Back to archive
exhibition
Sašo Sedlaček: Supertrash
11. 11. 2011 - 10. 12. 2011
Galerija Slovenj Gradec

Sašo Sedlaček
Supertrash

Pregledna samostojna razstava Saša Sedlačka »Supertrash« se bo v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu odprla 11. novembra 2011. V okviru razstave bodo prvič združeni najznačilnejši Sedlačkovi projekti nastali v zadnjih 10 letih. Ob razstavi bo izšel tudi pregleden katalog z besedili dr. Petje Grafenauer in dr. Luke Omladiča, v oblikovanju Studiobotas.
»Ali imajo tudi dlake, umazanija, iztrebki, vse te ‘nečastne in ničvredne’ stvari svojo idejo? Kaj storiti z vsemi temi ne-lepimi in odpadnimi stvarmi – smetmi? Kako bi jih le mogli obravnavati enako? To je Sokratovo brezno, pravzaprav jama s smetmi, od katere odvrača pogled in bi jo najraje pustil pri miru tam, kjer je. A ne gre, ga opomni Parmenid. Modrost se v nekem smislu prične prav pri teh preostankih, Sokrat bo filozofsko dozorel, ko bo zmogel misliti smeti.« (Luka Omladič)

Na razstavi Supertrash predstavljeni projekti Piknik na deponiji, Žicar, Urban, Vesoljske smeti, The Ex, No Lego, Just Do It, AcDcWc,Veliki izklop in drugi, kažejo, da Sašo Sedlaček zmore misliti smeti. Še več, te so ključna tema njegovega opusa, pa naj razmišlja o reciklaži fekalij ali analognih televizijskih valovih:
»Zelo jasno je, kaj zanima umetniška dela Saša Sedlačka. Reciklaža. Uporaba zavrženega.Izboljšanje sveta in opozorilo, da na Zahodu živeči nismo edini, ki tlačimo ta planet.Njegovi projekti nihajo med lokalno in globalno problematiko odpadkov. Umetnika zanimajo aktualne teme, ki sodijo v kategorijo tisočletnega prizadevanja za izboljšanje življenja človeka. Te problematike se na srečo ne lotevajo naivno, pobožnjakarsko ali moralizatorsko, temveč s humorjem in ponudbo. Njegove domislice so duhovite, kreativne in predvsem uporabne. Kako da v Ribnici še ne proizvajajo Urbana-avtomata za suho robo? Čisto nič čudno ne bo, če bomo čez nekaj let pohajkovali po BTC – takrat bo morda Ljubljana le še njegov okraj – in se globoko zamislili nad ceno stranišča s samopridelovalno razsvetljavo, kot nam je to Sedlaček pokazal v svojih AcDcWc
straniščih.« (Petja Grafenauer)

Razstava bo od 27. marca do 13. maja 2012 na ogledu še v Jakopičevi galeriji v Ljubljani.

Skip to content