Kaj se dogaja v galeriji v času, ko delamo od doma?

V času, ko je KGLU zaprta za javnost, se v naši hiši kljub navideznemu mirovanju marsikaj dogaja. V galeriji opravljamo vzdrževalna dela, se srečujemo na video sestankih, brskamo po arhivu, preučujemo dela iz galerijske zbirke, pripravljamo spletne objave, za najmlajše pa zanimive in poučne virtualne aktivnosti.

Z vami, našimi obiskovalci, ostajamo v stiku z objavami na spletni strani in socialnih omrežjih. Na našem Facebook profilu ste od začetka začasnega zaprtja galerije lahko sledili seriji objav KGLU misli na vas, ki so bile namenjene izpostavljenim poklicem in ljudem, ki v času izolacije požrtvovalno skrbijo, da naš vsakdan poteka kar se da običajno. Ker si zaslužijo posebno pozornost, jih združene objavljamo še na naši spletni strani.

Za vas pa že pridno pripravljamo novo serijo objav z naslovom Naš vsakdan, kjer bomo izpostavljali umetniška dela iz naše zbirke, ki ponazarjajo tematiko vsakdanjega življenja in dnevnih opravil. Ta so v času, ko še vedno ostajamo doma, v našem vsakdanjiku še bolj prisotna. Prvo delo iz omenjene serije lahko najdete tukaj.

O požrtvovalnem delu omenjenih poklicev govori tudi umetniško delo Zuzanne Janin z naslovom Varnostne službe. Odpočijmo si, ki je bilo leta 2007 v KGLU postavljeno v okviru razstave NIT. Postavitev ozavešča gledalca o požrtvovalnem delu zaposlenih v poklicih, ki v kritičnih razmerah žrtvujejo svoje zdravje, številni tudi svoja življenja, za splošno dobro.

 

Ilustracija, ki jo je Štefan Planinc podaril galeriji in jo hranimo v naši zbirki, je iz otroške slikanice Hišica brez napisa, ki jo je leta 1978 napisal Jože Snoj. Naj bo ilustracija v opomin, da v teh časih pazimo drug na drugega ter z odgovornim ravnanjem izkažemo spoštovanje do tistih, ki se trudijo, delajo in izpostavljajo za nas.

 

Ilustracijo neutrudnega poštarja najdemo v knjigi Poklici, ki jo je leta 1978 napisal Smiljan Rozman. Štefan Planinc, ki je risbo podaril v zbirko naše galerije, je za knjigo osnoval še mnogo drugih ilustracij. V objavi vam predstavljamo njegovega poštarja, saj si brez njega, še posebej danes, življenje težko predstavljamo.

 

Iz našega arhiva smo izbrskali delo Jožeta Tisnikarja z naslovom V bolnišničnem parku. Delo, ki ni datirano, je iz slikarjevega najzgodnejšega ustvarjalnega obdobja in se precej razlikuje od tistih, ki jih je koroški umetnik ustvaril pozneje. Z izborom želimo sporočiti, da mislimo tudi na tiste, ki so morali v teh dneh poiskati pomoč v zdravstvenih ustanovah.