Back to archive
exhibition
Kronos: Končnost
11. 03. 2006 - 31. 03. 2006
Galerija Slovenj Gradec

Projekt Kronos se odvija v okviru Koroške galerije likovnih umetnosti s podporo programa MLADINA ( MOVIT na MLADINA je nacionalna agencija, podpira projekte, ki so financirani s strani Evropske komisije).

Projekt traja 11 mesecev, od 1. 12. 2005 do 1. 11. 2006.
V projekt je od začetka vključenih 11 mladih, večinoma študentov umetniških in humanističnih smeri, ki ob določenih dogodkih k sodelovanju povabijo še druge.

Projekt Kronos je sestavljen iz več področij. Zajema predavanja in srečanja ki so namenjena razpravam o umetnosti in ustvarjanju, prav tako pa je pomemben del projekta spremljanje dela mladih, ki so vključeni v projekt in tudi prikaz samih rezultatov – izdelkov. Naslov Kronos predstavlja rdečo nit celotnega projekta. Po grški mitologiji pomeni poosebitev časa, ena od mnogih razlag pojma pa pravi, da naj bi bil Kronos uničujoči in hkrati ohranjajoči čas. Odnos do časa pa je ravno tisti problem, s katerim so se ukvarjali ustvarjalci, ki se bodo predstavili na sobotnem dogodku. Prva od dveh razstav je posvečena pojmu »končnost«, medtem ko bo druga obravnavala pojem »neskončnost«.

Na razstavi so razstavljena dela, ki so nastala v sklopu projekta. Nekateri udeleženci so se predstavili s skupnim izdelkom, drugi samostojno. Največjo skupino, ki se je odločila izdelati inštalacijo pred vhodom v razstavne prostore sestavljajo študentje arhitekture v Ljubljani: Staša Filipi, Žiga Rošer in Anja Šuler. Sami trdijo, da vsak predmet zaznamuje končnost, saj je vzet iz neskončnega prostora. S samostojnim izdelkom, ki prikazuje arhitekturno rešitev za NUK 2 v Ljubljani, pa se je predstavila Vesna Novak. Študenta kiparstva Jure Markota  in Boštjan Temniker sta na ogled postavila v kipih materializirano razmišljanje o omenjeni temi. V slikarskim mediju ustvarjata, študentka likovne smeri na Pedagoški fakulteti v Mariboru Petra Sedar in študentka na podiplomskem študiju slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani Lucija Stramec. Fotografske izdelke so postavili na ogled Peter Koraca, Iztok Mihev in Aljaž Velički. Jasna Kalčič in Blanka Kefer sta svoje videnje končnosti zajeli z video projekcijama oziroma fotografijo. Matevž Popič, študent na oddelku za oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost bo razmišljanje o končnosti prenesel na praktični izdelek. Glasbeno delo, ki je slišno na razstavi pa je pripravil študent na Akademiji za glasbo v Ljubljani Marko Kragelnik in predstavlja zvočno kuliso razstave. Gre torej za raznolikost medijev, od klasičnih, slikarskega in kiparskega do t.i. ‘sodobnih’, kot sta fotografija in video. Zanimivo pa je tudi delo študentk restavratorstva Mojce Lorber in Špele Škodnik, ki na različnih materialih preizkušata končnost le-teh.

Pri projektu pa je bil poleg izdelkov poudarek tudi na samem procesu dela, ki so ga pri posameznih avtorjih spremljale  Nina Popič, Aleksandra Rošer, Valerija Svetina in Andreja Hribernik. O celotnem projektu pa je posnet tudi dokumentarec. Na tej razstavi bo predstavljen prvi del z predstavitvijo vseh sodelujočih, zrežiral in posnel pa ga je Karel Hudnik.

Tokratna razstava v Andeškem hramu v Slovenj Gradcu bo odprta do 31. 3. 2006, ogled pa bo možen ob dogovoru z Koroško galerijo likovnih umetnosti.

