Back to archive
education, guidance, razstava
Poletje v galeriji
04. 07. 2024 - 21. 07. 2024

VABIMO VAS NA POLETJE V GALERIJI!

ČET, 4. julij (18.00) VODSTVO PO RAZSTAVI KOROŠKI TRIENALE: Dotik konice prstov (Risba na Koroškem I) (Marko Košan) (KGLU)

Tradicionalni razstavni projekt predstavlja pregled koroške likovne ustvarjalnosti. Letošnjo edicijo posvečamo RISBI, temeljni likovni praksi, ki jo na različne načine in z različnimi vzgibi gojijo tako rekoč vsi likovniki, a večinoma ostaja skrita in ob strani. Vendar je risba bržkone najbolj neposreden avtorski rokopis, ki za sabo pušča prvinsko in neobrušeno sled hotenja, zato je za tenkočutnega opazovalca še posebej vznemirljiv in navdihujoč. Izbor del 21 umetnikov predstavlja dosežke na področju risbe na Koroškem v zadnjih stotih letih.

PET, 5. julij (19.00)  ODPRTJE RAZSTAVE ŠTEFAN MARFLAK: LESOVI (Galerija Ravne, nova lokacija / Partizanska 8, Ravne na Koroškem)

Štefan Marflak se po treh letih znova predstavlja v Galeriji Ravne, tokrat s ciklom osmih slik z naslovom »Lesovi«. Naslov se nanaša na knjigo Franca Sušnika »In kaj so ljudje ko lesovi«. Odprtje bosta pospremila Andrej Ofak in Borut Mori z avtorsko glasbo.

POLETNI PREDAVANJI OB RAZSTAVI KOROŠKI TRIENALE (Marko Košan):

ČET, 11. julij (18.00) Franjo Golob (1913–1941), Popotna skicirka, 1935 (KGLU)
Na začetku druge svetovne vojne tragično padli in na Prevaljah rojeni FRANJO GOLOB je akademsko privzgojeni risarski slog skušal nadgraditi s poklonom preprosti in učinkoviti liniji  poljudnega izraza srednjeveških mojstrov, ki so s stenskimi slikarijami polnili cerkvene notranjščine širom Slovenije. V KGLU hranimo popotno skicirko, v kateri je beležil popotne utrinke, ko je peš prehodil pot od Zagreba, kjer je na akademiji študiral slikarstvo, do dolenjskih cerkva, kjer si je čez poletje služil denar z restavriranjem fresk, in naprej proti Koroški.

ČET, 18. julij (18.00) Božidar Ted Kramolc (1922–2013): Opusa risb v KGLU in Osrednji koroški knjižnici dr. Franca Sušnika na Ravnah (KGLU)
Ljubljančan koroških korenin BOŽIDAR TED KRAMOLC, ki je rigorozni študijski program arhitekture tik pred drugo svetovno vojno opustil zato, da se je povsem posvetil slikarstvu, je svoje drugo življenje zaživel v emigraciji, kjer je v kanadskem Torontu dokončal akademijo in se povsem zlil s širjavo severnoameriških prostranstev, v katerih pa je, zlasti v risbah s kredo iz konca šestdesetih let, čutiti osamljeno odtujenost od domačijske udobnosti družine ob znamenitem očetu Luki Kramolcu, ki je ostala v Sloveniji.

TOR, 16. julij (18.00)  VODSTVO PO RAZSTAVI ŠTEFAN MARFLAK: LESOVI (Jernej Kožar) (Galerija Ravne, nova lokacija / Partizanska 8, Ravne na Koroškem)

NED, 21. julij (14.00–17.00)  GREMO V MESTO: Ustvarjalni popoldan s Koroško galerijo za male in velike (Slovenj Gradec, center mesta)
V starem mestnem jedru Slovenj Gradca se ob določenih nedeljah odvija sproščeno ulično dogajanje za male in velike. V nedeljo, 21. julija, vabimo na ustvarjalni popoldan s Koroško galerijo.

Galerija RAUM AU >> PET, 26. julij (11.00–17.00) INTERAKTIVNA DEINSTALACIJA RAZSTAVE TOMAŽ FURLAN: ANTGARDA JE EMPATIJA  Več…
Galerija RAUM AU >> SOB, 3. avgust (19.00) ODPRTJE RAZSTAVE POLONCA LOVŠIN: NAZAJ V MESTO IN NAPREJ K NARAVI

Galerija Velenje >> SRE, 7. avgust (10.00) JAVNO VODSTVO PO RAZSTAVI NEKAJ, KAR NE ZBLEDI ČEZ NOČ. Izbor del iz zbirke KGLU.
Galerija Velenje >> SOB, 17. avgust ZADNJI DAN ZA OGLED RAZSTAVE Nekaj, kar ne zbledi čez noč

VSTOP PROST!

 

Skip to content