Back to archive
exhibition
Anton Zoran Mušič: Grafike
26. 04. 2005 - 28. 08. 2005
Galerija Slovenj Gradec

Leta 2004 je KGLU z odkupom pridobila grafično mapo s sedmimi litografijami, delo slikarja in grafika Zorana Mušiča. Svetovno znan umetnik je ustvaril enega najbolj pretresljivih ciklov v zgodovini umetnosti z naslovom »Nismo poslednji«, v katerih je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja obudil travmatične Dachauske spomine in jih prelil v pretresljiv likovni jezik.
O grozotah internacije govorijo Mušičeve besede: »Še danes me oči umirajočih spremljajo kot stotere zbadajoče igle, ki so me zasledovale, ko sem jih preskakoval in si med njimi utiral pot. Bleščeče oči, ki so tiho prosile pomoči nekoga, ki je lahko še hodil. Bili so zadnji tedni internacije in ti umirajoči so bili ostanki transportov, ki so jih peš prignali iz drugih oddaljenih taborišč. In oni so jih sem privlekli, da ne bi umrli na robu cestišča. Na večer so umrle in tudi one, ki so tako samo izgledali, zložili na kup kot drva, kot za grmado, skoraj kot stolp. Grozljiv stolp, ki se je premikal, rekel bi skoraj škripal, če ne bi vedel, da je to bilo le poslednje ječanje.« (Zoran Mušič, ob razstavi v Palazzo Attems v Gorici, 2004)

Grafično mapo iz cikla »Nismo poslednji« je KGLU ob 60. Letnici osvoboditve taborišča Dachau (29.4. 1945) posodila v tamkajšnji spominski muzej.

Skip to content