože Levovnik, kovaštvo Anton Strmčnik, medičarstvo, lectarstvo in svečarstvo Hrabroslav Perger, medičarstvo Jože Repas in pletenje košar Ivan Kašnik.