Too Hot Coffee

Dravograd, 1995–1997
grunge

Zasedba

Marko Vidrih – bas
Damir Šmit – bobni
Tomo Petek – vokal
Drago Bilič – kitara, vokalist
Mitja Mlakar – kitara

You are so pretty with your smile,
makes me happy when I am bored
when I see you, I feel so HIGH, SO HIGH

(Sensible Smile)


O skupinni

Zasedba Too Hot Coffee iz Dravograda nastane v zlatih časih grungea, ki člane skupine – ljubitelje  zvoka seattelskih zasedb Pearl Jam, Nirvana in Soundgarden – tudi združi in določi njihovo glasbeno usmeritev. Kljub popularnosti žanra so Too Hot Coffee na Koroškem njegovi edini predstavniki, pa tudi v Sloveniji eni izmed redkih.

Že v prvem letu obstoja skupine nastane petnajst komadov. Najbolj udaren med njimi je Exit, naslovih drugih so Jimmy, Too Much, I Don’t Wanna Be Here, Take Your Gun, Inspiration, Sensible Smile, Modern Idiots, Believe … Uporna in nekoliko nezadovoljna besedila piše Tomo, ki pozneje o njih pove, da »odsevajo razmišljanje osemnajstletnika, ki se počuti upornika.« Pet demo posnetkov, ki ji pomagajo pri pridobivanju koncertov in intervjujev, skupina naredi poleti 1996 v Jeruzalemu blizu Ljutomera, žal pa se ohranijo zgolj na kaseti.

Zasedba v letih 1996 in 1997 odigra več uspešnih koncertov po Sloveniji, med drugim igra v Slovenj Gradcu (Šolski center), Kopru (MKC), Ljutomeru, Mežici, Mislinji … Kot predskupina hrvaških Majk leta 1996 nastopi pred tisočglavo množico na Mladinskem taboru – festivalu, ki ga na Letališču Slovenj Gradec organizira M. A. K. U. R. C.

Too Hot Coffee so na dobri poti do uspeha, saj v kratkem času zgradijo soliden repertoar lastnih komadov, naredijo studijske posnetke in odigrajo kar nekaj koncertov. Andrej Veble, nekdanji basist skupine Buldožer, jim nekoč celo ponudi, da bi bil njihov promotor in da bi lahko snemali v njegovem studiu. Žal pa se spotaknejo ob svoji nezrelosti in preveliki naklonjenosti žuriranju. Ko jih zaradi notranjih razprtij zapusti bobnar Damir Šmit, se skupina nikdar več zares ne pobere, in ko odideta še Drago in Tomo, tudi razpade.


Trivia

⋅ Too Hot Coffee so kadrovsko tesno povezani z vuzeniškimi crossoverji Herald IV., saj kar trije njihovi člani svoj čas igrajo v obeh skupinah. Ko Too Hot Coffee zapusti bobnar Damir Šmit, namreč za kratek čas njegovo mesto zapolni bobnar Heraldov Janko Viher. Hkrati pa se Tomo Petek in Drago Bilič po razpadu Too Hot Coffe Heraldom pridružita kot vokalista za krajšo turnejo po Sloveniji, potem ko Vuzeničane jeseni 1996 zapusti Marko Langus, ki pevsko kariero nadaljuje v velenjskih Funk You. Z zasedbo Herald IV. dvojec nastopi tudi na Koroškem rock’n’roll festivalu v Kotljah leta 1997, kjer obvelja za najboljšo koncertno zasedbo večera.
⋅ Poleg seattelskih grunge bendov so vzorniki Too Hot Coffee med drugim še Red Hot Chilli Peppers, Jimi Hendrix in R. E. M. Vsak član pa ima seveda še lastne najljubše bende.