Back to archive
exhibition
Razstava izvirnih otroških likovnih del in fotografije
23. 09. 2016 - 09. 10. 2016
Galerija Slovenj Gradec

otvoritev v petek, 23. septembra 2016 ob 11. uri

Na letošnjem, 24. natečaju Mestne občine Slovenj Gradec za izvirno otroško likovno in literarno delo ter fotografijo je sodelovalo preko 80 vrtcev in osnovnih šol. Otroci so ustvarjali na razpisane teme: Čarobni fižolček, V iskanju lepšega jutri in Kakšen je zame boljši svet. Žirija je podelila pet enakovrednih nagrad na razredni stopnji in enako število nagrad na predmetni stopnji.

Izbrana in nagrajena otroška likovna dela bodo na ogled od 23. septembra do 9. oktobra v Koroški galeriji likovnih umetnosti.

Otvoritev razstave bo v okviru Mirovniškega festivala 23. septembra ob 11. uri v KGLU.

Vljudno vabljeni!

 

Vsebino letošnjega natečaja si lahko preberete v nadaljevanju.

MESTNA OBČINA SLOVENJ GRADEC
mesto GLASNIK MIRU,
v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti,
razpisuje
N A T E Č A J
ZA IZVIRNO OTROŠKO LIKOVNO IN LITERARNO DELO
TER FOTOGRAFIJO
(izviren otroški in mladinski prispevek)

NA TEME:

Čarobni fižolček
(ob Mednarodnem letu stročnic)

Združeni narodi so leto 2016 razglasili za Mednarodno leto stročnic. Stročnice koristijo zdravju in jih priporočajo za preprečevanje kroničnih bolezni in debelosti. Imajo veliko hranilno vrednost, veliko jih pridelajo in uživajo v državah v razvoju. Prav tako pa se je okoli stročnic spletlo veliko zgodb, legend in pregovorov. Zagotovo se spomnete najbolj znanih pravljic, kot so “Kraljična na zrnu graha”, “Jakec in čarobni fižolček”, “Slamica, ogelček in bobek” ter fraze “reči bobu bob”… Stročnice tako ponujajo resnično široko temo za ustvarjanje.

V iskanju lepšega jutri

Evropa se sooča z množičnim prihodom beguncev z območja Bližnjega Vzhoda, ki bežijo s svojih domov pred vojnami in terorističnimi skrajneži, ker je njihovo življenje ogroženo. Njihove življenjske razmere so nevzdržne, izpostavljeni so spopadom, nasilju in drugim grobim kršitvam človekovih pravic. Na begu so tudi družine z otroki, begunci prihajajo v stiski, želijo le zavarovati svoja življenja in potrebujejo pomoč. Vsak dan več ljudi in organizacij izrazi pripravljenost, da želijo pomagati pri njihovi oskrbi in želijo prispevati k ustvarjanju in širjenju ozračja strpnosti ter k spoštovanju in sprejemanju različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov.

Kakšen je zame boljši svet?

Tema je široko zastavljena in pušča prosto pot domišljiji in razmišljanju otrok o tem, v kakšnem svetu bi radi živeli.

***
Natečaj, ki ga za izvirno otroško risbo in spis ter fotografijo že vrsto leto razpisuje Mestna občina Slovenj Gradec – Mesto glasnik miru v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti, letos zajema tematiko stročnic, obravnavanje begunske krize ter razmišljanje o boljšem svetu. Z veseljem pričakujemo izdelke vaših učencev, v katerih se kažejo otroške ideje, razmišljanja, iskrenost in ustvarjalni zanos. Želimo vam veselo ustvarjanje in čim več pozitivnega razmišljanja o razpisanih temah. 

POMEMBNO: Razglasitev najboljših del bo predvidoma 16. septembra 2016, žirija pa bo izbor del naredila v mesecu juliju, zato spoštujete roke za oddajo, saj del, ki bodo prispela prepozno, ne bomo mogli uvrstiti na seznam sodelujočih.

I. LIKOVNA DELA

Na natečaju za izvirno otroško likovno delo lahko s svojimi deli (izbira likovne tehnike je svobodna) sodelujejo otroci osnovnih šol Republike Slovenije in tujine.

