Back to archive
exhibition
Matija Plevnik & Kaja Avberšek: GLAVE PREČ
29. 08. 2014 - 28. 09. 2014
Galerija Ravne

GLAVE PREČ
Preddverje velike dvorane Državnega zbora Republike Slovenije so leta 2000 adaptirali. Takrat so prvotni kasetiran strop zamenjali z novejšim, ki so ga spustili za nekaj centimetrov in s tem prekrili zgornji rob freske Slavka Pengova Zgodovina Slovencev od naselitve do danes. S to »posrečeno« gesto so glave nekaterih upodobljencev (Cankar, Prešeren, Čop, Smole, Trubar, Vodnik, Levstik, nekateri kmečki puntarji, predstavniki delovnega ljudstva…) delno odrezali, kar se je zgodilo tudi z napisom »Narod si bo sodbo pisal sam«. Leta 2010 je Restavratorski center RS na freski izvedel konservatorsko-restavratorska dela. Čeprav so bila dela izvedena uspešno, je ostal grenak priokus, ker je pod nivojem novega stropa ostal rob nerestavrirane freske.
Freska Zgodovina Slovencev od naselitve do danes je 140 cm visok friz, ki pod stropom obkroža preddverje. Na njej je Slavko Pengov na  pregleden in zgoščen način nanizal prizore od naselitve Južnih Slovanov do povojne obnove. Slikar je kompozicijo omejil na ključne zgodovinske dogodke in jih povezal v neprekinjen časovni trak in se tudi s tem navezal na starejše, srednjeveške vzore. Leta 1958 je Slavko Pengov za to delo prejel Prešernovo nagrado. V Galeriji Ravne bo postavljen prostor, ki v pomanjšanem merilu povzema preddverje velike dvorane Državnega zbora.
Slavko Pengov (1908-1966) je eden najvidnejših predstavnikov monumentalnega realizma 20. stoletja v Sloveniji. Pred drugo svetovno vojno je poslikal župno cerkev sv. Martina na Bledu, po vojni pa je izvedel nekaj pomembnih poslikav med drugimi v Vili Bled in palači CK ZKJ v Beogradu.
Matija Plevnik in Kaja Avberšek z dokumentarno razstavo »Glave preč« opozarjata na stran poti slovenske politične elite v zadnjih dveh desetletjih, ki nam v skrbi za našo dobrobit reže glave z raznimi bolonjskimi reformami-instant visokim šolstvom, z inflacijo vaških fakultet, s privatizacijo javnih dobrin, z regresijo vladavine pravne države… Riba smrdi pri glavi – »restavrirajmo« preostala dva odstotka. Začnimo razmišljati!  

Matija Plevnik je umetnostni zgodovinar in vodja (kurator) Galerije PLEVNIK-KRONKOWSKA v Celju. Organizira razstave in skrbi za promocijo sodobnih umetniških praks.

Kaja Avberšek je ilustratorka, oblikovalka, avtorica stripov. Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je članica uredništva mednarodne revije za alternativni avtorski strip Stripburger in avtorica več stripovskih knjižnih publikacij in likovnih podob serije interaktivnih razstav izvirnih glasbenih instrumentov ter animiranih zvočnih gledaliških predstav (s skladateljem in režiserjem Petrom Kusom). Redno razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah. Svoja dela v tiskanih medijih objavlja doma in v tujini. Za knjižni ovitek prejela je Brumnovo nagrado na 4. bienalu vidnih sporočil Slovenije.

http://vimeo.com/65413857

Skip to content