Back to archive
exhibition
Pri zlatem stegnu & Friends: Nataša Skušek, Katja Skušek in Mladen Stropnik
18. 08. 2011
Galerija Slovenj Gradec

Pri Zlatem stegnu je umetniški projekt, pod katerega se podpisuje trojica avtorjev: Katja in Nataša Skušek ter Mladen Stropnik. Zlasti slednja sta sicer na domačih in tujih vizualnih podijih znana po povsem avtonomnem umetniškem ustvarjanju – Stropnik je bil med drugim leta 2008 prejemnik nagrade OHO –, kot trio pa jih pod znamko Pri Zlatem stegnu sledimo od avgusta 2008, ko so v ljubljanski galeriji Kapsula prvič izvedli projekt s pomenljivim imenom ter pričeli s prespraševanji o ritualih prehranjevanja in vsega, kar je tako ali drugače povezano s hrano, ki lahko kot ena temeljnih človekovih potreb v nekem momentu in pretiranih količinah postane celo travma ali pa je pač izhodišče za estetska razmišljanja. V to smer Zlato stegno.

Čeprav je trojka inaugurirala znamko Pri Zlatem stegnu pred pičlima dvema letoma, je nujno poudariti, da so temo prehranjevanja v nekaterih njihovih skupnih delih aktualizirali že mnogo prej. Denimo, v video instalaciji z naslovom »Švedska kuhinja/Piknik«, ki je bila razstavljena prav v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec, in sicer na odmevni skupinski razstavi z naslovom Kuhinja. Statistično je tako trojica ustvarila doslej več kot deset projektov povezanih in reflektirajočih fenomen hrane, s čemer se tematsko vpisuje med vizualne umetnike tipa Daniel Spoeri, Andy Warhol, Judy Chicago, Joseph Beuys, Diether Roth, če omenimo le starejšo generacijo, ki jih je v umetniškem aktu provocirala tudi hrana.

Oba projekta, izvedena pod znamko Pri Zlatem stegnu v ljubljanski Kapsuli, sta bila v sebi zaključeni celoti in izjavi, ki sta zlasti z instalacijami, fotografskimi kolaži kuharskih akcij, dogajajočih se za štirimi stenami družine Skušek Stropnik, pa tudi s performancem, postavljala na ogled zmeraj nove izjave in pozicije. Letošnja postavitev v Kapsuli je med drugim še bolj pokazala, kako je družinska komponenta – Mladen in Nataša sta par, Katja je Natašina sestra – sila pomemben del projekta, sploh ker družina funkcionira zgledno, kakor se pač dogaja, če se vzame čas za skupne družinske kuharije in se ustvari platforma za pogovor. A ni tako tudi v umetniškem svetu? V pogovorih se hote ali ne pustimo vplivati, razvijamo in dodelujemo naše misli in poglede, se jih trudimo poenotiti ali pač ne. Prav osamosvajanje in avtonomna hoja, tudi znotraj vsakega posameznega projekta, je postala zadnji čas ključna beseda Zlatega stegna. Raznolikost pogledov trojice, ki jo zaznavamo od njihove zadnje predstavitve, kaže, kako se lahko izhodiščna tema povsem drugače dojema in interpretira oziroma izziva pač svojstvena stališča; v našem primeru pozicije in umetniške izjave. Mladen se ukvarja s požrešnostjo, Katja z odvečnimi kilogrami in Nataša z lepoto.

Zanimivost projekta je izzvala tudi vodstvo in kuratorje Koroške galerije likovnih umetnosti, kjer bo prav projekt Pri Zlatem stegnu s pregledno razstavo inauguriral nov prostor, ti. Koroško Malo galerijo – kot se spodobi: ob hrani in pijači. Kakšni pa? Pustimo se presenetiti… Prisrčno vabljeni na pregledno razstavo Katje in Nataše Skušek ter Mladena Stropnika, ki bo v petek, 20. Novembra ob 19. uri. Verjemite, razstava bo prav posebna, pa četudi ali prav zato, ker bo kot mala retrospektiva zrla v preteklost!

Skip to content