Nazaj na razstave in dogodke
vodstvo
II. vodstvo po razstavi Inventura,-e (ž)
21. 02. 2019
Galerija Slovenj Gradec


>> Začetek vodstva ob 18:00.

Tik pred iztekom razstave vas vabimo, da se z nami še enkrat sprehodite skozi razstavo Inventura, -e (ž), kjer so razstavljena dela avtoric iz zbirke Umetnostne galerije Maribor. Kustosinja razstave Breda Kolar Sluga je z izborom zgolj avtoric želela spodbuditi razmislek o tem, kakšno sliko o ustvarjalnosti likovnic in vizualnih umetnic v Sloveniji sporočajo naše muzejske zbirke.
Ali ste vedeli, da jih med 429 imeni, ki jih beleži Zbirka UGM, samo 81 pripada avtoricam, kar predstavlja le 20 odstotkov. Nekoliko nižji delež pa dobimo, ko primerjamo število del; umetniška dela avtoric predstavljajo le okoli 10-odstotni delež zbirke. Razmerja med spoli nihajo v okviru posameznih zvrsti, vendar ustvarjalke nikjer ne dosežejo niti 40 odstotkov. Enakost razmerja kaže le ena zvrst − knjiga umetnice oziroma umetnika, kjer je število avtoric in avtorjev izenačeno. Zbirka UGM ima še nekatere druge specifike, ki so posledica zanimivih naključij in priložnosti; hrani namreč večjo zbirko ilustracij, ki so nastale za revijo Kurirček v šestdesetih; z nastankom nove države Slovenije pa je UGM pričela oblikovati tudi edino nacionalno Zbirko video umetnosti.

Še več zanimivosti o razstavi in zbirki UGM pa na sprehodu skozi razstavo, ki ga bo vodila kustosinja razstave, Breda Kolar Sluga.