Back to archive
exhibition
Andrej Grošelj: Umetnikov atelje
09. 06. 2016
Galerija Ravne

ANDREJ GROŠELJ: UMETNIKOV ATELJE
Odprto od 9. junija 2016.  Ogled po predhodni najavi.
Dobja vas 181, Ravne na Koroškem

Umetnikov atelje ob domači hiši v Dobji vasi, kjer je Andrej Grošelj dolga leta ustvarjal, smo leta 2015 uredili tako, da je sedaj dostopen javnosti. V ta namen smo pregledali in inventarizirali celotno umetnikovo zapuščino, kot se je ohranila in situ. Še veliko več njegovih kipov je raztresenih po privatnih in javnih zbirkah. Pri ponovni postavitvi kipov, orodja in drugega inventarja v umetnikovem ateljeju, smo sledili prvotnemu stanju. Na teh policah so vidna štiri desetletja umetnikovega ustvarjanja.
Na ogled je prek 250 kipov različnih dimenzij. Postavitev kipov deloma sledi originalni postavitvi in je blizu umetnikovi percepciji delovnega in ustvarjalnega okolja.
Ustvarjanje Andreja Grošlja lahko v grobem razdelimo na dve ustvarjalni fazi: obdobje takoj po šolanju na akademiji za likovno umetnost, ko se v njegovem delu kažejo močni modernistični vplivi, predvsem pri obravnavi forme in redukciji motiva in na obdobje od sedemdesetih let dalje, ko se kipar nasloni na lokalno rezbarsko tradicijo, ko se prej ekspresivna in divja forma omehča, obdobje v katerem nastanejo cikli »Semen« in »Ptic«.
V prvem obdobju mu kot kiparski material poleg kamna in gline služi tudi jeklo. V tem času nastane tudi nekaj monumentalnih avtoportretov. S časoma se njegova poteza vedno bolj mehča in v osemdesetih letih prejšnjega stoletja doseže zanj značilno mehkobo. Vzrok temu je gotovo tudi les, ki ga vse bolj uporablja pri svojem delu in omogoča kiparju drugačen pristop k materialu in posledično drugačen način oblikovanja.
Atelje Andreja Grošlja je tako postal del stalne postavitve Galerije Ravne. V spomin na kiparja Andreja Grošlja želimo v prihodnje vsako leto povabiti kiparja, da v ateljeju nekaj dni ustvarja, letos bo to Jure Markota.
Andrej Grošelj se je rodil leta 1947 na Lešah. Leta 1972 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Slavku Tihcu. Leta 1970 je dobil študentsko Prešernovo nagrado. Na Prevaljah se je leta 1972 na osnovni šoli zaposlil kot likovni pedagog, kjer je delal do upokojitve leta 2008. Imel je devetindvajset samostojnih razstav, sodeloval je na devetinpetdesetih skupinskih razstavah in šestih simpozijih v različnih krajih Slovenije in v tujini. Prejel je veliko Prežihovo plaketo za ustvarjalno in pedagoško delo. Umrl je leta 2011.

Skip to content