Likovna dela morajo biti opremljena z naslednjimi podatki:
– naslov dela, ime in priimek avtorja, razred, ime in naslov šole ter mentor.

Rok za oddajo del je 30. junij 2016 na naslov:

KOROŠKA GALERIJA LIKOVNIH UMETNOSTI
Žirija za izbor likovnih prispevkov
Glavni trg 24
2380 Slovenj Gradec

V okviru šole naj učitelji opravijo predizbor in izberejo največ pet likovnih prispevkov v posameznem razredu.
Vsa likovna dela bo pregledala strokovna žirija in opravila izbor za razstavo, katere otvoritev bo predvidoma 16. septembra 2016 v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Eno likovno delo lahko ustvarita največ dva učenca, žirija skupinskih likovnih prispevkov ne bo upoštevala.
Žirija bo nagradila deset likovnih del.
Prireditelj prispelih del ne bo vračal. Če jih želite, nam to sporočite ob oddaji izdelkov oz. v času trajanja razstave. Ponje lahko pridete v Koroško galerijo likovnih umetnosti do 7. oktobra 2016. Nagrajena dela bodo ostala v stalni galerijski zbirki otroških likovnih del.

II. LITERARNI PRISPEVKI

Na natečaju za izviren literarni prispevek lahko sodelujejo otroci osnovnih šol predmetne stopnje Republike Slovenije.

Literarni prispevki morajo biti opremljeni z naslednjimi podatki:
– naslov dela, ime in priimek avtorja, razred, ime in naslov šole ter mentor.

Rok za oddajo del je 30. junij 2016 na naslov:

KOROŠKA GALERIJA LIKOVNIH UMETNOSTI
Žirija za izbor literarnih prispevkov
Glavni trg 24
2380 Slovenj Gradec

V okviru šole naj učitelji opravijo predizbor in izberejo največ pet literarnih prispevkov v posameznem razredu.

Vse literarne prispevke bo pregledala strokovna žirija in nagradila tri najboljše prispevke ter podelila sedem priznanj.

Prireditelj prispelih literarnih prispevkov ne bo vračal. Če jih želite, nam to sporočite ob oddaji izdelkov, ponje lahko pridete v Koroško galerijo likovnih umetnosti do 7. oktobra 2016. Nagrajena dela bodo ostala v dokumentaciji prireditelja.

III.  FOTOGRAFIJA

Na natečaju za izvirno fotografijo lahko sodelujejo otroci osnovnih šol Republike Slovenije in tujine.
Fotografije morajo biti opremljene z naslednjimi podatki:
– naslov dela, ime in priimek avtorja, razred, ime in naslov šole ter mentor.

Rok za oddajo fotografskih del je 30. junij 2016 na naslov:

KOROŠKA GALERIJA LIKOVNIH UMETNOSTI
Žirija za izbor fotografij
Glavni trg 24
2380 Slovenj Gradec

Vsak učenec lahko sodeluje z največ štirimi fotografijami, posnetimi na eno izmed podanih tem. Fotografija je lahko v barvni ali črno beli tehniki, izdelana po klasičnem fotografskem postopku ali narejena s tiskalnikom. Format fotografij naj bo najmanj 15 x 21 cm, lahko so tudi večje. Fotografije ne smejo biti uokvirjene ali prilepljene na karton oz. paspartú. Fotografij v digitalni obliki ne sprejemamo.

Vse fotografije bo pregledala strokovna žirija, ki bo opravila izbor fotografij za razstavo, katere otvoritev bo  predvidoma 16. septembra 2016 v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu .

Žirija bo nagradila tri najboljše fotografije in podelila pet priznanj.
Prireditelj prispelih del ne bo vračal. Če jih želite, nam to sporočite ob oddaji izdelkov oz. v času postavitve razstave. Ponje lahko pridete v Koroško galerijo likovnih umetnosti do 7. oktobra 2016. Nagrajena dela bodo ostala v dokumentaciji prireditelja.

Prisrčno vabljeni k sodelovanju!

Andrej ČAS
Župan Mestne občine
Slovenj Gradec

Skip to content