Nazaj na arhiv
razstava
Davorin Horvat in Brigita Lekše, Ideja, razvoj, rezultat
12. 11. 2002 - 08. 12. 2002
Galerija Slovenj Gradec


Industrijsko oblikovanje je proces, ki ga lahko imenujemo IDEJA – RAZVOJ – REZULTAT. Rezultat je sinteza oblikovalske ideje, pričakovanj uporabnikov, naročnikov in proizvajalcev.

Gre za proces, ki zahteva multidisciplinarni pristop, ki ga lahko imenujemo SOTOČJE ŠTIRIH REK. V osnovi gre namreč za sodelovanje štirih strokovnih področij, ki so industrijsko oblikovanje, stroke, ki obravnavajo pričakovanja uporabnikov, ekonomske in proizvodne stroke. Vsi sodelujoči so potrebni, da pridemo od IDEJE preko RAZVOJA do vrhunskega REZULTATA.

Davorin Horvat


Horvat je diplomiral iz industrijskega oblikovanja na Oddelku za oblikovanje ALU v Ljubljani, Lekšetova se je z diplomo iz oblikovanja na Fakulteti za arhitekturo odločila za oblikovalski poklic. Dela, ki jih razstavljata, so nastala večinoma v okviru petletnega dela (1995-2000) v oblikovalskem oddelku družbe Zepter International v Monzi, kar priča o tem, da sta imela srečo in možnost takoj po opravljeni diplomi preizkusiti svojo ustvarjalno nadarjenost in oblikovalsko znanje v okviru mednarodno uveljavljene gospodarske družbe, ki ima s svojimi izdelki namizne kulture že dolgo dobo viden delež na svetovnem in seveda tudi našem trgu. Zepterjevi prodajni katalogi ponujajo široko paleto namiznih izdelkov, brezhibno izdelanih iz inoksa. Veliko predstavljenih izdelkov posodobljeno kaže sledi oblikovne tradicije, kar nazorno potrjuje njihovo obstojnost in obenem dejavno »življenje«. Kar veliko izdelkov iz zadnjih katalogov nas nagovarja z izvirno, a vendar postmodernistično uokvirjeno izraznostjo. Med njimi je veliko takih, ki so dobili to svojo posebej prepoznavno podobo z oblikovalskim ustvarjanjem Horvata in Lekšetove.