Back to exhibitions and events
exhibition
David Herzog Leitinger, Plovni objekt
21. 04. 2017 - 16. 06. 2017
Galerija Ravne

Odprtje, v petek 21. aprila 2017, od 16. do 20. ure.

David Herzog Leitinger je akademski kipar, katerega primaren material ustvarjanja je les. Naplavljen les iz Drave ali les iz gozdov, ki obdajajo njegovo kmetijo ob reki. S tega vidika je njegov umetniški razvoj, ki ga vodi od izdelovanja skulptur do objektov velikih dimenzij nekaj povsem naravnega.
Plovni objekt Melania seveda nima ničesar skupnega s politično usmeritvijo ZDA. Plovni objekt nosi žensko ime, kot je to za ladje običajno. Plovilo je dolgo 58 in široko 25 čevljev in ima ravno dno primerno za plutje po mirnih vodah. Poganjata ga dva izvenkrmna motorja s po 100 konjskimi močmi, ki plovilu omogočata maksimalno hitrost 3 vozle. Kovinska konstrukcija v obliki katamarana bo nosila lesen zaprt bivalni prostor, na katerem bo mogoče tudi prenočiti. Pri načrtovanja plovila je sodeloval arhitekt Miha Štefl.
Reka Drava povezuje ljudi in običaje v dolini med  Pohorjem in Kozjakom. Nekoč plovna reka se je morala v 20. stoletju umakniti tehnološkemu razvoju in vedno večjim potrebam po elektriki. Elektrika je vzela za talca lepoto neokrnjene narave rečnih bregov. Danes je reka vsakih nekaj kilometrov pregrajena z jezovi, ki vodo speljejo v turbine 21 hidroelektrarn.
Plovni objekt Davida Hercoga Leitingerja predstavlja še en poskus vrniti reki njeno plovnost, njeno bistvo in ljudem približati njene lepote. Plovba po reki in akumulacijskem jezeru je lahko zelo prijetno doživetje, še posebej v spomladanskih in poletnih mesecih.
Plovilo je trenutno v izdelavi, predviden datum splavitve je 4. julij. Na razstavi v Galeriji Ravne bo na ogled maketa plovila, idejne skice in načrti za izdelavo.

Skip to content