Back to archive
exhibition
Kronos: Neskončnost
16. 09. 2006 - 15. 10. 2006
Galerija Slovenj Gradec

V okviru mladinskega projekta Kronos, ki se od 1. decembra 2006 izvaja v okviru Koroške galerije likovnih umetnosti s podporo programa Mladina, je v soboto, 16. septembra 2006 ob 21. uri, v Andeškem hramu potekala otvoritev druge razstave iz tega sklopa. Kot protiutež prvi se ta imenuje Neskončnost in mlade usmerja k razmišljanju o dojemanju neskončnosti. Svoja razmišljanja o tej temi so mladi izrazili s svojimi deli. Za razliko od prejšnje razstave se je število sodelujočih, večinoma študentov umetniških in humanističnih smeri, povzpelo kar na 27, od tega jih 19 razstavlja, ostali pa spremljajo njihovo delo.

V eni izmed temeljnih strok likovne umetnosti, v slikarstvu, se bodo predstavile Lucija Stramec, študentka podiplomskega študija slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, študentki slikarstva na omenjeni fakulteti Jerneja Smolnikar in Alja Krofl ter študentka likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru Petra Sedar. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani študirata tudi Boštjan Temniker  in Jure Markota, ki bosta svoje predstave o neskončnosti izrazila v mediju kiparstva. Študenti arhitekture v Ljubljani, Žiga Rošer, Anja Šuler, Staša Filipi in Vesna Novak, bodo neskončnost prikazali z maketami in plakati, študentka krajinske arhitekture Nuša Britovšek pa bo grafično prezentirala renaturacijo vodotoka. Študent industrijskega oblikovanja Matevž Popič bo predstavil luč, ki nudi veliko različnih položajev in se s tem približa neskončnosti. Študentki restavratorstva Špela Škodnik in Mojca Lorberbosta prikazali v kakšnih pogojih mora biti umetnina hranjena, da (p)ostane neskončna. Neskončnost so v fotografijo ujeli Peter Koraca, Aljaž Veličkiin Iztok Mihev, izrazno sredstvo Jasne Kalčič in Blanke Kefer pa je video projekcija.
Poleg razstavljenih del bo na ogled tudi drugi del dokumentarnega filma o projektu, ki ga je zrežiral in posnel Karel Hudnik. Zvočno kuliso razstave pa predstavlja glasbeno delo študenta na Akademiji za glasbo Marka Kragelnika.

Za organizacijo in postavitev razstave so poskrbele Andreja Hribernik, Aleksandra Rošer in Nina Popič. Poleg tega so spremljale tudi sam proces dela oz. ustvarjanja razstavljajočih, ki bo natančneje predstavljen v posebni številki časopisa Koroške galerije likovnih umetnosti PR.
Projekt Kronos omogoča študentom umetniških smeri in mladim, ki se ukvarjajo z umetnostjo, da se predstavijo javnosti, po drugi strani pa skuša umetnost približati mladini in vsem ostalim, da bi razbili stereotip o nerazumevanju umetniškega izraza.

Nina Popič

 

Utrinki desetmesečnega mladinskega projekta Kronos,
avtor filmov: Karel Hudnik,
avtor povzetka: Borut Horvat

Skip to content