Razstava Jošta Franka Nicht fallen v Galeriji Kresija

Od danes pa vse do 4. oktobra 2020 bo v Galeriji Kresija v Ljubljani na ogled razstava vizualnega umetnika in fotografa Jošta Franka, ki jo je kurirala direktorica KGLU Andreja Hribernik.

Razstava Nicht fallen predstavlja del interdisciplinarnega projekta, ki od leta 2017 zbira, beleži in upodablja skupnosti in krajino, ki jih je zaznamovala in marginalizirala vojna na območju bivše Jugoslavije. Podobe vsakodnevnega življenja, ki jim je sopostavljeno najdeno gradivo, odpirajo teme, specifične za zgodovino in geografsko stvarnost regije, a hkrati pričajo o univerzalnosti ponavljajočega se nasilja in ujetosti v konflikt tudi po koncu vojne. Eden izmed najdenih predmetov, predstavljenih na razstavi, je okvir za fotografije, prelepljen z lepilnim trakom in potiskan z oznako »nicht fallen«. Hazira Đafić je v okvir shranila časopisni izrezek osmrtnice za brata Merfina, ki je deset let po koncu vojne blizu begunskega centra stopil na mino in umrl. Hazira, ki je leta 1993 z bratom prebegnila na varno območje Tuzle, do danes ostaja v izgnanstvu in živi v begunskem naselju Ježevac v bližini Banovićev.

Del projekta v razstavnem prostoru Kresije je tudi časopis z naslovom Kot da nikoli nihče ni obstajal. Ta vizualno nadaljuje in pripoveduje zgodbe z vojno zaznamovanih posameznikov in krajev, ki desetletja po konfliktu ostajajo nevidni. V časopisu zapise predstavljajo Hazira Đafić, ki od leta 1993 živi izgnanstvu v begunskem naselju Ježevac; Meta Krese, novinarka in fotografinja; Mirjana Dragosavljević, umetnostna zgodovinarka; ter dr. Andreja Hribernik, direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti in kustosinja razstave.

www.jostfranko.com