Back to archive
exhibition
Pogled 6 – Slovenija: Jaz, tukaj, zdaj
16. 12. 2011
Galerija Slovenj Gradec

Bienalna razstava Pogled na likovno umetnost Dolenjske, Bele krajine in Posavja je po desetih letih prerasla svoje ustaljene okvire in se sedaj širi na teritorij celotne Slovenije. Zasnova razstave temelji na izhodiščih prvotne bienalne razstave Pogled s pomembno razliko, da odslej pri izboru del sodelujejo posamezni kustosi večine pomembnejših slovenskih regionalnih galerij (9), ki redno spremljajo razvoj sodobne likovne umetnosti. Vloga vsakega kustosa je, da na določeno temo izbere po eno likovno delo iz zadnjih dveh let dveh umetnikov iz okolja delovanja galerije. Na prvi postavitvi v Kostanjevici je bil z glasovanjem vseh sodelujočih kustosov izbran nagrajenec Uroš Weinberger, nagrajen s samostojno razstavo v Galeriji Božidar Jakac v naslednjem letu. Razstava Pogled na likovno umetnost Slovenije je glede na izhodišče, namen in cilj temeljnega pomena za slovenski prostor, saj ponuja edinstven vpogled na trenutno dogajanje na likovnem področju celotne Slovenije.
Tema tokratne razstave je opredeljena z naslovom »Jaz, tukaj, zdaj« in je vezana na umetnikovo aktualno intimno doživljanje samega sebe in okolja v katerem živi.

Slovenske regionalne galerije, ki sodelujejo pri projektu in njihovi kustosi – selektorji razstavljenih likovnih del:
Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki – Barbara Rupel
Galerija Murska Sobota – Robert Inhof
Galerija sodobne umetnosti, Celje – Irena Čerčnik
Galerija Velenje – mag. Milena Koren – Božiček
Gorenjski muzej, Kranj – dr. Damir Globočnik
Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec – Katarina Hergold Germ
Mestna galerija Nova Gorica – Pavla Jarc
Obalne galerije Piran – Majda Božeglav – Japelj
Umetnostna galerija Maribor – Meta Kordiš

Razstavo bo po predstavitvi v Koroški galeriji prenesena v Mestno galerijo Nova Gorica, kjer bo na ogled od 6. januarja 2012 dalje.

 

Skip to content