Nazaj na razstave in dogodke
razstava
BOŠTJAN TEMNIKER: KO-EKSISTENCA FOR-ME
25. 10. 2019 - 13. 12. 2019
Galerija Ravne

napovedujemo

Boštjan Temniker bo na razstavi »Ko-eksistneca for-me« razstavil dela iz dveh ciklov. Prvi obsega njegove skulpture, narejene iz najdenih kosov lesa, drugi pa slike na platnu. V slikarskem ciklu »Nič več, samo še« gre za združevanje silne želje po prevladi evklidskega prostora z željo po slikanju s čistimi barvami. Naslov razstave povzema naslov kiparskega cikla, ki črpa navdih iz prostorskega soobstajanja form.
»Cikel skulptur nosi naslov »Prostor preloma«. Če pogledamo na prelom iz vidika kiparskih likovnih gramatik opazimo, da imajo površine prelomov veliko skupnega s površinami, ki nastanejo z odtisom. Pri prelomu gre namreč podobno kot pri odtisu, za prenos oblike, za inverzno podobnost dveh oblik, površin in tekstur. Tako kot odtis, predstavlja tudi prelom enega najbolj intimnih kiparjev kontaktov z likovno materijo. Pri številnih variacijah tega intimnega kontakta, tako odtis kot prelom v enaki meri poosebljata razpolovitev, podvajanje in obračanje geometrije podobe. Razpolovitev v smislu dvojnika, podobnosti in simetrije, podvajanje v smislu ojačanja avre, silhuete in sence ter obračanja v smislu prevračanja konkavnega v konveksno.
“Tisto, po čemer je prelom podoben odtisu in kar kot kipar še posebej zasledujem, je njegova prvobitnost, sterilnost, njegova likovna čistost. Pri prelomu ni odvzemanja niti dodajanja, ni ostankov, žagovine, prahu ali ostalih delcev, je le manifestacija surove moči ločitve dveh površin. Neponovljiva oblika preloma predstavlja zame nekakšen tridimenzionalni elektrokardiogram srčnega pulza, ki ga je drevo imelo tik preden je prišlo do preloma. Prelom kaže v času zamrznjen individualni utrip biti kiparske materije.” (Boštjan Temniker)
Boštjan Temniker živi in dela na Legnu pri Slovenj Gradcu.