Andreja Hribernik

KRONOS-KONČNOST
(sodelujoči po abecedi):

Študenti arhitekture – Staša FILIPI, Tanja LEDINEK, Žiga ROŠER, Anja ŠULER

Staša Filipi
Se je rodila leta 1981 v Slovenj Gradcu. Po končani Srednji ekonomski šoli in opravljeni maturi se je udeleževala raznih tečajev, vodenih s strani akademskih slikarjev. Leta 2003 je vpisala študij na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo, kjer letos obiskuje tretji letnik.

Tanja Ledinek
Se je rodila leta 1984. Po končani Prvi gimnaziji Maribor se je vpisala na Fakulteto za arhitekturo in v tem študijskem letu obiskuje 2. letnik.

Žiga Rošer
Se je rodil leta 1985 v Slovenj Gradcu. Po končani Gimnaziji Velenje se je vpisal na Fakulteto za arhitekturo, kjer v tekočem študijskem letu obiskuje 2. letnik.

Anja Šuler
Se je rodila leta 1985 v Slovenj Gradcu. Po končani Gimnaziji v Slovenj Gradcu se je vpisala na Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani, kjer obiskuje 2. letnik. V tekočem študijskem letu je bila sprejeta na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, smer kiparstvo.
»Inštalacija predstavlja nek izsek iz neskončne celote, neko končno obliko oziroma končnost.«

Študentki restavratorstva – Špela ŠKODNIK in Mojca LORBER

Mojca Lorber
Se je rodila leta 1985 v Slovenj Gradcu. Po končani Gimnaziji Slovenj Gradec se je vpisala na restavratorski oddelek Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, kjer v tem študijskem letu obiskuje 2. letnik.


Špela Škodnik

Se je rodila leta 1984 v Slovenj Gradcu. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, smer likovna gimnazija, se je vpisala na restavratorski oddelek Akademije za likovno umetnost, kjer v tem študijskem letu obiskuje 3. letnik. Prejema tudi štipendijo Ustanove-Fundacije akademskega slikarja Karla Pečka.
»Nekateri materiali bi lahko bili trajni – neskončni!   Vendar temu ni vedno tako. Dostikrat ne gre zaslug za končnost materialov pripisati nikomur drugemu kot ljudem samim.«

 

Andreja HRIBERNIK
Se je rodila leta 1978 v Slovenj Gradcu. Po končani Gimnaziji Ravne na Koroškem se je vpisala na Fakuteto za družbene vede, smer politologijo – mednarodni odnosi, kjer je leta 2003 diplomirala. V tem študijskem letu obiskuje 3. letnik na Inštitutu za podiplomski humanistični študij.

Karel HUDNIK
Se je rodil leta 1978 V Slovenj Gradcu…

Jasna KALČIČ
Se je rodila leta 1979 v Slovenj Gradcu. Dokončala je Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, smer industrijsko oblikovanje. Ukvarja se z grafičnim oblikovanjem in videom.
»Večeru sledi neizogibno jutro, tiste tri minute soočenja z realnostjo. Potem dan nekako mine. V nasprotju s pričakovanji me razumeš.«

Blanka KEFER
Se je rodila leta 1980 v Slovenj Gradcu. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, smer fotografija, je vpisala študij filozofije in nemškega jezika na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru.
»Za izražanje končnosti in neskončnosti sem izbrala dva različna medija; za končnost fotografijo, kot zamrznjen trenutek in projekcijo oz. film za trajajoči trenutek.«

Peter KORACA
Se je rodil leta 1985 v Slovenj Gradcu. Po končani Gimnaziji v Slovenj Gradcu je vpisal študij grafične tehnologije na Naravoslovnotehniški Fakulteti v Ljubljani. Samostojno se ukvarja s fotografijo.
»Moja prva asociacija na temo končnosti bi bilo nekaj končnega… smrt morda. Posekana drevesa ali pa konec linije. Neskončnost pa najbrž neka daljna pusta pokrajina, ki se s horizontom zliva v večnost.«

Marko KRAGELNIK
Se je rodil leta 1985 v Slovenj Gradcu. Po končani Umetniški gimnaziji v Velenju, smer glasba, je bil sprejet na ljubljansko Akademijo za glasbo, violončelo.
»Glasba ima eno neverjetno lastnost; lahko zabriše čas.«

Jure MARKOTA
Rodil se je leta 1985 v Slovenj Gradcu. Po končani Gimnaziji v Slovenj Gradcu je vpisal študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je uspešno zaključil prvo leto študija pri prof. Dušanu Tršarju, letos pa nadaljuje pri prof. Luju Vodopivcu. Poleg študija se samostojno ukvarja z lončarstvom in fotografijo.
»Človek je KONČEN, vsaj kar se fizičnega sveta tiče.«

Maja MARTINC
Se je rodila leta 1981 v Slovenj Gradcu. Po končani Gimnaziji Slovenj Gradec se je vpisala na Filozofsko fakulteto, smer slovenščina in sociologija kulture.

