Back to archive
exhibition
Bogdan Borčić, Slike iz zbirke KGLU in zasebne zbirke družine Borčić
19. 09. 2014 - 09. 10. 2014
Galerija Slovenj Gradec

Bogdan Borčić je eden največjih slovenskih slikarjev 20. stoletja in prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo. Njegov opus lahko v grobem razdelimo na tri ustvarjalne faze: ustvarjanje do leta 1970, ko se istočasno posveča tako grafiki kot sliki; obdobje med letoma 1970 in 1980, ko v jedkanici in akvatinti raziskuje školjko in njen prostor; ter ustvarjanje po letu 1980, ko njegovo zanimanje spet enakovredno velja grafiki in sliki, le da ta zdaj nastaja v tehniki akrila na platno. To zadnje ustvarjalno obdobje Bogdana Borčića povzema tudi zbirka slik v KGLU. Zbirka slik je nastala v zadnjih dvajsetih letih z odkupi in donacijami in obsega 57 slik.
Razstava, ki bo postavljena  v veliki dvorani KGLU, bo poleg starejših slik, ki jih hrani naša ustanova, predstavila tudi njegova zadnja dela, nastala v zadnjih letih pred smrtjo. V teh delih se kaže neverjeten umetniški zagon, lasten samo največjim mojstrom likovne umetnosti, ki tudi v slikarjevem poznem obdobju ni zamrl. V teh slikah, s katerimi je zaključil svoj ustvarjalni opus in bodo tokrat prvič na ogled javnosti, lahko prepoznamo vso umetnikovo predanost slikarskemu poklicu in nekatere nikoli prej pojasnjene skrivnosti likovne umetnosti.

Otvoritev razstave bo v sklopu slavnostne seje MO Slovenj Gradec, v petek, 19. septembra 2014 ob 18. uri. Javno vodstvo kustosa razstave, Jerneja Kožarja, bo v sredo, 24. septembra 2014 ob 17. uri. Razstava bo na ogled do 9. oktobra 2014.

 

Skip to content