Back to archive
exhibition
Basis tunel: Muhammad Muller
15. 10. 2004
Galerija Slovenj Gradec

basis.tunnel
delo v nastajanju 

brezposeln poklic . vzreja oslov . gomila čas
taxi . koncepti . pribor za reševanje . ogledala
muhammad müller

opis 
Basis.tunel poteka med Werkstadt Graz in Koroško galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec. Zračna linija (podzemna) znaša 67900 metrov in vsi izračuni temeljijo na tem minimumu. Premer tunela je določen tako, da se lahko v njem srečata dva človeka. Kletni prostori na obeh koncih so fizični sestavni del basis.tunela iz katerih pa je potrebno še izkopati zemljo in kamenje. Basis.tunel je simbol duhovno frekventne povezave, za katerega izkop bosta dva delavca/ delavki potrebovala 5658 let. Jeseni 1425 (2004) bomo začeli z izkopavanji.

Brezposeln poklic
Kadar se delovni čas pri enaki gospodarski rasti v zadostni meri ne porazdeli, lahko opisujemo brezposelne kot poklicno skupino. Zaposleni si bodo morali poiskati brezposelne za partnerje, da si bodo tako zagotovili pravice ali pa za te zaprositi na zavodih za zaposlovanje. Brezposelne nujno iščemo – in nanje ne bomo več gledali v smislu manjvredne brezposelnosti. Basis.tunel je pilotni projekt za izobraževanje poklicnih brezposelnežev. 

Vzreja oslov
Transport izkopanega materiala bi lahko olajšali osli. Vodnik/ vodniča osla, ki gre po ulicah vsakokratnega mesta do gomile ali začasnega odlagališča, potrebuje mogoče en dan za vrnitev. Zato se zdi smiselno dopolniti transport z osli in načrtovano oslovo potjo.

Gomila

Iz nasutega materiala bo nastala 80 metrov visoka gomila na nekem mestu, ki ga moramo še določiti in bo spomenik množičnih pobojev muslimanov v zadnjih 5342 letih. Javna obdelava te preteklosti in duhovno (ne kulturno) ukvarjanje z Islamom je že postalo neizogibno.

Taxi
Projekt Taksi kot voznik taksija; storitev na področju skladnega zaznavanja. K obema vhodoma basis.tunela lahko naročimo vožnjo s taksijem. Pot nad basis.tunelom bomo v tem kontekstu na novo doživeli.

Čas
Izgradnja basis.tunela bo trajala 11000 let, kar je dlje kot je iz šolskih knjig poznana zgodovina. Kar smo nameravali na začetku oziroma smo koncipirali – konec, ki je bil postavljen kot koncept na začetku – bo pozabljeno in bo iztrgano iz konteksta. Koncepte doživljamo večinoma po pomoti kot vnaprej pripravljena dejanja, vendar so pretekla doživetja, ki so naknadno porinjena pred akcije; s tem upa strmeči jaz na notranjo pomiritev.

Koncepti bodo torej poveznjeni prek preteklosti in nižje vidike duše bomo potem razumeli kot ustvarjalne. Dejanja in koncepti so shranjeni že pred rojstvom in njihovo odkritje je serija mnogih napornih obdelav.

Pribor za reševanje
Za fizično kopanje je na voljo pribor za reševanje (lopate, krampi in drugo orodje). Naklada: 49 kosov. Glavna evidenčna številka 7021 – 7068. Kaj pa pravzaprav je „pribor za reševanje“? To je politura osebnega ogledala in posledično beg pred vsemogočnim k vsemogočnemu.