Iztok MIHEV
Se je rodil leta 1977 v Slovenj Gradcu. Je absolvent na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. S fotografijo se ukvarja petnajst let, zadnja tri leta tudi s fotomontažo.
»Domišljija predstavlja človeku edino omejitev.«

Vesna NOVAK
Se je rodila leta 1985 v Slovenj Gradcu. Po končani Gimnaziji v Slovenj Gradcu je vpisala študij arhitekture na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, kjer obiskuje drugi letnik.
»Skriti razlogi ostankov pod zemljo…
…TIŠINA…
začetek nadgrajevanja slave.«

Matevž POPIČ
Se je rodil leta 1985 v Slovenj Gradcu. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, smer industrijsko oblikovanje, je vpisal študij na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, oddelek oblikovanje, smer industrijsko oblikovanje in je študent drugega letnika.
»Osnovna oblika pri izdelku je kvadrat, ker njegovi robovi in koti kot zaključeni, predstavljajo končnost.«

Nina POPIČ
Se je rodila leta 1981 v Slovenj Gradcu. Po končani Gimnaziji Slovenj Gradec se je vpisala na Filozofsko fakulteto, smer umetnostna zgodovina in sociologija, kjer je v tem študijskem letu absolventka

Aleksandra ROŠER
Se je rodila leta 1980 v Slovenj Gardcu. Po končani Gimnaziji Velenje se je vpisala na Filozofsko fakulteto, smer umetnostna zgodovina, kjer je  diplomirala leta 2005.

Petra SEDAR
Se je rodila leta 1982 v Slovenj Gradcu. Po končani Srednji ekonomski šoli in opravljeni maturi se je leta 2002 vpisala na oddelek likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru, kjer v tem študijskem letu obiskuje 4. letnik.
»Beseda končnost me je takoj usmerila na besedo dotik, kjer se nekaj konča. Z dotikom pride do stika med dvema ali več stvarmi.«

Lucija STRAMEC
Se je rodila leta 1978 v Slovenj Gradcu. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani je nadaljevala študij na Akademiji za likovno umetnost, kjer je leta 2004 diplomirala pri prof. Zmagu Jeraju. V letošnjem študijskem letu je vpisala podiplomski študij na ALU-ju v Ljubljani.
» Vsaka linija, točka in položena barva na platnu je odraz duha in razuma umetnika.«

Valerija SVETINA
Se je rodila leta 1980 v Slovenj Gradcu. Po končani Srednji ekonomski šoli in opravljeni maturi se je vpisala študij umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Boštjan TEMNIKER 
Se je rodil leta 1978 v Slovenj Gradcu. Po končani Srednji lesarski šoli, je leta 1998 vpisal študij arhitekture v Ljubljani, ki ga ravnokar zaključuje. Od leta 2002 je študent kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Njegovi učitelji so bili: Naca Rojnik, Mirsad Begić in Stojan Batič, na Akademiji pa prof. Dušan Tršar in prof. Matjaž Počivavšek.
»V vsaki umetnini mora biti ne le estetska in ikonografska vsebina, pač pa je v ozadju nek sistem, ki te vodi.«

Aljaž VELIČKI
Se je rodil leta 1986 v Slovenj Gradcu. Končal je Umetniško gimnazijo v Velenju, šolanje pa bo nadaljeval na Univerzi v Bratislavi, Vysoka škola vytvarnych umeni.
»Končnost je vedno nov začetek. Pravzaprav končnosti ni, saj se vedno prelevi v novo stvar, ki pomeni neskončnost.«

Aleksandra Rošer in Nina Popič

Skip to content