Back to archive
exhibition
Risba, skupinska razstava
13. 12. 2002 - 25. 01. 2003
Galerija Slovenj Gradec

Razstavljajo:
Helena Anna Dagmar Johard, Damijan Kracina, Borut Bončina, Stojan Brezočnik, Žiga Kariž, Gustav Gnamuš, Bogdan Borčić, Viktor Popović, Mojca Ogrizek, Wolfgang Temmel, Pino Poggi, Sašo Vrabič, Bogdan Ogrizek, Gorki Žuvela, David Zadravec in Peter Hergold.

Kustos: Jernej Kožar

Na razstavi RISBA se predstavlja 15 likovnih ustvarjalcev. Avtorji prihajajo iz različnih področji likovnega ustvarjanja: so slikarji, kiparji, delajo z novimi mediji, videom, instalacijami … Z risbo se srečujejo na različnih stopnjah ustvarjalnega procesa, za ene je le skica, načrt, za druge končni umetniški izdelek.

V času neverjetnega razvoja tehnologij, kateremu sledijo vsa področja človekovega delovanja, tudi likovno ustvarjanje, se zdi potreba po kontinuirani redefiniciji umetnosti ključna. Zato smo se tudi obrnili k risbi, ker je risba primarna likovna tehnika, tako zgodovinsko, kot tudi znotraj ustvarjalnega procesa. Za nas je zanimiva ravno s teh dveh vidikov: risba kot prvo človekovo zavestno, premišljeno komuniciranje, poleg govora seveda in risba kot likovna tehnika, ki nastopa v ustvarjalnem procesu na začetku, je zato torej najbližje avtorjevim mislim, domišljiji. Risba je prvo dejanje materializacije avtorjeve ideje in je v tej svoji prvinskosti in rudimentarnosti izredno zanimiva.

Na razstavi si lahko ogledate različne koncepte risbe, različne načine obstoja te likovne tehnike, ki se jo v zadnjem času nekoliko zanemarja, kar pa ne pomeni, da risba ne živi. Ravno nasprotno, kot lahko vidimo na razstavi je risba še kako živa, sveža in zelo zanimiva. Seveda zahteva od gledalca drugačen pristop, vendar to so že iztočnice za ogled razstave.

Zavedamo se, da nam je uspelo pokazati le majhen delček aktualne produkcije risbe, zato imamo namen z razstavami risbe nadaljevati tudi v prihodnje.

Skip to content