brezposeln.polno zaposlen
je projekt na področju kongruentne.umetnosti glavna knjiga št.
5147 Zapis Polno zaposleni ne želijo zmanjšati svojega delovnega časa in nova delovna mesta komaj nastajajo, ne da bi drugi odpadli in število brezposelnih narašča po vsej Evropi kljub gospodarski rasti. Dokler se bo ta razvoj nadaljeval – in s tem lahko računamo – naj bi gledali na brezposelnost kot na poklic, ki se ga ne da nadomestiti. Polno zaposleni pa nasprotno, ki želijo obdržati polno zaposlenost, dobijo delovne pravice od brezposelnih. brezposeln.polno zaposlen Težko si predstavljamo, kako in kdo bi lahko poklicno brezposelnost politično zastopal, čeprav je poklicna brezposelnost samo performativna predstava prikrite realnosti. Dokler bodo človeško delo vedno bolj nadomeščali stroji in bomo poskušali obdržati socialno ravnotežje znotraj globalnega gospodarstva, je poklicna brezposelnost naravna posledica. Dolgo že iščejo polno zaposleni brezposelne v senci zavarovalniškega sistema, čeprav je bilo nekoč mišljeno drugače, vidijo polno zaposleni brezposelne v glavnem negativno, čeprav se morajo za svoje gospodarske dobrine zahvaliti tudi brezposelnim; argumentacija proti brezposelnim je potem, da morajo biti hvaležni
socialni državi, da so lahko brezposelni. Daljnovidno zastavljeni državni gospodarski programi investirajo določene procente dobička v raziskovanje alternativnih energij in analogni temu so alternativni
modeli ustvarjanja delovnih mest, kot na primer brezposeln.polno zaposlen v kontekstu basis.tunela. Gospodarski razvoj, njegov trg dela in razvoj novih potrošniških potreb za ohranitev kroženja produkcije so ravno tako omejeni kot surovine, čeprav sanjamo o stalnem gospodarskem razvoju. Smiselno je nekaj procentov proračuna za brezposelne investirati v brezposeln.polno zaposlen
poklicno brezposelne in premisliti, kaj bi to vse lahko pomenilo. Projekt brezposeln.polno zaposlen je moč, ki bo basis.tunel osvobodila zemeljskih in civiliziranih zamašitev. Zavod za zaposlovanje je poleg drugih kulturnih institucij naraven partner, za konstruktivno delo v tem projektu. Določen potencial delovne moči je stalno neizkoriščen in nekateri iz te skupine lahko uporabijo svojo brezposelnost za polno zaposlenost v basis.tunelu. Odkopavanje basis.tunela nudi mnoge možnosti za nujno razširjanje zavesti in dokumentacija teh procesov bo na voljo zavodu za zaposlovanje. Tako kot služi vojska za zaposlovanje v smislu obrambe dežele, tako služi basis.tunel za zaposlovanje v smislu duhovnega razvoja in je tudi pilotni projekt za raziskavo novih modelov zaposlovanja.

Zavod za zaposlovanje bi moral najprej nekaj brezposelnih uvrstiti kot „poklicno brezposelne“ in potem tem omogočiti kopanje ali vodenje oslov v in okoli tunela. Spričo povezave basis.tunela v evropski projekt A.C.R.E., je potrebno omeniti tudi poklicno brezposelnost, ki gre prek meja.

Projekt:

Muhammad Müller
Johannesviertel 63
A-8121 Deutschfeistritz
Austria
Tel. +43-(0)3127- 41989 – 0
Fax. +43-(0)3127- 41989 – 5
Mobil. +43-(0)650-786 0 786
workshop.mueller@utanet.at
www.mueller.at

v sodelovanju z:

Werkstadt Graz
Sporgasse 16
A-8010 Graz
Austria
tel: 0043 316 818306 57
fax: 0043 316 818306 60
email: werkstadt@mur.at
mobil: 0664 32 64 051
www.werkstadt.graz.at

Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec
Glavni trg 24
2380 Slovenj Gradec
Slovenija
t.+386.(0)2.88.22.131
+386 (0)2 88 41 283
fax:+386 (0)2 88 22 130
galerija@glu-sg.si
www.glu-sg.si

Skip to content