Back to archive
exhibition
12 prostorov
16. 10. 2014 - 26. 11. 2014
Galerija Slovenj Gradec

Izmenjava umetnikov med Slovenijo in Nemčijo ter razstava
12 Prostorov

V Koroški galeriji likovnih umetnosti že drugo leto zapored od 1. septembra pa vse do konca novembra, gostimo tri umetnike iz Nemčije. Umetniki v Slovenj Gradcu ustvarjajo v okviru izmenjave umetnikov med Slovenijo in Nemčijo, ki jo KGLU organizira v sodelovanju z Evropsko hišo umetnikov Schafhof iz Freisinga na Bavarskem. KGLU je v letošnjem letu izvedla natečaj in zbirala prijave slovenskih ustvarjalcev za trimesečno rezidenco v Freisingu. Iz prejetih prijav smo kustosi KGLU skupaj z ekipo iz Freisinga izbrali tri kandidate, ki trenutno bivajo na Bavarskem. Izbrani predstavniki Slovenije na Bavarskem so tokrat slikarka Lucija Stramec, ki ste jo obiskovalci galerije že lahko zasledili na razstavi koroških umetnikov, kiparka mlajše generacije Tia Avsec, ki obiskuje podiplomski študij kiparstva pri profesorju Jožetu Baršiju v Ljubljani in duo Small but Dangers, ki prihaja s Primorske in je bil uvrščen tudi v lanski program v Galeriji Ravne.
Ekipo treh umetnikov iz Bavarske pa predstavljata kiparja Nico Kiese in Matthias Trager  ter slikarka Barbara Bernrieder. Vsi trije umetniki imajo začasne ateljeje v bivših prostorih policijske uprave na Pohorski 2, ki nam jih je za čas trajanja rezidence dala na razpolago MO Slovenj Gradec.

Verjetno se nekateri od obiskovalcev galerije in lanskih odprtih ateljejev še spominjajo umetnikov, ki smo jih gostili leta 2913. V Slovenj Gradcu so namreč ustvarjali kipar Moritz Walser, slikarka Heike Jobst in Daniel Door, ki se je ukvarjal predvsem z zvočno-vizualnimi instalacijami. Lanski slovenski umetniki, ki jih je gostila partnerska institucija iz Freisinga pa so: kipar Jure Markota ter slikarja Katja Felle in Uroš Weinberger. Tako Jure Markota kot Uroš Weinberger sta se galerijski publiki že predstavila s samostojnimi razstavami v Galeriji Ravne.

Lani je v okviru rezidence potekala razstava v Freisingu, letos pa bomo združili umetnike obeh rezidenc in jih predstavili na razstavi v Slovenj Gradcu. Na razstavi se bo tako odprlo 12 različnih prostorov, prostorov srečanja, dialoga in tudi avtonomnih zgodb. Razstavo bomo odprli 16. oktobra ob 18. uri in bo na ogled do 26. novembra.
(KGLU)

Fotografija: Razstava Freising 2013: Jure Markota, Uroš Weinberger, Heike Jobst (arhiv Schafhof Freising)

 

Skip to content