Back to archive
exhibition
Lojze Logar – Fragmenti II: slike in grafike
08. 12. 2006 - 28. 01. 2007
Galerija Slovenj Gradec

Na razstavi v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec bomo razstavili prek 70 del iz vseh obdobij Logarjevega ustvarjanja in tako podali temeljni pregled njegovega opusa. Ob razstavi bo izšel katalog z reprodukcijami in besedilom.

Lojze Logar je eden najpomembnejših slovenskih slikarjev druge polovice 20. stoletja, v slovensko likovno umetnost je vpeljal pop art, katerega odmeve lahko še danes vidimo. Razvoj slikarstva Lojzeta Logarja lahko na kratko strnemo takole: pop artu sledi kratko obdobje konceptualizma, radikalnega ekspresionizma Rothkovega tipa in action paintinga, dokler se iz vsega tega ne izvije s pomočjo barve: od eruptivno barvnih del osemdesetih in prve polovice devetdesetih, se barvna skala najprej zoži na turkizno in kasneje razširi z vijoličasto v ciklu »Sarcophag U.S.«. Logar kasneje razvija posamezne komponente slike: zelena in vijoličasta barva, kot nastopata na zgodnejših in prevladata zopet na najnovejših slikah; geometrijske oblike, katere uporablja skozi vsa sedemdeseta. Razvoj erotičnih motivov kulminira v ekspresionistični fazi osemdesetih in prve polovice devetdesetih, barve in misteriozne organske oblike nikoli ne izgube svoje asociativne vrednosti.

Lojze Logar je že na začetku slikarske poti ustvaril svoj lasten jezik in ikonografijo, katera uporablja v vseh prihodnjih letih: kontrast med zaobljeno in ostro linijo, med abstraktno shemo in lahko berljivo podobo, primarne barve kot so vijoličasta in zelena, na sliko integrirane fotografije, ženski torzo in druge erogene cone ženskega telesa in kot Laokoonov krik »dripping« ujet v geometrijske okvirje.

 

Jernej Kožar

Skip to content